Paraf: “Glazba je hedonostički medij kojim izražavamo svoja unutarnja stanja, stavove”

445
paraf
Foto: Paulo Dukić

Godine 1981. Paraf je predstavio album “Izleti”, koji je u to vrijeme bio jedan od ključnih post-punk albuma u regiji. Danas, album “Izleti” grupe Paraf reizdan je na vinilu u special edition verziji, s dvije dodane pjesme ‘Fini dečko’ i ‘Praznik’. S albumom “Izleti” zaokružuje se trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa. O skorašnjem koncertu u zagrebačkom klubu Boogaloo, reizdanju albuma, prošlosti i sadašnjosti, kratko smo popričali s Pavicom Čabrijan aka Vim Colom.

Bliži nam se koncert, promocija live albuma i vinilnog reizdanja „Izleta“. Što možemo očekivati?

17. prosinca 2022. u zagrebačkom klubu Boogaloo svirat ćemo materijale sa svih albuma uz nove pjesme: ‘Bez lica’, ‘Novi Berlin’ i ‘Dosta!’. Veselimo se ponovnom susretu s publikom i sasvim sigurno očekujemo dobru svirku i jaku energiju.

Album „Izleti“ objavljen je davne 1981. godine. Koliko su se Parafi, njihov zvuk i glazba općenito na riječkom području promijenili otada do danas?

To je ogroman vremenski prostor i svašta se u tom prostoru događalo. Naravno da smo se i mi promijenili, uostalom to je prirodno, zvuk se mijenjao, ali ono što se nije promijenilo su znatiželja i energija.

paraf
Foto: Paulo Dukić

Kako to da ste odlučili reizdati „Izlete“, esencijalni post-punk album, na vinilu?

Naša izdavačka kuća Dallas Records je reizdanjem „Izleta“ u 2022. godini zaokružila trilogiju vinilnih izdanja benda.

Bio je to prvi album Parafa u postavi s vodećim ženskim vokalnom. Kakav je bio osjećaj zamijeniti Valtera Kocijačnića i biti žena u punk bendu 1980-ih u Rijeci? Naime, tada ste postali prva frontwoman novovalne scene.

Moram priznati da je bilo vrlo zanimljivo, hahaha… Svakako nije lako pjevati muški vokal, ali okolnosti određuju pravila.
Nikada nisam dozvoljavala da me određuju po pripadnosti spolu, ja sam uvijek bila „one of the guys“. Osim toga, 80–ih su u Rijeci punk i novovalna scena bili jaki. Grad je proživljavao kreativnu eksploziju u svim segmentima umjetničkog izražavanja i ništa nije bilo čudno.

paraf
Foto: Mirjana Šarić

Što vam je tada značio album „Izleti“? Mnogi kažu kako je to bio iskorak u neko drugo, novo lice benda. U kojoj mjeri je to bilo istina, a u kojoj mjeri logičan slijed i nakana ka eksperimentiranju?

Nije tu bilo smišljene namjere, album „Izleti“ je zapravo logičan slijed, dolaskom novih članova benda događala se nova kemija i naprosto smo dopustili da nas nosi, a odnio nas je u album „Izleti“.

Promatrate li vlastito glazbeno stvaralaštvo danas na jednak način, sa ciljem da nešto kažete, iznesete stav, pronađete istomišljenike među publikom? Stvarate li i danas neki novi punk?

Ono što je konstanta svih ovih godina nije cilj, nego potreba stvaranja, kreacija, uživanje u zvuku. Glazba je hedonostički medij kojim izražavamo svoja unutarnja stanja, stavove… Zove li to netko punk ili… nemam pojma, nije me ni briga, ne razmišljam o tome. Mi smo Paraf.

paraf
Foto: Mirjana Šarić

Kako publika reagira na vaše stvaralaštvo danas?

Neprocjenjiv je osjećaj razmjene energije na svirkama uživo, a genijalno je da današnja mlada publika poznaje naš rad iako veliki broj njih nije bio niti u planu kada su te pjesme nastale.

Kultni splitski bend Tužne uši nazvao se po pjesmi s „Izleta“. Kako ste to doživjeli?

Ako ono što radiš, radiš iskreno, to će sasvim sigurno pronaći svoj put do istomišljenika jer smo svi krvavi ispod kože. ‘Tužne uši’ su meni osobno najdraža minijatura, sličica…..i taj feeling je ekipa shvatila, super.

Koji su planovi za budućnost?

Nakon ovih promocija vinilnih reizdanja i CD- liva, svakako rad na novom materijalu, a budućnost… Tko zna? Budućnost će sigurno doći, ovakva ili onakva, važno je da smo živi i da ima struje.

Komentari