Jamie Lee Curtis konačno je osvojila svog prvog Oscara za film ‘Everything Everywhere All at Once’

72

Ikona Hollywooda, Jamie Lee Curtis učvrstila je svoj status glavne dame u ‘Halloweenu’ iz 1978., ali najveća čast filmske industrije dugo joj je izmicala.

S karijerom koja se proteže preko četiri desetljeća, Curtis je napokon bila nominirana za Oscara za svoju ulogu inspektorice porezne uprave u filmu ‘Everything Everywhere All at Once’. Dana 12. ožujka 2023., Curtis je kući odnijela Oscara za najbolju sporednu glumicu—pridruživši se svojim kolegama iz postave u veselom slavlju proboja filma.

Nakon što su pročitali njezino ime, glumica je u nevjerici prošaptala ‘začepite’ (‘shut up’) prije nego što je izašla na pozornicu da preuzme nagradu.

U svom govoru zahvale, Curtis je napomenula da su oba njezina roditelja – glumci Tony Curtis i Janet Leigh – bili nominirani za Oscara u različitim godinama. Glumica se prisjetila svoje majke Janet Leigh koja je 1960. bila nominirana u istoj kategoriji za film ‘Psiho’, no tada je pobjedu odnijela Shelley Winters za ulogu u filmu ‘Dnevnik Anne Frank’. Njezin je otac pak Tony Curtis koji je 1959. bio nominiran za najbolju mušku ulogu u filmu ‘The Defiant Ones’, no tada je zlatni kipić otišao u ruke Davida Nivena. Iako nikada nisu pobijedili, ona sada jest.

Nakon djetinjstva provedenog u pripremnim školama, Curtis se odlučila baviti glumom poput svojih roditelja. Počela je s televizijskim pojavljivanjima, ali se na velikom platnu pojavila 1978. kao tinejdžerka dadilja koju uhodi opaki ubojica u ‘Halloweenu’. Od tada se pojavila u bezbrojnim horor filmovima—uključujući druge nastavke za ‘Halloween’. Milenijalci će je pamtiti kao mamu Lindsay Lohan u Freaky Friday. U njezinim desetljećima u filmskoj industriji, snimajući popularne filmove, osvojila je dva Zlatna globusa, dvije nagrade Screen Actor’s Guild i bezbrojna priznanja kritičara tijekom godina, ali nijednog Oscara sve do ‘Everything Everywhere All at Once’.

Njezina kolegica Stephanie Hsu također je nominirana u istoj kategoriji, kao i Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever), Hong Chau (The Whale) i Kerry Condon (The Banshees of Inisherin). U svom govoru, Curtis zahvaljuje svojoj obitelji, svojim talentiranim kolegama i obožavateljima. 64-godišnjakinja je rekla: “Za sve ljude koji su podržavali žanrovske filmove  na kojima sam radila svih ovih godina. Upravo smo zajedno osvojili Oscara.”

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari