Jedan način ispijanja kave mogao bi vam pomoći da živite dulje

433
kava

Pijte crnu kavu. Ona bi vam mogla pomoći da živite dulje. Tako pokazuje nove studija koja je otkrila da konzumenti kave obično žive dulje, ali samo oni koji u svoje napitke stavljaju malo ili nimalo šećera i zasićenih masti.

Ova ideja da kava smanjuje vjerojatnost rane smrti postoji već neko vrijeme. Ovdje je istraživački tim, predvođen istraživačima sa Sveučilišta Tufts, želio posebno proučiti čini li ono što dodajete u svoju kavu razliku. „Malo je studija ispitalo kako aditivi kave mogu utjecati na vezu između konzumacije kave i rizika od smrtnosti, a naša studija je među prvima koja kvantificira koliko se zaslađivača i zasićenih masti dodaje“, kaže epidemiolog Bingjie Zhou sa Sveučilišta Tufts. „Naši rezultati su u skladu s Dijetetskim smjernicama koje preporučuju ograničavanje dodanog šećera i zasićenih masti.“

Tim je analizirao statistiku 46.332 odraslih osoba u dobi od 20 ili više godina, zabilježenu u vladinim zdravstvenim istraživanjima, u prosjeku tijekom 9-11 godina. U tom je razdoblju umrlo 7.074 ljudi – smrti koje su zatim uspoređene s konzumacijom kave. Istraživači su otkrili da su konzumenti kave pokazali znatno niži rizik od smrtnosti od svih uzroka, ali kada je dodano više šećera i zasićenih masti (kao što se nalazi u punomasnom mlijeku ili vrhnju), ta statistička značajnost je nestala.

Sveukupno, pijenje crne kave ili kave s vrlo niskim udjelom šećera i masti povezano je sa 14 posto manjim rizikom od ranije smrti, u usporedbi s potpunom nepijenjem kave. Čini se da je idealna količina dvije ili tri šalice dnevno. Iako su istraživači uzeli u obzir varijable koje su mogle utjecati na stopu smrtnosti – uključujući razinu tjelovježbe, unos alkohola, dob, spol i razinu obrazovanja – studija nije dovoljno temeljita da bi dokazala izravnu uzročnost i posljedicu. Moguće je da još uvijek postoje nepoznate varijable koje utječu i na pijenje kave i na smrtnost od svih uzroka.

Međutim, podaci ovdje pokazuju snažnu povezanost i uklapaju se u prethodna istraživanja o zdravstvenim prednostima kave. Ova studija sugerira da kofein potiče te prednosti, jer osobe koje piju kavu bez kofeina nisu primijetile razliku u stopama smrtnosti, te da šećer, mlijeko i vrhnje mogu ublažiti pozitivne učinke. „Zdravstvene prednosti kave mogle bi se pripisati njezinim bioaktivnim spojevima, ali naši rezultati sugeriraju da dodatak šećera i zasićenih masti može smanjiti koristi za smrtnost“, kaže Fang Fang Zhang sa Sveučilišta Tufts. Ovdje ima još mnogo toga za istražiti, ne najmanje važno kako bi mnoge različite komponente kave mogle štititi od prerane smrti. Vjerojatno su uključeni brojni čimbenici – uključujući i to kada zapravo pijete kavu, kao što je pokazala studija objavljena početkom godine. Ovo novo istraživanje posebno je korisno jer izolira samu kavu od svega ostalog što bismo mogli u nju baciti, što nije slučaj sa svim studijama poput ove – pri čemu se svaka studija često fokusira na vlastiti kut gledanja. „Kava je među najčešće konzumiranim pićima na svijetu, a s obzirom na to da gotovo polovica odraslih izvještava da pije barem jednu šalicu dnevno, važno je znati što bi to moglo značiti za zdravlje“, kaže Zhang.

Izvor: Science Alert