Jedenje sira i pijenje crnog vina može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

24

Sir i vino dva su glavna sastojka prehrane mnogih ljudi tijekom blagdanskog razdoblja. Ako volite crno vino i sir, nova će studija doći kao glazba za vaše uši. Istraživači sa Sveučilišta Iowa otkrili su kako pijenje crnog vina i jedenje sira mogu pomoći u smanjenju kognitivnog pada.

U studiji su istraživači analizirali podatke od 1.787 odraslih osoba u dobi od 46 do 77 godina i zatražili da popune upitnike o konzumaciji hrane i alkohola. Rezultati su pokazali da se sir pokazao najsigurnijom hranom protiv kognitivnih problema povezanih s dobi, čak i u kasnim godinama. Također se pokazalo da dnevna konzumacija crnog vina poboljšava kognitivne funkcije, dok tjedna konzumacija janjetine poboljšava dugotrajnu kognitivnu snagu.

Međutim, utvrđeno je da pretjerana konzumacija soli povećava rizik od kognitivnih problema. Doktor Auriel Willette, koji je vodio studiju, rekao je: „Bio sam ugodno iznenađen što naši rezultati sugeriraju da odgovorno jedenje sira i svakodnevno pijenje crnog vina nisu samo dobri za pomoć u suočavanju s našom trenutnom pandemijom COVID-19, već možda i za bavljenjem sve složenijeg svijeta koji kao da se nikad ne usporava. Ipak potrebna su druga klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo bi li lagane promjene u našoj prehrani mogle značajno pomoći našem mozgu.”

Iako razlog veze ostaje nejasan, istraživači vjeruju da sir i crno vino neke ljude štite od posljedica Alzheimerove bolesti. Brandon Klinedinst, autor studije, dodao je: „Ovisno o genetskim čimbenicima koje nosite, čini se da su neke osobe zaštićenije od utjecaja Alzheimera, dok su druge izložene većem riziku. Usprkos tome, vjerujem da pravi odabir hrane može u potpunosti spriječiti bolest i pad kognitivnih sposobnosti.”

Izvor: Mirror

Komentari