Razgovor s Draženom Turinom Šajetom, neposredno pred koncert u riječkom zatvoru koji će održati povodom Svjetskog dana glazbe

300

Dražen Turina Šajeta, poznati, omiljen i neku ruku nekonvencionalan hrvatski glazbenik, rođeni Opatijac, došao je na ideju da na Svjetski dan glazbe održi koncert u riječkom zatvoru. Iz kratkog razgovora, neposredno pred njegov nastup, saznali  smo da će nastupiti sa svojim bendom, u sastavu Davor Pilepić , bas gitara, Damjan Brnić, gitara, Edi Lazarić junior, bubnjevi i Šajeta kao vokalni solist.

Na pitanje kako je tekla procedura i pregovori oko nastupa, Dražen Turina Šajeta pohvalio je korektnu suradnju s upravom i predstavnicima riječkog zatvora, kojima se je javio s idejom o nastupu i čekao njihov odgovor, koji je stigao ubrzo i bio pozitivan. Imali smo četiri sastanka i prošli smo određenu proceduru, sve smo se dogovorili s tim da je logično da treba poštivati određene mjere osiguranja i provjere.

Šajeta nadodaje kako su iz praktičnih razloga opremu sveli samo  na onu najnužniju, a opet dovoljnu  kako se ne bi umanjila kvaliteta  nastupa, što znači da će koncert biti akustični.  Nastup će se održati u određenom krilu zatvora i dočekat će ih sve spremno za nastup koji je predviđen  za 15 sati.

Šajeta voli nastupati na nekonvencionalni mjestima, pa je tako uz razne neobične nastupe, imao i onaj  na vrhu Učke te održao koncert za udomitelje kućnih ljubimaca. Ipak, ovaj puta nije presudilo samo „neobično mjesto“ već i želja da se ljudima u specifičnoj životnoj situaciju održi koncert na Svjetski dan glazbe te im se ujedno pruži tračak veselja i  nade.

Na pitanje kakav je repertoar koncerta Dražen Turina Šajeta je odgovorio da repertoar u pravilu nikada ne radi unaprijed i da on nikada nije strogo zadan. „Presudan je onaj trenutak kada osjetim publiku i atmosferu,  tada točno znam kakav repertoar treba biti, odnosno kojim redom nizati kompozicije.  Ono što sigurno znam je da ću koncert početi s Barbarom, znam i to da ćemo pjevati i Košulju plavu, ali u pravilu trebale bi to biti sve pozitivne, vesele i poneka emotivna pjesma. Želja mi je da sve bude jedna velika pozitiva i da našu današnju publiku ovaj koncert ojača, pobudi nada u njima i pruži neki pozitivan osjećaj za budućnost“, izjavio je Šajeta.

Svjetski dan glazbe pokrenuo je 1976. godine američki glazbenik Joel Cohen, a 1982. godine ondašnji francuski ministar kulture Jack Lang proglasio ga je službenim  i od tada su glazbeni susreti  i besplatni koncerti profesionalnih glazbenika održali  u preko 120 zemalja i 500 gradova svijeta.  Svjetski dan glazbe naročito podupire glazbene događaje koji  dovode glazbu i u one predjele i prostore gdje to inače nije uobičajeno ili je teže dostupno.

Prisjetimo se i dva Šajetina hita u nastavku…

 

Komentari