Istraživanje otkriva kako vejpanje utječe na vaš ljubavni život

79
vape

U svijetu u kojem su dobrobit i zdravstvena svijest u porastu, može li to što ste redoviti pušač ili vaper utjecati na vaš ljubavni život? Pa, prema nedavnoj anketi na 2000 odraslih osoba koju je proveo HAYPP, moglo bi. Stručnjaci HAYPP-a ispitali su 2000 pojedinaca kako bi otkrili koliko bi ljudi bilo spremno izlaziti s pušačem ili vaperom, a koliko ih samih puši ili vape.

% odraslih koji bi izlazili s pušačem

Biste li izlazili s pušačem? (odgovor)

Odgovor sudionika

Postotak odgovora

Već jesam, ali ne bih to ponovio/la

947

38%

Ne – nikad

810

32%

Ovisilo bi o tome koliko mi se ta osoba sviđala

455

18%

Da, ne smeta mi

264

11%

Gotovo jedan od pet (18%) ispitanika bio je voljan izlaziti s vaperom, rekavši da im navika vapinga uopće ne smeta u ljubavnom životu. Istraživanje je također pokazalo da bi 7% od ukupnog broja ispitanika izlazilo s vaperom, ali nikada ne bi izlazilo s pušačem – dok bi samo 0,4% izlazilo s pušačem, ali nikad s vaperom.

Od onih koji bi se rado udvarali vaperu, 13% se zaklelo da neće izlaziti s pušačima nakon prethodnog iskustva, a 3% bi izlazilo s pušačem, ovisno o osobi. Međutim, od onih koji sami puše ili vejpaju, koliko ih je spremno izlaziti sa svojim kolegama pušačima i vejperima?

Unatoč tome što je 14% od 2000 ispitanih priznalo da i sami redovito puše, samo 39% njih izašlo bi s kolegom pušačem, a 15% nikada ne bi izašlo s kolegom pušačem nakon što su već bili s njim. Gotovo jedan od deset (9%) ispitanika priznao je da redovito puši cigarete, a četvrtina (25%) njih izjavila je da im ne bi predstavljalo problem izlaziti s nekim tko puši.

Više od trećine (38%) vejpera reklo je da bi, iako bi bili sretni izaći s nekim tko također vejpa, njihova odluka da to učine prirodno ovisi o tome koliko im se ta osoba sviđa. Svaka treća (30%) osoba izjavila je da bi izlazila s vaperom, ali ne i s pušačem. Zanimljivo je da je 100% onih koji i sami puše i piju cigarete izjavilo da bi rado razmotrilo vezu s drugima koji imaju obje navike.

Ali zašto su stavovi prema pušenju i vejpanju toliko različiti? HAYPP je komentirao nalaze: “Postoji nekoliko razloga zašto bi netko mogao biti spremniji izlaziti s vejperom nego s pušačem, a to je često povezano sa stavovima društva. Vaping je uvelike postao društveno prihvatljiviji i mnogi ga često vide kao zdraviju, mnogo ugodniju naviku u usporedbi s pušenjem. Jednako tako, smatra se da je to moderniji i učinkovitiji alat za odvikavanje od pušenja – što bi nekima moglo biti privlačnije. Moglo bi također, sasvim doslovno, biti nešto povezano s okusom. Vape i e-cigarete koje dolaze u mnogo različitih privlačnih okusa kao što su trešnja, pepermint ili kava, i za mnoge su daleko ugodnije od okusa ili mirisa duhana. U konačnici, postoji mnogo razloga zašto bi netko možda nikada ne želio izlaziti s pušačem ili bi radije izlazio s vaperom, ako bi birao između ta dva poroka, čak i ako sam ne puši. Miris i okus na stranu, mnogi bi možda željeli biti s partnerom koji ima slične zdravstvene navike, i kao takvi, mogli bi odlučiti dati prioritet dugoročnom zdravlju za sebe i svoje partnere.”

Komentari