Jedinstvena studija pokazuje kako video igrice potiču ljubav i brigu prema životinjama

18

Iznimno uspješna video igra Red Dead Redemption 2 (RDR2) dovodi vas u golemi ambijent otvorenog svijeta Amerike na zapadu na samom kraju 19. stoljeća. Igrači mogu pljačkati vlakove, pucati u suparničke članove bande, krasti konje – i, ispostavilo se, naučiti puno i o prirodi.

Istraživači su anketirali 586 dobrovoljaca iz 55 različitih zemalja, od kojih je 444 igralo RDR2, i otkrili su da oni s iskustvom u igri bolje prepoznaju životinje iz stvarnog života koje su im prikazane na fotografijama. To je najvjerojatnije do 200-tinjak stvarnih vrsta životinja koje se autentično prikazuju u RDR2 – s njima se može komunicirati i loviti ih, a sve djeluju na sličan način kao u divljini.

“Razina detalja u Red Dead Redemption 2 izuzetno je visoka, a to je zasigurno slučaj i sa životinjama”, kaže ekološka socijalna znanstvenica i antrozoologinja Sarah Crowley sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji. “Mnoge životinje ne samo da izgledaju i ponašaju se realno, već međusobno komuniciraju. Oposumi glume da su mrtvi, medvjedi blefiraju, a orlovi love zmije.”

Za istraživanje su sudionici na fotografijama trebali identificirati 15 stvarnih vrsta koje su prikazane u igri, uključujući jelena bijelog repa, zeca, aligatora koji trza, jezersku jesetru, rogicu, zelenu iguanu, američku žabu itd. Kada im je predstavljen kviz s višestrukim izborom o tim životinjama, igrači RDR2 dobili su srednju ocjenu 10 od 15 pitanja, dok su oni koji nisu imali iskustva s igrom imali srednju ocjenu 7. Razlika je bila najveća za one životinje koje se zapravo pojavljuju u igri te je potrebno učiniti nešto interaktivno s njima – poput ribe koja se može uloviti i jesti.

Najviše su postigli oni koji su završili glavnu priču o RDR2 (za što je potrebno oko 40-60 sati igranja), oni koji su tu igru ​​igrali nedavno i oni koji su preuzeli ulogu konzervatora u internetskoj verziji RDR2. Igrači su također izvijestili da su zapravo naučili više o ponašanju životinja i ekologiji putem Red Dead Redemption 2. Jedan sudionik rekao je da ih je igra naučila kako uočiti ovna koji se spremao napadnuti u divljini. “U igri se nalazi nekoliko vrsta koje su sada puno rjeđe, poput – papige Carolina – koja je izumrla”, kaže ekolog Matthew Silk sa Sveučilišta u Exeteru.

Video igre često su povezane s dugim satima provedenim u zatvorenom, daleko od prirode, ali istraživači žele naglasiti njihovu obrazovnu vrijednost – čak i ako je glavni cilj zabava, koja pomaže privući onoliko igrača koliko ima RDR2, ljudi još uvijek mogu učiti dok oni igraju. 

Tim koji stoji iza studije tvrdi da su igre nedovoljno istražene i premalo korištene” kao metode poučavanja, te da bi ekolozi i konzervatori trebali početi uzimati naslove poput Red Dead Redemption 2 – igre koja se do danas prodala u preko 37 milijuna primjeraka – ozbiljnije kada se dolazi do sve veće svijesti o svijetu prirode.

Budući da su mnoge vrste trenutno u opasnom položaju u smislu budućeg preživljavanja, a veliki dijelovi našeg planeta polako postaju negostoljubiviji, video igre bi mogle biti jedna od metoda korištenih da nas potaknu na bolju brigu o svijetu oko nas. “Znamo da mnogi igrači cijene realizam, pa bi proizvođači igara mogli biti zainteresirani da vide ova otkrića, ali svjesni smo da ove igre nisu dizajnirane u obrazovne svrhe”, kaže biolog Ned Crowley iz Truro i Penwith Collegea u Velikoj Britaniji. “Ne očekujemo da igre s velikim proračunom uključuju poruke o očuvanju, ali odgajatelji i konzervatori mogu naučiti iz tehnika koje se koriste u igrama – poput stvaranja imerzivnih stvari i činjenice da svaka radnja znači nešto u smislu šireg napretka u igri. “

Izvor: Science Alert

Komentari