“Odbačeni” su pokazali kako se stvara EPK program – tvrdi Peranić!

211

Zvonimir Peranić se u posljednjih nekoliko godina isprofilirao u jednog od najprepoznatljivijih i najsvestranijih gradskih vijećnika. Njegov životopis je uistinu fascinantan. Završio je Akademiju za izvedbene umjetnosti (MAPA Academy) u Češkoj. Na GITIS-u, Ruskoj akademiji kazališnih umjetnosti u Moskvi završio je Biomehaniku pod mentorstvom uglednog pedagoga Genadia Bogdanova. Diplomirao je matematiku i fiziku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Magistrirao je fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu. Znanstveno polje zanimanja mu je obrazovanje u prirodnim znanostima. Postavio je četrdesetak autorskih kazališnih projekata s kojima sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima koji su dobitnici mnogih nagrada. Kolumnist i kazališni kritičar je preko četvrt stoljeća. Mnogi Riječani ga znaju i kao autora emisije Fizička atrakcija na Radio Rijeci na kojoj preko deset godina popularizira znanost.

U politiku je ušao na listi Mosta dok je taj pokret djelovao kao nadideološka platforma. Međutim, vrlo brzo se razišao s vodstvom zbog nepostojanja unutarstranačke demokracije i ideološkog skretanja stranke prema krajnjoj klerikalnoj desnici. Posljednje dvije godine djeluje kao predsjednik Kluba Liste za Rijeku, a odnedavno je postao i formalnim članom. Kandidat je Liste za Rijeku na koalicijskoj listi Demokrati – Laburisti – Lista za Rijeku koju nosi nezavisni Damir Kajin i koja ima veliku šansu dobiti saborskog zastupnika. Tim povodom razgovarali smo s njim o dosadašnjem djelovanju u Gradskom vijeću i očekivanjima idućih parlamentarnih izbora.

Lista za Rijeku na ovim izborima koalira s nezavisnim Kajinom, Demokratima i Laburistima, vi ste na kandidat stranke na  4. mjestu koalicijske liste. Zbog čega ova koalicija?

Lista za Rijeku pokriva grad Rijeku i gradski prsten. Stranka se profilirala kao snažan zaštitnik riječkih interesa prvenstveno kroz djelovanje u Gradskom vijeću ali je činjenica da se neki ključni gradski problemi ne mogu riješiti bez utjecaja na nacionalnu razinu vlasti.  Kako bi na kvalitetan način pokrili cijelu 8.izbornu jedinicu koja uključuje Istru, uvijek nam treba kvalitetan partner s istarske strane Učke. Mi smo profilirana stranka sa stabilnim biračkim tijelom i na izbore ne idemo radi profilacije nego s ciljem dobivanja saborsog mandata. Damir Kajin je nezavisni regionalist, Demokrati su nova stranka koja najjaču organizaciju ima upravo u Istri, a i s Laburistima smo ideološki kompatibilni. Pojedinačni zbroj anketnog rejtinga nezavisnog Kajina i Liste za Rijeku se kreće na 5-6 posto zbog čega vjerujemo da je upravo ovo kombinacija koja će dobiti mandat u Saboru u 8. izbornoj jedinici.

Demokrati i Laburisti pripadaju ljevici i lijevom centru. Na izbore izlaze s programom koji uključuje progresivno oporezivanje ali i rasterećenje proračuna raskidanjem Vatikanskih ugovora i izbacivanjem braniteljskih mirovina iz mirovinskog sustava. Damir Kajin je jedan od najprepoznatljivijih saborskih zastupnika, najviše angažiran na antikorupcijskim temama. Koji program u koaliciju unosi Lista za Rijeku i vi osobno?

