Riječki dečki na Prvi maj i kroz svibanj uz King’s Caffe te Franka i Igora

262
Igor, franko i king's caffe

26. humanitarni kalendar „Riječki dečki“ je u prodaji! S obzirom na to da se svake godine odabire neka aktualna tema, za 2022. godinu odabrana je tema „Ugostitelji“, odnosno vlasnici i njihovi kafići, koji su u periodu pandemije Covida-19 doživjeli znatne turbulencije u svom radu. Ugostitelji u Covid-krizi proživljavaju teške dane, mjesecima su bili zatvoreni, a i budućnost je neizvjesna. S druge strane, naša mediteranska kultura uvela je kafiće u svakodnevni način života. Pritom, ne govorimo samo o ispijanju kave, čaja ili nekog napitka. Kafići su tu zbog druženja, susrete s prijateljima, poslovnim partnerima, a u kafiće dolaze sve generacije: od srednjoškolaca do nonića.

Kao što je u predgovoru humanitarnog kalendara Riječki dečki 2022. predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić napisao: „Iako je prva asocijacija kad se sjetite birtije nekakvo piće, ono čini samo jedan mali dio našeg proizvoda. Što mi prodajemo? Pa mi prodajemo socijalizaciju. Prodajemo društvenu interakciju, ugođaj, lokaciju i iskustvo. Piće, kao i vi, nabavljamo u butigi. Na žalost, nakon duge dvije godine i sad već treću zimu pod opsadom ne bavimo se ugostiteljstvom, već preživljavanjem. Iskustvo udaljenog gosta koji u polupraznom objektu ispija piće okružen pleksijem i maskama nije iskustvo koje nekom želimo nuditi, ali je naša stvarnost. I zato je predivno što u narednim stranicama stajemo pred vas. Kao ljudi. Kao ugostitelji. Kao krvotok grada koji hrani i napija svoje tkivo.“

Kao i prethodnih godina, sredstva prikupljena prodajom kalendara u humanitarnoj akciji donirano je za potrebe malih onkoloških pacijenata, odnosno Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

King’s Caffe mali je kafić koji se nalazi na adresi Frana Kurelca 3A, a gdje u interijeru uređenom u irskom stilu, možete uživati u raznim pićima i događajima. Uz kavu ili neko drugo piće možete i zaigrati šah.  Na stranici mjeseca svibnja na kalendaru Riječki dečki 2022. našli su se simpatični Igor i Franko, a zaigrali su i partiju šaha.

Igor, franko i king's caffe

Koji vam je najdraži mjesec u godini?

Igor: Bez ugostiteljstva najdraži su mi ljetni mjeseci, a s ugostiteljstvom siječanj.

Kojim pićem biste nazdravili izlazak kalendara Riječki dečki i humanitarnu akciju?

Igor i Franko: Pivom. To nam je apsolutno najdraže piće.

Što vam ugostiteljstvo znači?

Franko: Život, posao. Stil života. Ugostiteljstvo mi znači sve.

Kako je sve krenulo s Kings’om?

Igor: Krenulo je iz ljubavi prema pivi i kao poslovni poduhvat.

Koliko se dugo bavite ugostiteljstvom?

Igor: 22 godine

Franko: 15 godina

Kako se pandemija koronavirusa odrazila na vaše poslovanje?

Franko: Pozitivno i negativno. U neku ruku postali smo i doktori, a u neku ruku možda smo postali i bolji.

Igor: Pandemija koronavirusa nas je ojačala. Shvatili smo kako funkcioniramo, na što trošimo novac u životu i što nam u konačnici sve treba u životu. Pandemija nas je promijenila kao poslovne ljude i kao ugostitelje. Počeli smo puno više računati. Matematika je postala dominantna.

Zbog čega su kafići više od mjesta na kojima samo ispijamo kavu?

Franko: Zamjenjuju sve ono što nam treba. Kafići su nam postali dnevni boravak, pružaju nam mir, razgovor.

Igor, franko i king's caffe

Od 1996. godine do danas u humanitarnom kalendaru „Riječki dečki“ sudjelovalo je gotovo 500 riječkih dečkiju različitih interesa, zanimanja, osobnosti, a teme su bile brojne od policajaca, doktora znanosti, branitelja, kulturnjaka, sportaša pa sve do tetovaža, glazbenika ili prošlogodišnjih dvadesetpetogodišnjaka koji su ujedno obilježili isti broj izdanja ovog kalendara.

Igor, franko i king's caffe

Tekst i foto: Lidija Balog

 

Komentari