Upoznajte Tinker Labs programe, novost u edukaciji djece koja je stigla u Rijeku!

1109

Kako učiti djecu da bi ona bila kasnije sposobna učiti sama pitanje je na koje se već dugo vremena pokušava dati odgovor kroz obrazovne sustave. Najčešće bez prevelikih uspjeha. Veliki obrazovni sustavi, su upravo to, veliki, zato su i spori, teško ih je i skupo mijenjati, što najčešće rezultira ne baš idealnom okolinom u kojoj dijete može ostvariti svoj najveći potencijal.

Bliže su rješenju ovog problema došle manje prakse i programi koji mogu lakše prilagoditi svoje funkcioniranje potrebama djeteta što se pokazuje kao odličan recept.

Jedna od takvih praksi su i Tinker Labs programi, o kojima smo sve saznali od voditeljice Tinker labsa u Rijeci, mr.sc. Ane Barišić.

Možete li nam prvo reći što odnosno tko su to Tinker Labs?

Tinker labs  je međunarodni franšizni susatav osmišljen od STEAM znanstvenih stručnjaka. To što je sustav franšizni znači da Tinker labs laboratoriji trebaju svojom kvalitetom odgovarati međunarodno priznatim propisima, od uređenja prostora do odabira didaktičkih materijala te same metodike predavanja i stručnosti predavača koji trebaju odgovarati propisanim standardima. U posljednje vrijeme često po medijima slušamo o obrazovanju i pojmu STEM. STEM je akronim koji na engleskom jeziku označava četiri obrazovna područja – science (znanost), technology (tehnologija), engeneering (inženjerstvo) i mathematics (matematika). Međutim, sve se više u ovaj akronim počinje ubacivati i još jedno slovo – A for arts (umjetnost).Upravo na tim interdisciplinarnim vrijednostima počiva i naš Tinker Labs program. Integracija umjetnosti u područja znanosti dopušta nam da oblikujemo program prema interesu svakog djeteta te mu omogućujemo da već od malih nogu upozna svoje naklonosti prema određenoj obrazovnoj disciplini. U Tinker labsu Rijeka ove godine nudimo program Tinker Tots  za uzrast od 4 – 6 godina te program Tinker Town za uzrast od 6 – 10 godina. U narednim godinama nuditi ćemo uz ta dva programa i programe za starije dobne skupine.

Kako ste se vi odlučili dovesti baš ovu franšizu u Rijeku? 

Već puno godina se bavim odgojem i obrazovanjem. Sve je počelo još od ranog djetinjstva u kojem mi je djed koji je predavao biologiju pokazivao kartice na kojima su bile nacrtane razne životinje, njihovi presjeci i stanične strukture. Moglo bi se reći da je to bio moj prvi kontakt sa znanošću i poveznicama između makro i mikro kozmosa. Sjećam se svog oduševljenja kad sam shvatila da osim ovog vidljivog postoje i oku nevidljivi svjetovi; jedni se mogu vidjeti mikroskopom, jedni teleskopom a neki se mogu samo maštom naslutiti. Po struci sam osim završene STEAM edukacije prema metodici Tinker labsa i biološki tehničar, magistrica komunikologije i učiteljica. Kao predavač na programu Cjeloživotnog obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Rijeci predajem načine korištenja pisanja i pripovijedanja priče kao pedagoškog alata. Voditeljica sam pedagoških edukacija za roditelje i prosvjetne djelatnike.

Vi ste također i pisac, do sada imate jednu objavljenju knjigu za djecu, Čuvar Snenozemlje. Uskoro izlazi i slikovnica za koju ste mi rekli da ste je samostalno ilustrirali i to modernim tehnologijama, u Procreate programu, je li to zapravo povezivanje STEM – a sa umjetnošću?

Da, tako je, uskoro mi izlazi slikovnica iz serije Priča koja pomažu „Dupin Mareto kreće u školu“, namijenjena djeci i roditeljima. Cilj slikovnice je putem priče olakšati prilagodbu na prvi razred.

A što se tiče ilustracija, prije toga sam crtala za svoj gušt, isključivo na papiru uobičajenim tehnikama poput akrilnih boja. Ideja da počnem digitalno ilustrirati se razvila nakon što sam proučavala digitalno izdavaštvo te naišla na program namijenjen digitalnim ilustratorima. Kad se jednom nauči raditi u toj aplikaciji vrlo je zabavno raditi na taj način. To što su ilustracije napravljene digitalno smanjiti će mi troškove objavljivanja na platformama poput Amazona. I eto primjera prednosti miješanja umjetnosti i STEAM- a. To je ono što me najviše privuklo metodici Tinker labsa – znam iz svog iskustva da smo kao pojedinci i društvo slobodniji u svojim životnim odabirima ukoliko imamo više znanja i vještina.

