Prošle godine, Opatija je bila domaćin prvog izdanja jedinstvenog, poticajnog, ženstvenog i snažnog seminara za žene Womanary, koji je probudio zajedništvo i ljubav među svim ženama. Među raznim zanimljivim predavanjima i radionicama, vikend za žene objedinio je duhovni rast i razvoj, zabavu i odmor, glamur, modu i ljepotu. Žene su se ponovo probudile, osjetile ljubav prema sebi, postigle balans uma, duha i tijela, a time i rast samopouzdanja.

Što je zapravo Womanary?

Womanary je projekt kojeg sam pokrenula prošle godine. Nisam ni sanjala da će doseći ovakvu razinu.  U početku zamišljeno kao druženje s nas desetak žena, a sada se razvilo u druženje za sve žene.

Womanary projekt zamišljen je  tako da se žene povežu  kroz različite tehnike, no da pritom uživamo ne samo u duhovnom razvoju nego u svemu što nam ovaj život nudi.  Spoj duhovnog i svjetovnog od mode, ljepote, šminkanja, zabave, glamura, opuštanja do raznih radionica kroz koje spoznajemo svoju žensku iskonsku prirodu. Zapravo sam htjela spojiti sve ono što volim u jedno, sve ono što me dotaklo na neki način i to podijeliti s drugim ženama. Suradnice na projektu su i moje prijateljice, osobe koje su utjecale na moj život isto kao i ja na njihov. Cilj cijelog projekta je da se zapravo svaka žena osjeća jednako, da svakoj od njih sve bude dostupno na jednak način.

Što možemo očekivati na ovogodišnjem Womanary 2017?

Ovogodišnji program je još u pripremama, no prije Womanary vikenda, vodimo žene na nezaboravni dvodnevni izlet u kojem će se suočiti sa svojim strahovima. Cilj izlet jest osvijestiti  i suočiti se sa strahovima koji nas sprječavaju da ostvarimo svoje snove.  Bit će to dva dana pomicanja svojih granica, adrenalinskog parka na vodi, uz puno zabave, međusobnog druženja, smijeha, sunčanja, opuštanja i partija! Paketi se mogu kupiti putem web stranice i preko facebook stranice.

Tamara Zubak2

Što te inspirira za pokretanje takvih netipičnih, drugačijih projekata?

U principu, to mi nije bio plan, sve se nekako posložilo samo od sebe. Niti sam planirala ime, niti logo, niti išta… jednostavno sam zapitala sama sebe, i to taman u trenucima određene faze živote koja se odvijala prije 2 godine, u kojoj zapravo više nisam znala što bih htjela u životu. Imala sam sve i sve sam lako manifestirala, sve mi je išlo super, djeca, obitelj, posao,  financije. No, bila sam izuzetno nezadovoljna iznutra . Zato sam se istinski zapitala što bih ja zapravo htjela raditi. Što bih  htjela raditi u životu, a da me čini sretnom? I zapravo je tako sve ovo krenulo, cijela priča oko Womanary projekta, polazi jednostavne želje da radim nešto što me čini .

Womanary je sve ono što bih ja osobno htjela  i voljela koristiti, a nisam imala prilike da sve to nađem na jednom mjestu.. Womanary je skup svega onoga što sam učila kroz cijeli proces i to želim podijeliti s drugima.

A čime si se prije bavila?

Prije toga sam bila domaćica s dvoje male djece. ThetaHealingom se bavim 6 godina, ali nikad profesionalno, već iz ljubavi neke. Što se tiče tehnika, čovjek sam za sebe bira koje želi koristiti. Smatram da svatko ima svoj put te da čovjeku svaka od tehnika treba biti dostupna.

Tamara Zubak5

Odaziv na prošlogodišnji prvi Womanary vikend za žene bio je i više nego fantastičan. Jesi li zadovoljna sveukupnim projektom?

Jesam  jer krajnji cilj, odnosno moja manifestacija je bila da se napravi takav vikend za žene te da svatko tko sudjeluje na iz tog vikenda izađe oduševljen i dotaknut, kako sudionici tako i svi suradnici, osobe koje su pridonijele da cijeli ovaj projekt uspije.

Što kažu žene?

