Vremeplov koji će vas odvesti u spektakularnu modnu povijest Rijeke

U subotu 3. rujna održat će se modna manifestacija "Vremeplov - Rijeka kroz stoljeća", a nešto više o samoj reviji saznajte iz razgovora s direktoricom modne agencije "Glamour Tara", Tajanom Zaro Mirković.

630

Ove subote s početkom u 21 sat, na prekrasnom trgu ispred HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, održat će se jedna izrazito zanimljiva modna priča nazvana “Vremeplov – Rijeka kroz stoljeća”.

Jeste li se kad pitali kako je izgledala modna scena u Rijeci kroz stoljeća? Sigurno je bila jako zanimljiva s obzirom na mnoge vanjske utjecaje te česte promjene u vlasti. U subotu ćete imati priliku prisustvovati modnoj reviji krinolina, haljina, dizajnerske i dnevne odjeće, a najmlađi manekeni imaju svega tri godine!

“Vremeplov – Rijeka kroz stoljeća” održat će se u organizaciji modne agencije Glamour Tara, a što o svemu ima reći njena direktorica Tajana Zaro Mirković, pročitajte u našem razgovoru, ekskluzivno za portal Teklić.

Kako ste došli na ideju održavanja jedne ovakve modne revije?

Kada je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture, pomislila sam kako bi bilo zanimljivo povezati modu s našim kazalištem kao jednom ustanovom kulture.

Koji je cilj Vremeplova?

Moda je oduvijek imala značajnu ulogu u ljudskoj povijesti, a s vremenom se naravno, mijenjala. Ovom revijom želim pokazati koje su bile značajne promjene koje su dovele do toga da nosimo odjeću kakvu danas poznajemo.

Hoće li se predstaviti i kolekcije koje su nosive i danas ili isključivo modeli koji prikazuju nekadašnju modu?

Modnu reviju otvorit ćemo s krinolinama, nakon čega slijedi priča kroz stoljeća na kojoj će se predstaviti niz kreatora i razne modne kuće. Predstavit će se kolekcije koje su nosive, jer je cilj svake revije da se pokaže odjeća koja je nosiva.

Postoji li neka poveznica između svih tih modnih povijesnih razdoblja koja ćemo moći vidjeti?

Postoji, naravno. Poveznica je čovjek i njegov kulturološki i estetski razvoj.

Tajana Zaro Mirković_Glamourt

Po čemu je Rijeka bila modno specifična?

Rijeka je oduvijek bila na raskrižju civilizacija. Imamo utjecaj Italije, Austrije i Mađarske pa možemo reći da se u Rijeci nosila moda pod utjecajem svih tih naroda. Ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska pridonijela izumom kravate – jednim od najdugovječnijih modnih dodataka. S time se utjecaj Hrvatske u modi proširio na cijeli svijet te danas nema niti jedne zemlje u svijetu gdje se ne nosi kravata. Ovakvim događajima možda potaknemo nekog dizajnera koji će ponovno izaći na svjetsku modnu scenu.

Jesu li postojala neka striktna modna pravila u odijevanju u Rijeci kroz prošlost?

Sigurno su postojala striktna pravila u odijevanju. Postojala su napisana pravila kako se treba odijevati da se uđe, recimo, u kazalište. Do danas se odijelo i kravata smatraju ‘dress codeom’ poslovnih sastanaka. U svim boljim hotelima vidjet ćete kodeks odijevanja…

Koji je Vaš najdraži modni period u prošlosti?

Osobno mi se najviše sviđa vrijeme krinolina i raskošnih haljina s korzetima i steznicima, kada se davao veliki značaj ženskom struku.

Koji su daljnji planovi za Vremeplov? Hoće li njegovo održavanje postati tradicija?

Moja iskrena želja je da modna manifestacija “Vremeplov – Rijeka kroz stoljeća” postane tradicija, s obzirom na to da sam htjela povezati najznačajniju kulturnu ustanovu u Gradu Rijeci s modnim zbivanjem.

***

Podsjetimo, u glazbeno-scenskom dijelu će publiku zabavljati zvjezdica Nina Abramović Dimec, Nikolina Tomljanović (Eni), Natko Štiglić, plesna točka Lucije Zupčić, operni pjevači te gost iznenađenja.

Nikako nemojte propustiti ovu zanimljivu modnu manifestaciju! Sigurni smo da ćete se zabaviti, a možda i naučiti nešto novo o modnoj prošlosti “grada koji teče”.

Vidimo se!