Jednostavan način da budete sretniji i učinite više za planet, prema ‘Najsretnijem čovjeku na svijetu’

275

Matthieu Ricard, često nazivan “najsretnijim čovjekom na svijetu”, kaže da je način da svi mi živimo održivo na ovom planetu usvajanje kulture razmišljanja jednih o drugima. I ne samo onih koji su sada ovdje, nego i ljudi koje nikada nećemo upoznati.

Govori nam stvari o kojima čujete svakodnevno i od kojih ste umorni od slušanja. Iscrpljujemo resurse naše planete. Čovječanstvo je potpuno zeznulo sve na ovoj planeti. Ali ovo nije govor o recikliranju.

Ističe da je naša situacija još ozbiljnija nego što ste mogli pretpostaviti. Brzo prelazimo planetarne granice koje Zemlju čine nastanjivom. I, budimo iskreni, lako je ne osjećati se krivo i uspaničiti se u vezi ovoga, zar ne? Ledenjaci se tope, ali nikad ih niste vidjeli uživo. Na Pacifiku je plovi masa plastike, ali prilično je daleko od mog doma. I izgubili smo polovicu svjetskih vrsta od 1970.

Kada uzmemo u obzir kako se odnosimo prema našem planetu, kada govorimo o velikoj akciji, činimo to jer ne želimo da naša djeca i unuci ne žive u postapokaliptičnom paklu.
Ali onda nudi rješenje.

Dakle, njegov veliki revolucionarni savjet je samo da pazite jedni na druge, ali na nevjerojatan način. Pazite na svog susjeda. Pazite na svog prijatelja. Pazite na svoje neprijatelje i njihove pra-pra-pra-praunuke. Ali je li to moguće? Možemo li biti sretni ako toliko mislimo na druge?

Zapravo, to se stalno događa. Toliko često da nije vrijedno vijesti. Ova obična dobrota je ono što pomaže zajednicama i obiteljima da rastu.

Međunarodno istraživanje pokazalo je da je najsavršeniji pokazatelj sreće kvaliteta međuljudskih odnosa. Ali što je altruizam? Je li to izbor? Je li to nešto što činimo za sebe kako bismo se osjećali dobro? Kako potaknuti taj impuls da raste unutar nas samih, naših zajednica i naše djece? Pogledajte u videu.

Izvor: Upworthy

 

Komentari