Novo istraživanje pokazalo je da su popularni vitamini koje koristimo kao dodatak prehrani uglavnom beskorisni. Najpopularniji vitamini, uključujući vitamin C i kalcij, zapravo nemaju velike zdravstvene beneficije, pokazalo je istraživanje.
Prema rezultatima istraživanja dobra se pokazala folna kiselina i vitamini B s folnom kiselinom koji bi mogli smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Ali neki drugi, poput niacina i antioksidansa, mogu uzrokovati štetu, prenosi Business Insider.
Vitamini i mineralni dodaci glavni su dio mnogih dijeta i najpopularniji dodaci prehrani, ali sve je više dokaza da su zapravo beskorisni.
Novo znanstveno istraživanje provedeno od siječnja 2012. do listopada 2017. godine pokazalo je da mnogi popularni multivitamin, poput vitamina C, vitamina D i kalcija, nisu imali nikakav utjecaj na zdravlje ljudi i nije bilo dokazano da mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, moždanog udara ili rane smrti.
Istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Cardiology, vodili su istraživači u bolnici St. Michael i Sveučilištu u Torontu.
“Bili smo iznenađeni kad smo pronašli tako malo pozitivnih učinaka najčešćih dodataka koje ljudi konzumiraju”, rekao je dr. David Jenkins, glavni autor studije. “Naš je pregled utvrdio da ako želite koristiti multivitamine, vitamin D, kalcij ili vitamin C, to vam nećete štetiti, ali nema ni očite prednosti.”
Bilo je, međutim, nekoliko očito povoljnih dodataka. Folna kiselina i vitamini B s folnom kiselinom mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, pokazalo je istraživanje. U međuvremenu, niacin (oblik vitamina B3) i antioksidansi povezani su s većim rizikom od smrti bilo kojim uzrokom, iako vrlo malo na to utječu.
Istraživači kažu da bi ti veći rizici mogli biti povezani s niacinovim nuspojavama na razinu šećera u krvi, ili da kada se uzimaju u visokim dozama antioksidansi mogu biti štetni. S druge strane, to bi moglo imati veze s ljudima koji ponekad misle da uzimanje vitamina može biti zamjena za zdravu, uravnoteženu prehranu.
“Ovi nalazi upućuju na to da ljudi trebaju biti svjesni dodataka koje uzimaju i paziti da oni nadoknađuju upravo one vitamine ili minerale koji im stvarno nedostaju, nakon što im je to savjetovao njihov liječnik”, rekao je Jenkins.
Ispitivani vitamini bili su A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (folna kiselina), C, D i E, kao i karoten, kalcij, željezo, cink, magnezij i selen.
Istraživanja su otkrila da su neki vitamini korisniji od drugih. Na primjer, cink pomaže kod prehlade, što, recimo, vitamin C ne čini, unatoč onome što ljudi misle. Vitamin D također može biti učinkovit jer ga je teško dovoljno unositi kroz hranu.
“U nedostatku značajnih pozitivnih podataka – osim potencijalnog smanjenja rizika od moždanog udara i srčanih bolesti, folna kiselina je najvažnija za zdravu prehranu da biste dobili puninu vitamina i minerala”, rekao je Jenkins. “Do sada, istraživanja o dodacima prehrani nisu nam pokazala ništa bolje rezultate od onoga što bismo i trebali činiti – jesti zdrave obroke i što više manje obrađene biljne hrane, uključujući povrće, voće i orašaste plodove”, zaključio je.
Komentari