Slogan «od igre, do strasti, do svrhe» ujedno je i filozofija Tinker Labs programa. Kako se to igra i strast može povezati s učenjem?

Kako bi rekao Jordan Petterson: „ U životu ne treba tražiti pod svaku cijenu sreću već smisao“ . Ako tu njegovu izjavu primijenimo na Tinker labs program tada se može reći da sam ga prepoznala kao način na koji se djeci može pomoći da nađu smisao, razviju svoje potencijale i usmjere se prema onom što zaista vole i prema čemu osjećaju oduševljenje. Program Tinker labsa ima takvu metodiku da se djeci zorno pokazuje i da ona sama sudjeluju u svim pokusima. Sve se radi na njima zabavan način, uči se kroz igru, sa puno eksperimenata koji pobuđuju maštu. Takvim iskustvenim učenjem razvija im se interes i ljubav prema znanosti, koja prestaje biti samo suhoparna teorija i zahvaljujući takvom pristupu postaje polje njihovog uspjeha obogaćujući im sustav vrijednosti. Na taj način uče se ne očekivati instant gotova rješenja koja će im netko drugi dati na konzumaciju već se uče biti odgovorni pojedinci sa razvijenim osjećajem za samostalno razmišljanje. Razvija im se želja za učenje i ushit  koji se osjeća kad samostalno dođu do takozvanog aha momenta otkrivanja nečeg novog.

Što se sve uči u Tinker Labsu, imate programe za različite dobne skupine, tko sve može postati član Tinker Labsa?

Tinker Tots prvi je stupanj našeg programa koji ciljano uvodi predškolsku djecu uzrasta 4-6 godina u svijet istraživanja i otkrića. Svakoga tjedna naši obučeni i certificirani učitelji vode učenike kroz aktivnosti i pokuse koji odgovaraju određenim područjima STEAM spektra. Teme uključuju: kemiju, geometriju, inženjerske izazove, anatomiju, životinjsko carstvo, uvod u fiziku, astronomiju, prepoznavanje uzoraka, tehnologiju, STEAM integrirane likovne projekte, i mnoge druge. Knjige za ovaj tečaj prate priču o Marie, znatiželjnoj djevojčici koja koristi svaku priliku za istraživanje svijeta unutar i oko svoga doma.

Tinker Town početni je tečaj za školsku djecu uzrasta 7-10 godina. Ideja leži u tome da učenici na programu Tinker Town postave temelje za razumijevanje glavnih koncepata i tema STEAM nastavnog kurikuluma. Kako bismo razumijevanje ovih koncepata približili učenicima te kako bi na taj način oni usvojili više informacija, osmislili smo cijeli alternativni svijet koji će voditi učenike kroz raznovrsno eksperimentiranje i promišljanje. Tinker Town proširuje priču o Marie i njezinoj nukelarnoj obitelji. Prati avanture njezine sestre Leonarde i prijatelja Nikole koji šire svoje obzore i upoznaju ljude i zanimanja koja su potrebna za uspješno funkcioniranje maloga grada.

I za kraj, kako vas zainteresirani roditelji mogu kontaktirati?

Upravo vršimo upise za ogledne sate Tinker labsa planirane u devetom mjesecu. Na oglednim satima djeca i roditelji će moći vidjeti prostor, upoznati se sa načinom našeg rada i pitati sve što ih zanima. Ogledni sat je besplatan, zbog velikog interesa pozivam sve zainteresirane da se prijave na vrijeme.

Ukoliko želite doznati je li baš Tinker labs program prikladan za vaše dijete pozivamo vas da ispunite anketu na donjoj poveznici. Anketa ne traje više od dvije minute: https://forms.gle/qe5GyDPqY55s33M46

Na kraju ankete možete nam ostaviti vaše podatke kako bismo vas mogli kontaktirati i dogovoriti ogledne sate. Ukoliko nemate vremena za ispunjavanje ankete slobodno nas u inbox pitajte sve što vas zanima ili jednostavno ostavite svoje kontakt podatke, mail te broj mobitela, kako bismo vam mogli javiti termin oglednih, besplatnih sati.

Također nam se možete javiti i na broj mobitela 095 569 3858 te na mail rijeka@tinkerlabs.hr .

 

Komentari