Isprobali smo proizvode sa samoposlužnog aparata Gradske čistoće, evo kakvi su dojmovi

737
FOTO: Nina Damjanović

U prizemlju upravne zgrade KD Čistoća na adresi Dolac 14, a uskoro na novoj adresi Ivana Zajca 20/b, nalazi se Bert, samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže. Svaki dan od 7.30 do 14.30 sati građani mogu nabaviti proizvode ekološke proizvodnje malih proizvođača. Isprobali smo neke od njih i evo kakvi su dojmovi.

Aparat se nalazi na samom ulazu u zgradu. Stoji na usluzi za samostalno posluživanje, a pored aparata nalaze se upute za one koji nisu sigurni kako ga koristiti.

Aparat nudi ekstra djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje, jabučni ocat, vinski ocat, alkoholni ocat, biodeterdžent za pranje rublja, biološko višenamjensko sredstvo za čišćenje, biodeterdžent za pranje suđa te biošampon za kosu na bazi lavande. Iznad svakog otvora je gumb za točenje, a iznad gumba je otvor za kovanice te novčanice od 10 i 20 kuna.

Korištenje je jednostavno: ubaci se novac, ispod otvora se stavi ambalaža koju ste donijeli sa sobom i onda se pritisne gumb iznad željenog proizvoda. Gumb držite i pratite na ekranu koliko točite, slično kao na benzinskoj crpki. Ekran prikazuje koliko ste natočili te koliko vam je još novaca ostalo. Ako želite dobiti količinu koja odgovara iznosu koji ste ubacili, samo pratite kad iznos kuna dođe do nule. Ako pak želite određenu količinu bez obzira na novac, pratite kad ekran pokaže željenu brojku decilitara, odnosno litara. Tada stanete, a automat će vam vratiti preostali novac. Na kraju se dobije račun.

automat bert punjenje
FOTO: Nina Damjanović

Odlučili smo isprobati tri proizvoda: biodeterdžent za pranje rublja, biološko višenamjensko sredstvo za čišćenje i biodeterdžent za pranje suđa.

Biodeterdžent za pranje rublja

biodeterdžent za pranje rublja
FOTO: Nina Damjanović

Litra deterdženta za pranje rublja stoji 45 kuna. Ima blagi miris lavande, ugodan, nije prejak. Dobar je i za pranje rublja na ruke jer ujedno služi i kao omekšivač zbog finog mirisa lavande. U vodi se ne pjenuša previše, no majica je izašla mirisna.

deterdžent za rubnje krupno
FOTO: Nina Damjanović

Biološko višenamjensko sredstvo za čišćenje

Sredstvo ima prilično jak miris, a to je zbog ružmarina i kadulje. Litra tog sredstva stoji 40 kuna. Kao što mu i naziv govori, sredstvo se može iskoristiti za razno čišćenje po kući, a mi smo ga isprobali za čišćenje poda. Sredstvo je nešto gušće od deterdženta za rublje, a za pod je dovoljno nekoliko kapi zbog intenzivnog mirisa koji se raspršuje po cijelom stanu. U našem slučaju sredstvo je bilo korisno: očišćene su mrlje, pod je mirisao i dao je svježinu. No ako ne volite miris ružmarina i kadulje, bolje je nasuti manje sredstva.

sredstvo za pod
FOTO: Nina Damjanović

Biodeterdžent za pranje suđa

Deterdžent za suđe stoji 35 kuna po litri. Sredstvo je bezbojno i izgleda prilično rijetko.

deterdžent za suđe
FOTO: Nina Damjanović

Na spužvicu je potrebno staviti malo više kapi. Umjereno se pjenuša, no učinak je jednak kupovnim deterdžentima. Sve ovisi o tome koliko vam je suđe prljavo i koliko se potrudite sastrugati prljavštinu, no mi smo zadovoljni rezultatima. Čaši se povratio sjaj, a s lonca je nestala masnoća. Sredstvo ima dodatak mažurana, koji daje dobar miris.

spužvica s deterdžentom
FOTO: Nina Damjanović
čaša i spužvica
FOTO: Nina Damjanović
čaša
FOTO: Nina Damjanović

 

Sredstva koja smo isprobali pokazala su dobre rezultate. Ne razlikuju se mnogo od sredstava i deterdženata iz dućana, jedino po mirisima, koji predočuju njihovu ekološku proizvodnju.

 

Komentari