Istraživanje pokazalo: usprkos ekonomskom rastu, svaki drugi građanin misli da će u budućnosti biti gore

10

Zabilježen je rast BDP-a u Hrvatskoj u prvom kvartalu za čak 3,9 posto. Razlog naglom porastu su sredstva iz europskih fondova, gradnja i investicije u infrastrukturu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno je u Hrvatskoj nešto više od 120.000 nezaposlenih osoba, a pad stope nezaposlenosti je najveći u Europi.

No, usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine, pokazalo je da većina građana pesimistično gleda na budućnost.

Čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti. Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti lošije. Tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Ukupno 12 posto ispitanika reklo je da ako bi u ovom trenutku izgubili glavni izvor prihoda, ne bi mogli pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana. Njih 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana, dok 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do 3 mjeseca.

Istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a daljnjih 42 posto smatra da će stopa ostati na istoj razini.

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj bit lošije, 36 posto da će ostati isto, dok samo 13 posto vjeruje da će biti bolje. Dakle još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost.

Komentari