“Zanzibar nam je promijenio pogled na svijet”

"Planovi su nam da završimo fakultet, zaposlimo se i naravno, što više volontiramo. Kažu da kada se počne volontirati da se ne može stati samo na jednom volonterskom projektu. S volonterskim radom i projektima svakako dalje nastavljamo jer osjećaj koji smo dobile volontiranjem ne želimo nikada izgubiti. Time želimo potaknuti i druge da krenu volontirati jer je to jedno predivno iskustvo koje obogati čovjeka."

918

Studentice pete godine riječke Dentalne medicine, Andrea Lukežić i Dora Mahulja proteklih dva mjeseca marljivo su i intenzivno radile na realizaciji vrlo plemenitog cilja – prikupljanju novčanih sredstava koja su im omogućila sudjelovanje u humanitarnom volonterskom projektu „Dentist the world“.

DSC_0218

Razlog putovanja je činjenica da na Zanzibaru živi oko milijun i pol stanovnika za čije oralno zdravlje brinu samo četiri doktora dentalne medicine, stoga je vrlo važno pružiti pomoć, materijale i edukaciju ljudima kao i stručnom kadru.

Andrea i Dora u Zanzibaru su boravile 15 dana, točnije do 31. ožujka., a u ovoj misiji primijenile su znanja stečena tijekom pet godina studija na Medicinskom fakultetu u Rijeci. U sklopu projekta posjetile su tri bolnice, dvije škole i SOS dječje selo gdje su pregledale i sanirale usnu šupljinu preko 2.500 djece.

DSC_0471

Kako ste uopće došle na ovakvu ideju?

Dora: “Na ideju smo došle tako da sam na kongresu u Zagrebu vidjela ovaj projekt, pitala Andreu bi li išla sa mnom, ona se složila i odluka je pala. Nakon toga sve je krenulo jako brzo i efikasno. Želja nam se ostvarila, a dobile smo najljepše iskustvo ikada.”

Andrea: “Imale smo veliku podršku našeg fakulteta, profesora koji su nam izašli u susret, sponzora koji su nam financijski omogućili ovaj projekt, kao i naših prijatelja, ali i obitelji te ovim putem želimo zahvaliti svima koji su pridonijeli uspješnom ostvarenju ovog projekta, naše velike želje.”

IMG_3204

S kakvim ste očekivanjima ušle u projekt, a što ste doživjele i dobile zauzvrat?

Dora: “Bilo nas je strah, druga zemlja, drugi kontinent. Ali tamo se sve promijenilo. Tamo su ljudi prekrasni, toliko djece, svi se smiju, svi te pozdravljaju, svi te na ulici ljube i grle… to je takva jedna velika ljubav koju nismo nikada doživjele i stvarno je bilo prekrasno.”

Andrea: “Očekivanja su bila jako različita, kao što su i doživljaji bili različiti. Medicinska situacija tamo nije bajna, stomatoloških stolica uopće nemaju, opreme im fali… Radili smo obuku za dentalne terapeute koji znaju samo vaditi zube, ali ne znaju popravljati zube. Vadili smo zube koji su bili jako krvavi, infektivni s upaljenim zubnim mesom. To nisam nikad vidjela. Mi smo zaista spasili nekome život svojim postupcima. Također, prošireni su nam vidici u polju dentalne medicine. Promijenili su nam se pogledi na svijet, a mi smo obogaćene jednim predivnim iskustvom.”

DSC_0541

Kakva je točno situacija u Zanzibaru na području dentalne medicine i oralnog zdravlja?

Dora: Imaju četiri stomatologa, od toga dvoje volontiraju. U starijoj dobi zubi su im dosta dobri s obzirom na to da četkica za zube nemaju, ali sva djeca imaju karijes. Problem je i kamenac koji je pristan kod svake osobe. Oralna higijena im je jako loša. Kada smo došle u privatnu školu i pitale djecu tko ima četkicu, svi su digli ruke. Kada smo došli u javnu školu, tamo je troje od sto djece diglo ruku. Veliki je to problem i svakako smo napravile veliku stvar tako da smo proširile svijest o oralnoj higijeni i pomogle tim ljudima.

DSC_0543

Što ste konkretno radile?

Dora: “Imali smo projekt podijeljen u par dana. Prva 2 dana smo radili edukaciju djece, učili smo ih prati zube, učili koja je hrana dobra, koja loša. Crtali smo po ploči, zajedno četkali zube i to je trajalo dva dana gdje smo prošli 2.500 djece u SOS dječjem selu. Drugi dan smo išli u javne škole gdje je bilo dosta teško. Ta djeca nisu znala engleski, pričali smo na svahiliju, plesali, svirali i zabavljali se. Djeci smo dali četkice i paste i svi smo na kraju veselo pjevali.

A za sljedeći dio projekta odlazili smo u bolnice gdje smo bili podijeljeni u timove, po deset nas u svakom timu, a mijenjali smo se svakog dana. Dnevno je dolazilo oko 150 pacijenata – uglavnom su bila čišćenja kamenca, afrakcije i radile smo nešto plomba.”

DSC_0754

Kakvi su vaši budući planovi?

Andrea: “Planovi su nam da završimo fakultet, zaposlimo se i naravno, što više volontiramo. Kažu da kada se počne volontirati da se ne može stati samo na jednom volonterskom projektu. S volonterskim radom i projektima svakako dalje nastavljamo jer osjećaj koji smo dobile volontiranjem ne želimo nikada izgubiti. Time želimo potaknuti i druge da krenu volontirati jer je to jedno predivno iskustvo koje obogati čovjeka.”

DSC_0763

IMG_2489IMG_3012DSC_0602

IMG_3236DSC_0612DSC_0484

IMG_9751

Dentisttheworld je neprofitna organizacija mladih doktora dentalne medicine osnovana u cilju pružanja dentalne zaštite u nerazvijenim zemljama svijeta kojima je ta pomoć najpotrebnija. Projektu objedinjuje preventivnu edukaciju djece, sanaciju karijesom zahvaćenih zubi te eventualne ekstrakcije zuba, a vode ga mladi doktori dent.med Danijel Domić i dr.dent.med.Bruno Valić.

Komentari