Proljeće Riječki dečki dočekuju uz kavu u Viva Caffe do Brasil s Marijanom Pericom

773

26. humanitarni kalendar „Riječki dečki“ je u prodaji! S obzirom na to da se svake godine odabire neka aktualna tema, za 2022. godinu odabrana je tema „Ugostitelji“, odnosno vlasnici i njihovi kafići, koji su u periodu pandemije Covida-19 doživjeli znatne turbulencije u svom radu. Ugostitelji u Covid-krizi proživljavaju teške dane, mjesecima su bili zatvoreni, a i budućnost je neizvjesna. S druge strane, naša mediteranska kultura uvela je kafiće u svakodnevni način života. Pritom, ne govorimo samo o ispijanju kave, čaja ili nekog napitka. Kafići su tu zbog druženja, susrete s prijateljima, poslovnim partnerima, a u kafiće dolaze sve generacije: od srednjoškolaca do nonića.

Kao što je u predgovoru humanitarnog kalendara Riječki dečki 2022. predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić napisao: „Iako je prva asocijacija kad se sjetite birtije nekakvo piće, ono čini samo jedan mali dio našeg proizvoda. Što mi prodajemo? Pa mi prodajemo socijalizaciju. Prodajemo društvenu interakciju, ugođaj, lokaciju i iskustvo. Piće, kao i vi, nabavljamo u butigi. Na žalost, nakon duge dvije godine i sad već treću zimu pod opsadom ne bavimo se ugostiteljstvom, već preživljavanjem. Iskustvo udaljenog gosta koji u polupraznom objektu ispija piće okružen pleksijem i maskama nije iskustvo koje nekom želimo nuditi, ali je naša stvarnost. I zato je predivno što u narednim stranicama stajemo pred vas. Kao ljudi. Kao ugostitelji. Kao krvotok grada koji hrani i napija svoje tkivo.“

Kao i prethodnih godina, sredstva prikupljena prodajom kalendara u humanitarnoj akciji donirat će se za potrebe malih onkoloških pacijenata, odnosno Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Planirano je prikupiti sredstva u iznosu od 50.000 kuna prodajom 1000 komada kalendara po cijeni od 50 kuna po komadu.

Viva Caffe do Brazil svoje je mjesto pronašao na Kantridi. Oduševit će vas prekrasnom terasom u prigodnoj hladovini borova s pogledom na stadion Kantrida i cijeli Kvarner. Na stranici mjeseca ožujka u humanitarnom kalendaru Riječki dečki našao se vlasnik kafića, Marijan Perica – i mačak Garo.

Što Vam znači ugostiteljstvo?

Način života.

Kako je sve krenulo s Vivom do Brazil?

Supruga Aleksandra i ja imali smo vječnu želju za bavljenje ugostiteljstvom. Našli smo prekrasan lokal i započeli priču prije šest godina.

Tko je Garo?

Garo je naš mačak, naša maskota. U lokalu je već 11 godina. Inventar, inventar…

Kako ste se snašli u ulozi modela?

Mislim da sam se dobro snašao, lakše je od ugostiteljstva

Je li Vam ovo prvi put da ste u ulozi modela?

Da.

Na stranici kojeg mjeseca biste voljeli biti?

Volio bih biti na stranici nekog proljetnog ili ljetnog mjeseca. Zimi sam rođen, ali proljeće i ljeto mi je predivno.

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na Vaše poslovanje?

Teško, bilo je jako naporno, ali preživjet ćemo sve.

S kojim pićem biste proslavili humanitarnu akciju i izlazak kalendara Riječki dečki?

Viski. Uvijek viski.

Je li Vam to omiljeno piće?

Ajmo reći da je. Imam ih više.

Od 1996. godine do danas u humanitarnom kalendaru „Riječki dečki“ sudjelovalo je gotovo 500 riječkih dečkiju različitih interesa, zanimanja, osobnosti, a teme su bile brojne od policajaca, doktora znanosti, branitelja, kulturnjaka, sportaša pa sve do tetovaža, glazbenika ili prošlogodišnjih dvadesetpetogodišnjaka koji su ujedno obilježili isti broj izdanja ovog kalendara.

Tekst: Lidija Balog

Video: Afrodita Lekaj i Dino Kos

Komentari