Ženama se promijenio život. Ono što mi se najviše svidjelo jest to da sam postigla zajedništvo među ženama. Jer iako mi pričamo da se kao uvijek držimo skupa, žena je ženi zapravo najveći neprijatelj. I uvijek će biti nekih zamjeranja, tračanja, tko je što obukao,ogovaranja iza leđa, možda i gledanja gdje će si koja nogu podmetnuti. Ovdje se pokazala apsolutna složnost i zajedništvo. Pokazala se iskonska priroda žene.

U samim počecima svega,  žene su nekada bile timski igrači, vođe zajednica koje su zasnivane na dijeljenju i međusobnom povezivanju, a sada su pretežno individualni pojedinci.

Što ih je razdvojilo?

Nije ih ništa razdvojilo već nama prevlada muška energija. Imamo previše muške energije.  Žene su nekoliko desetljeća unatrag bile u podređenom položaju te su radi uspostavljanja ravnoteže krenule u nadjačanje s muškarcima.U svojim nastojanjima da žena bude ravnopravna krenule smo u borbu i nadmetanje sa suprotnim spolom što je rezultiralo jačanjem muške energije.   Na takav način, mi smo preuzele puno toga na sebe. Nažalost sve je rezultiralo da smo se polako i umorile od svega što smo preuzele na sebe, a muškarci se ne znaju više nositi s nama, suvremenim ženama. Možemo se mi hvaliti da smo multipraktik, sve možemo, sve stignemo, sve je super, ali zapravo to preopterećenje izaziva brojne bolesti, a najčešće bolesti krvnožilnog sustava, koji najviše pati. Energetski krvožilni sustav upravlja voljenjem sebe čiji je rezultat s vremenom da istinski zanemarujemo sebe.

Žene trebaju biti ravnopravne, no bez borbe, nadmetanja ili dokazivanja jer je to istinsko i pravo.

Tamara Zubak3

A kako ponovo probuditi tu žensku energiju?

Vikendom na Womanaryu ili za početak na Womanary izletu. Tu i jest cilj, probuditi tu žensku stranu i ženstvenost, da žena ponovo postane žena bez nadmetanja, dokazivanja i podređenih pozicija. U redu je biti slaba, pokazati svoju nježnu stranu,  u redu je biti žena, kreativna i svoja… Cilj je kroz sve te radionice ponovo postići zajedništvo i povezivanje žena.

Otkada je na žene prešla ta muška energija, cijela ravnoteža je narušena. A Womanary projekt je usmjeren ka vračanju ženskoj iskonskoj energiji . Vratiti balans u čovječanstvu.

Što bi ti savjetovala današnjim ženama?

Savjetovala bih im da pogledaju sebe istinski iznutra, da prihvate one svoje loše strane i da je u redu ne osjećati se ponekad dobro. Također, da pokušaju imati razumijevanja prema drugim ženama jer ono što vidimo na van, nije uvijek slika onoga što se događa unutra. Da zapravo pokušaju jedna drugoj biti podrška jer puno su bolji rezultati kada se radi nešto zajedno, nego kada se odvojimo kao individualci.

A što bi muškima poručila?

Da budu još malo strpljivi, uskoro ćemo doći na svoje

S obzirom na to da si poznata kao ambiciozna, organizirana i uspješna poslovna žena (i majka), možeš li nam reći što za teme znači pojam uspjeha?

Danas vladaju brojne tehnike za koje nekako mislim da su otišle u nekom krivom smjeru. Sve promoviraju uspjeh, poslovni uzlet, materijalne stvari, postignuća… Ali zapravo, uspjeh je kada si ti istinski zadovoljan sa svojim životom, a mi za to nemamo takvo razumijevanje jer živimo u materijalnom svijetu oko kojeg se sve vrti..  A nekome je  na primjeri, istinski uspjeh biti majka.

Pojam uspjeha jest inidivudalan, ali je na neki način iskrivljen. Pa i tehnike danas se oko toga vrte… Manifestirat ću super posao, super auto, super partnera, super kuću, sve super, ali to nije poanta, tu nema balansa. I sada naš um to tako percipira, a mi istinski iznutra osjećamo da smo sebe stavili sa strane. Ideja je da se zagledamo se u sebe i zapitamo tko smo i što želimo biti i raditi.

Žene, vratite se sebi, sjetite se svega što imate unutar sebe,  i dozvolite si to i biti.

Tamara Zubak4