Što činimo po pitanju obiteljskog nasilja, prof. Cuculić: “Postoji vjerojatno nekakva kočnica, kad se liječnik boji, bi li prijavio”

23

Obiteljsko je nasilje, nažalost, još uvijek aktualna tema. Iako je u posljednjih 10 godina broj slučajeva pao, nasilja u obiteljima još uvijek ima. Ono uključuje psihološko, fizičko, seksualno, zanemarivanje i druge oblike. Na okruglom stolu Policijske akademije u Zagrebu s temom nasilja u obitelji pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da su kazne za obiteljsko nasilje preblage, a sustav zaštite i prevencije neučinkoviti.

Razgovarali smo s profesorom doktorom Draženom Cuculićem, predstojnikom Zavoda za medicinu i kriminalistiku u Rijeci, koji je iznio viđenje o sustavu rješavanja slučajeva te prevencije nasilja u obitelji.

Mi već 10 godina govorimo o jednoj te istoj temi, a to je nasilje u obitelji. Može to na prvu izgledati kao Don Quijote koji se bori s vjetrenjačama, međutim mi smatramo da ako ne potičemo ljude na razmišljanje, ako ne držimo edukaciju, ne prenosimo svoje znanje, onda se taj transgeneracijski lanac nikada neće prekinuti. Smatram da mi radimo nešto korisno, možda ne financijski korisno, ali korisno za ono što predstavlja temelj društvene zajednice je, a to je obitelj – rekao je profesor Cuculić.

Na temu nasilja u obitelji održava se i SCI škola na Medicinskom fakultetu, što organizira Zavod za medicinu i kriminalistiku u Rijeci. No edukacije su postojale i prije pokretanja Škole koja je započela prije tri godine.

Mi smo već prije 10-ak godina pokrenuli svojevrsnu edukaciju. Niz godina održavali smo predavanja nastavnicima, medicinskim sestrama, i đacima iz Srednje medicinske škole, čak smo objavili i postupnik vezan uz to u okviru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i tu su opisane vrste nasilja, na koji način se prijavljuje nasilje, kako ga prepoznati i sl – iznio je profesor Cuculić.

Kod slučaja nasilja u obitelji neprestano se ističe važnost prevencije te pomoć žrtvi.

U lancu sudionika koji rade na prevenciji, mi smo uvijek na strani žrtve, a to su ili djeca ili zlostavljane žene, gdje je obično zlostavljač kronični alkoholičar ili slično, dakle pokušavamo pomoći koliko god možemo.

Profesor Cuculić osvrnuo se i na nedostatke u sustavu.

U Sloveniji postoji odjel koji se bavi živim, a ne pokojnim žrtvama obiteljskog nasilja. Tu sudjeluje i policija, i liječnik hitne medicine, sudac istrage, oni svako djelo posebno izučavaju, ali i fotografiraju, uzimaju uzorke, rade predmete onako kako bi to trebalo raditi u uređenom dijelu svijeta. Kod nas je to uvijek teško, postavlja se pitanje financija, prostora, infrastrukture i sl.

Iznio je činjenicu da se nerijetko i skriva pogled pred prizorom koji ukazuje na obiteljsko nasilje.

Takvih prijava je na tisuće godišnje. Od spolnog zlostavljanja, zanemarivanja djeteta i slično. Dakle liječnici, pedijatri koji pregledavaju djecu, u tek nekoliko slučajeva su prijavili zlostavljanje. Postoji vjerojatno nekakva kočnica, kad se liječnik boji bi li prijavio da ne bi kasnije on imao probleme. Takve stavove i predrasude bi trebalo razbiti. Mislim da je za svako dijete važno da se zaštiti od takvog nasilja. Makar da i jednom djetetu pomognemo i time mu ponudimo bolju budućnost – rekao je Cuculić.

 

Komentari