Istraživači su otkrili da mačke imaju gotovo 300 različitih izraza lica

109
mačka

Svi vlasnici mačaka navikli su da njihovi ljubimci komuniciraju mijaukanjem i predenjem. Ali osim tih zvukova, mace izgledaju kao da su povučene, u najboljem slučaju trepćući ili povremeno gurkajući uši. Međutim, puno su izražajnije nego što smo mislili. Nedavna studija pokazala je da mačke imaju gotovo 300 izraza lica koje koriste za komunikaciju s drugim mačkama – od slatkog smiješka do neprijateljski siktavih lica.

Studiju su provele Lauren Scott i Brittany N. Florkiewicz, koje su snimile koloniju od 53 mačke koje žive u mačjem kafiću u Los Angelesu. Obratile su posebnu pozornost na lica koja su napravile mace kako bi komunicirale s drugim mačkama nakon što se kafić zatvorio na noć, u nadi da će razotkriti komunikaciju mačke s mačkom.

Tijekom 10 mjeseci zabilježile su 276 različitih izraza lica među mačkama

Svaki od njih kombinirao je prosječno četiri od 26 jedinstvenih pokreta lica, koji uključuju otvorena usta, proširene ili sužene zjenice, treptanje, lizanje nosa i položaje ušiju. Nakon svojih promatranja, Scott i Florkiewicz utvrdile su da je 45% izraza lica bilo prijateljski nastrojenih, dok je 37% izgledalo kao izrazito agresivno. Preostalih 18% bilo je dvosmisleno ili se jednostavno moglo čitati na oba načina.

Iako je nemoguće odrediti što su mačke “govorile” jedna drugoj, otkrile su da mačke imaju tendenciju pomicati svoje uši i brkove prema drugim mačkama tijekom prijateljskih interakcija te ih odmaknuti tijekom neprijateljskih susreta. Sužene zjenice i lizanje ustiju također su bili znakovi sukoba. Istraživači su istaknuli posebnu interakciju, gdje je par mačića brzo prešlo iz veselih u agresivne. Nakon što se neko vrijeme igrali, jedan od mačaka iznenada je čučnuo i zasiktao na drugog prije nego što je pobjegao.

Unatoč svoj misterioznosti koja okružuje njihov izraz lica, istraživači su otkrili da mačke dijele “zajedničko lice za igru” s ljudima, psima i drugim stvorenjima. Ovo prikazuje kutove usta koji su povučeni unatrag sa spuštenom čeljusti kako bi se oblikovao otvoreni osmijeh.

Dok se mnogi sada nadaju aplikaciji koja bi mogla dekodirati izraz lica mačke, otkrića Scott i Florkiewicz zasigurno bi mogla biti prvi korak ka dubljoj vezi između mačaka i ljudi. Ne samo da bi vlasnici mogli znati što bi njihov ljubimac mogao trebati ili osjećati, već bi to moglo pružiti i bolje slaganje pri usvajanju nove mačke. Uz malo sreće, ova bi otkrića mogla biti prvi korak ka boljem razumijevanju mačaka u budućnosti.

Izvor: My Modern Met

Komentari