Gradu Rijeci je 90-tih nanesena velika nepravda. Zbog glasanja protiv HDZ-a kažnjen je sabijanjem grada u 44km2 i oduzimanjem industrijske zone. U Saboru ćemo se zalagati za funkcionalno ujedinjavanje jedinica lokalne samouprave grada Rijeke i riječkog prstena u granicama bivše općine Rijeka. Besmislenost ove rascjepkanosti uvidjeli smo i u koronakrizi kada ljudi nisu mogli do ljekarne na drugoj strani ceste, u trgovinu iza ugla i sl. Zato smo i inicirali u Gradskme vijeću žurno objedinjavanje Stožera, kako bi građanima olakšali život.

Također, Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji u potpunosti ne upravlja svojim obalnim pojasom od Sušaka pa sve do 3.maja. U svim ostalim gradovima je obalna zona podijeljena između državnih i regionalnih lučkih uprava. Tim prostorom sada upravlja državna ustanova Lučka uprava Rijeka. U Saboru ćemo se zalagati da se kompletni obalni pojas, koji se ne koristi za pretovar tereta i nije od strateškog interesa za RH, vrati gradu Rijeci. Na taj način bi se gradu vratio prostor s velikim razvojnim potencijalom za investicije u poslovne zone, marine, stambenu izgradnju, ugostiteljstvo i komunalne vezove koji gradu nedostaju.

U gradskoj politici ste se specijalizirali za teme iz kulture, obrazovanja i promociju znanosti, a u upravo završeno saborskom sazivu izabrani za vanjskog člana saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Osobno ću biti posvećen temama koje se tiču kulture, obrazovanja i znanosti. U kuturi je bitno podjednako uvažavati i izvaninstitucionalni i institucionalni sektor uz poštivanje svake radnice i radnika u kulturi. Umjetnika i tehničkoga osoblja. Samostalnih ili onih u institucijama.

Obrazovni sustav treba što prije ubaciti u petu brzinu, kako bi se odmakao od zastarjelih praksi i u suvremenom okruženju za poučavanje potrebno je obrazovati kompetentne kadrove koji će se moći prilagoditi drugačijem, ubrzanom načinu življenja. Primjerice, umjesto nepotrebne reprodukcije, potrebno je obrazovati kadrove za zanimanja koja još niti ne postoje. Načini takvoga poučavanja potpuno su drugačiji od dosadašnjih.

Od 2018. ste predsjednik Kluba Liste za Rijeku, a donedavno i formalni član. Zašto Lista za Rijeku?

Lista za Rijeku je stranka koja više od desetljeća politički djeluje i danas je najjača regionalna stranka na području grada Rijeke što su pokazali i posljednji mjesni izbori. Riječ je o regionalnoj stranci, jedinoj hrvatskoj članici EU asocijacije regionalnih stranaka European Free Alliance, koja se bavi temama koje su bitne za uvažavanje svakoga pojedinca, naglašeno se bavi temama kulture i obrazovanja, što nije čest slučaj u hrvatskoj politici. Sjećam se kada sam se pred desetak godina kao građanin i djelatnik u kulturi obratio svim vijećnicima. Jedini odgovor i angažman bio je onaj vijećnika Liste za Rijeku. Tada nisam znao da ću desetak godina kasnije biti predsjednik upravo tog kluba vijećnika. Za razliku od ostatka gradske političke scene, u Listi za Rijeku smo cijelo vrijeme fokusirani na realizacijuprograma predstavljenog uoči lokalnih izbora. Činjenica je da je dosta toga uspješno realizirano i zato smo veliki optimisti uoči lokalnih izbora iduće godine.

Aktualni saziv Gradskog vijeća je izrazito turbulentan. Inicijativa je u posljednje tri godine prelazila iz ruku opozicije prema poziciji i obratno. Situacija se sada stabilizirala. Kakvi su trenutno odnosi snaga i hoće li takva situacija ostati do kraja mandata?

