Iz Zagreba do Slovenije biciklističkom stazom u sljedećih 5 godina moglo bi postati stvarnost

43
Foto: hdka.hr

Na zadovoljstvo svih ljubitelja biciklizma uskoro se gradi biciklistička staza duga 121 km, koja prati tok rijeke Save, a proteže se od slovenske granice pa sve do Lijevog Dubrovčaka.

Biciklistička staza, ili autoput sudeći prema njezinoj duljini, izgradit će se u sklopu infrastrukturnoga projekta kojemu je cilj promicanje održive urbane mobilnosti, lokalnih ljepota i aktivnoga turizma.

Riječ je o projektu Greenway, koji obuhvaća 9 faza. Projekt se započinje provoditi od pete faze, što znači da se gradi staza od Arena centra do pješačko-biciklističkog mosta. Time će se taj dio povezati s postojećom biciklističkom infrastrukturom u Gradu Zagrebu.

Ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić predviđa da će projekt biti realiziran u sljedećih 4 ili 5 godina. Napominje da će projekt biti i turistički isplativ jer u svijetu ima oko 60 milijuna cikloturista, od kojih neki istražuju nove destinacije pa će im zagrebački biciklistički cykloput biti nova turistička odrednica.

Vrijednost projekta je 123 milijuna kuna. Iz europskih fondova uzima se 85 posto, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Staza će povezivati Sloveniju s glavnim hrvatskim gradom. Ako Greenway bude realiziran, Slovenci će moći biciklom “na izlet” do Zagreba i Ivanić grada.

Komentari