Znamo da ono što jedemo i pijemo ima značajan utjecaj na naše zdravlje, a nova studija otkrila je još jednu vezu između ispijanja kave i manje šanse za razvoj Parkinsonove bolesti.
Promatrajući podatke prikupljene na 184.024 osobe u prosjeku tijekom 13 godina, međunarodni tim istraživača koji je stajao iza studije otkrio je da konzumenti kave imaju manji rizik od dobivanja Parkinsonove bolesti od onih koji uopće ne piju kavu.
Daljnjom analizom uzorka od stotina ljudi s Parkinsonovom bolešću izmjerene su razine primarnih metabolita kofeina, paraksantina i teofilina u krvi – otkrivši da su imali obrnutu povezanost s rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.
“Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kave s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu s više od 20 godina praćenja”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.
Ovo nije prva studija koja je pronašla vezu između kave i Parkinsonove bolesti, ali ide dalje od prethodnih istraživanja u načinu na koji promatra biomarkere unosa kofeina godinama prije dijagnosticiranja Parkinsonove bolesti.
Utvrđeno je da 25 posto najvećih kavopija ima 40 posto manju vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest u usporedbi s onima koji uopće ne piju kavu. Kod svih konzumenata kave u studiji, izmjereno smanjenje rizika variralo je između približno 5 do 63 posto, ovisno o zemlji.
Iako je povezanost i dalje postojala kada su uzete u obzir čimbenici kao što su pušenje i pijenje, još uvijek nije dovoljno dokazati izravan uzrok i posljedicu. Međutim, čini se da postoji nešto u kofeinu i njegovim sastojcima što štiti ljudski mozak.
Na temelju prethodnih istraživanja, smatra se da bi način na koji kofein održava protok dopamina u mozgu mogao biti razlog za ove učinke. Parkinsonovu bolest u mozgu karakterizira smanjenje dopamina, zbog gubitka živčanih stanica u onome što se naziva substantia nigra.
“Ovi neuroprotektivni učinci u skladu su s našim nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti”, pišu istraživači.
Uzimajući u obzir način na koji kofein pogađa naše neurone, možda nije iznenađujuće da postoji povezanost s neurodegenerativnim bolestima. Međutim, kako još uvijek nismo sigurni kako točno Parkinsonova bolest počinje u mozgu, teško je biti siguran.
Važan rad na otkrivanju što izaziva Parkinsonovu bolest, što bi moglo utjecati na naš rizik od dobivanja bolesti i kako se to može zaustaviti, nastavlja se. Samo u SAD-u gotovo milijun ljudi živi s tom bolešću, što dovodi do pogoršanja problema s drhtanjem, normalnim kretanjem, ravnotežom i ukočenošću udova.
“Kava je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu”, pišu istraživači.
“Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije.”
Izvor: Science Alert
Komentari