Slavko Linić: ‘Dvije najjače stranke ne nude rješenja’

Prioritet su projekti u energetici, infrastrukturi i vođenju državnih tvrtki, rješavanje neplaćanja u gospodarstvu i zaustavljanje deložacija građana s jedinom nekretninom

370

Prošli se četvrtak u HKD-u na Sušaku Slavko Linić predstavio riječkoj javnosti kao nezavisni kandidat u 8. izbornoj jedinici, skupa sa svojim suradnicima, te predsjednikom stranke Naprijed Hrvatska Ivom Josipovićem. Glavne poruke skupa ticale su se budućnosti i pokretanja Hrvatske naprijed, baš kako i glasi naziv koalicije, no spomenuti su i rezultati proteklih 25 godina: Linićev angažman, dogovor s generalom Čadom i obrana Rijeke sada već davne 1991., rad u Račanoj vladi na mjestu potpredsjednika i gospodarski rast od preko 6%, uvođenje reda za vrijeme mandata u aktualnoj Vladi, spašavanje brodogradnje zajedno s Radimirom Čačićem, te izuzetno važna provedba fiskalizacije, koju je proveo kao ministar financija u Milanovićevoj vladi.

Rezultata je dakako bilo još, no nas su zanimali budući projekti, potezi kojima treba hitno pristupiti, stav o vrućoj temi kredita u švicarskim francima te stanje u kojem se nalazi hrvatska socijaldemokracija. Tako smo se u razgovoru sa Slavkom Linićem dotakli i njegove bivše stranke.

Kakva nas kampanja očekuje? Hoće li izbjeglička kriza ipak dobrim dijelom zasjeniti izbornu utrku, koja je i povrh toga izuzetno kratka?

Očekuje nas vrlo prljava, netolerantna kampanja, puna mržnje i osobne diskreditacije, bez ideja i volje za projekte koji jamče nova radna mjesta, te reformi za gospodarski rast i stabilnost. Moje je mišljenje da različitosti oko čuvanje granica i načina rješavanja izbjegličke krize neće utjecati na izbore, a niti će zasjeniti kampanju.

Pred birače 8. izborne jedinice izlazite s listom onog što ste ostvarili u dosadašnjem radu. Gledajući naprijed, postoje li neki konkretni projekti, vezani za Rijeku i PGŽ, za koje se zalažete?

Podaci o ostvarenjima govore da koalicija stranaka Naprijed Hrvatska – progresivni savez Ive Josipovića i Narodne Stranke Reformista i nezavisni Linić Slavko imaju rezultate koji su jamstvo za sutrašnje ostvarenje projekata važnih za Primorje i Istru:
– obnova riječke rafinerije, izgradnja hidroelektrane i termoelektrana, izgradnja LNG terminala, izgradnja obnovljivih izvora energije
– ulaganja u infrastrukturu pruga Rijeka-Zagreb granica Europe, dovršetak Istarskog ipsilona, autocesta Rijeka – Žuta Lokva.
– stavljanje napuštenih vojnih objekata odmah u funkciju turizma
– izgradnja i opremanje Opće bolnice u Puli i Kliničkog bolničkog centra u Rijeci
– dovršenje sveučilišnog kompleksa u Rijeci

Kao netko tko se dugo bavio državnim financijama i projektima, među ostalima i jednim od najuspješnijih, fiskalizacijom, kako gledate na aktualnu situaciju s kreditima u švicarskim francima i najave smanjivanja PDV-a? Građanima sigurno gode najave smanjivanja nekih poreza, no koliko su te najave realne? Što se može mijenjati u našem poreznom sustavu?

Zakonski urediti negativne tečajne razlike za građane je trebalo, ali ne na način da ministar Lalovac očekuje negativno rješenje Ustavnog suda. Nedostaci sadašnjeg rješenja u tri točke su:

a) ako je zakon socijalan, trebalo je riješiti samo građane koji su vlasnici jedine nekretnine, a ne više nekretnina i skupih automobila i brodica,
b) socijalno rješenje podrazumijeva podijeliti teret između banaka i državnog proračuna i to u odnosu 60:40 ili 50:50,
c) zaustaviti ovrhe jedinih nekretnina i nekretnina financiranih nezakonitim kreditima stranih štedionica neovisno o valuti kredita.

Što se tiče najave smanjenja PDV-a, obavezno ga vezati za otvaranje 100.000 radnih mjesta, odnosno za brojku od najmanje 1.550.000 zaposlenih u Hrvatskoj. Ono što treba mijenjati u poreznom sustavu je smanjenje zdravstvenog doprinosa ispod 10%, kako bi rasle neto plaće, a za zdravstvo oporezivati nekretnine koje se ne koriste (porez na nekretnine), jer bi to značilo više radnih mjesta.

Slavko Linić KorzoPostoji mogućnost da u Saboru bude čitav niz novih političkih opcija. Bi li to malo “probudilo” parlamentarni život?

Više stranaka u parlamentu značilo bi kvalitetu u raspravama i donošenju zakonske regulative, ali i veću odgovornost vladajućih, jer bi ovisili o njihovim glasovima. Nažalost, dvije najjače stranke nisu pokazale ni demokratsku odgovornost, ni stručnu kompetentnost za rješavanje problema građana i gospodarstva u Hrvatskoj.

Kojim se temama namjeravate baviti u idućem sazivu Sabora, odnosno, kojih bi se poteza odmah trebala uloviti novoizabrana vlast?

Odmah se treba uhvatiti realizacije projekata u energetici, infrastrukturi i vođenju državnih tvrtki kako bi riješili zapošljavanje, kao i riješiti trenutno neplaćanja u gospodarstvu, te zaustaviti deložacije građana s jedinom nekretninom. U Saboru bih se bavio proračunskim potezima, državnim tvrtkama i državnim dugovima.

Milanović je napustio socijaldemokraciju i javno priznao da se okrenuo liberalnoj politici, što svakodnevno prepoznaje sve veći broj birača ljevice.

Na izborima će vas podržati dobar dio glasača SDP-a. Jeste li radili neke ankete među njima i jesu li oni vaša najvažnija grupa glasača?

Pripadam lijevom biračkom korpusu, a samim tim i dobrom dijelu biračkog tijela SDP-a, koji su razočarani Milanovićevom politikom podjela, sukoba, te neuspjehom u vođenju zemlje i provedbi programa i obećanja od prije četiri godine. To su moji birači, koji su prepoznali moj rad i rezultate.

S obzirom da je SDP odustao od nekih koji su ga poput Vas vjerno i marljivo stvarali, kakve su mu šanse da preživi u ovom obliku ukoliko ne pobijedi na izborima?

Milanović je napustio socijaldemokraciju i javno priznao da se okrenuo liberalnoj politici, što svakodnevno prepoznaje sve veći broj birača ljevice. Onog trenutka kad i drugi dio birača lijevog korpusa prepozna da ih on straši s HDZ-om i da je zastrašivanje birača bilo upravo oružje HDZ-a, a da mandat ne brani rezultatima i programom za nove četiri godine, preživljavanje SDP-a će biti vrlo teško. Osobna karakteristika Milanovića je da eliminira sve koji su sposobniji od njega, uspješniji i misle svojom glavom, znači da nema zdravu snagu za uspjeh i da će to biti velika šteta za socijaldemokraciju.

Kakva je onda, po Vama, budućnost socijaldemokracije u Hrvatskoj?

Sadašnji izbori pokazuju da je lijevo biračko tijelo podijeljeno u nekoliko stranaka bez izgleda za okupljanje i da će to biti dugotrajan i težak proces.

Bruno Župan / Dunja Pavešić

Komentari