Aktualan saziv gradskog parlamenta je izrazito fragmentiran s puno različitih političkih opcija. Nakon konstituiranja je formirana kontra većina Obersnelovoj koaliciji ali bojim se da su se nakon nekog vremena neki opozicijski vijećnici pogubili  u destrukciji baš svega što bi dolazilo kao prijedlog izvršne vlasti. Obersnelova koalicija ni danas nema formalnu većinu ali smo pronašli zajednički jezik na nizu zajedničkih projekata koji su započeti u ovom mandatu te realizaciji ključnih kulturnih gradskih infrastrukturnih projekata poput Palače šećerane, novegradske  knjižnice, Galeba koji bi trebali biti dovršeni ili vrlo uskoro ili do kraja mandata.

Osobno sam zagovornik ne samo diskusije i raspravljanja već i (pro)aktivnoga djelovanja. Predlaganja konkretnih akata. Smisao politike za nas je u zastupanju birača, a ne kontriranju svemu što dolazi sa suprotne strane. Samo kritiziranje poradi kritiziranja nema smisla osim populističkih nastupa koji estradiziraju politiku i koji u konačnici kod građanja izazivaju gađenje prema politici. Bilo je tu vijećnika koji nisu bili sposobni niti organizirati vlastite gradske organizacije, a bavili bi seorganiziranjem drugih sustava. Potom su se počele brojati vrbe, a nekima je interes bio samo biti opomenut, kažnjeni ili izbačen. Iz tog razloga su se odnosi snaga postepeno mijenjali. Dio opozicije se iz nemoći radikalizirao i na taj način trajno diskvalificirao za ozbiljnu suradnju s ozbiljnim demokratskim opcijama.  Osobno, mislim da to nije dobro jer svaka većina treba imati snažnu opoziciju, ali izgleda da ćemo za to morati dočekati nove izbore i nove ljude i političke opcije.

Lista za Rijeku je iskoristila novi odnos snaga u Gradskom vijeću za realizaciju mnogih svojih dugogodišnjih inicijativa?

Djelovanje u Gradskome vijeću postalo je izuzetno dinamično. Doslovno je postavljeno na stotine pitanja čiji su odgovori razotkrili mnoge nepoznanice. Predložio sam preko stotinu amandmana, od kojih je većina prihvaćena, predložene su incijative koje je Vijeće usvojilo. Promijenili smo i način rad Odbora s ciljem otvaranja posebnih tema na tematskim sjednicama i aktiviranjem radnih tijela Gradskoga vijeća, posebno Odbora za kulturu kojim predsjedamo. Samo Gradsko vijeće više ne nalikuje na glasačku mašineriju koja mora obaviti posao do popodnevne sapunice.

Pokrenuli poseban program za darovite, čiji je začetnik stručnjakinja i priznata znanstvenica u području darovitih Jasna Arrigoni. Ideja samoga projekta jest identifikacija potencijalno darovite djece u petome razredu OŠ te daljnji višegodišnji rad s njima. .

Posebnu brigu poveli smo i o djeci u vrtićima. Još na početku mandata incirali smo prijedlog kojime su „izjednačen“ tretman djece u gradskim vrtićima i djece u vrtićima drugih osnivača.

Briga za mlade očituje se i u start up programu za mlade poduzetnike koji smo potaknuli. Odličnu suradnju imamo s Odjelom za poduzetništvo. Cilj nije bio  samo pohvaliti, već i konkretno financijski potaknuti one najbolje, kako bi bili zamašnjak nekih novih poduzetničkih inicijativa.

Predložili smo, a GV  usvojilo zaključak kojim se obvezuje gradonačelnika donijeti akcijski plan protiv vandalizma. Isti bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. U planu smo predložili poseban dio koji se tiče edukacije, dio koji je usmjeren na prevenciju, a manje na kažnjavanje i bavljenje isključivo posljedicama.

Jedan od dugotrajnih projekata je i poboljšanje postupka donošenja Javnih potreba u kulturi.

U javnosti su najviše pozornosti izazvale naše inicijative za jačanjem riječkog multikulturnog identiteta poput Trga Riccarda Zanelle, dvojezičnih tabli u Starom gradu ili izglasavanja svečane zastave.

Do kraja mandata namjeravamo potaknuti brže rješavanje problema lansirne rampe torpedo, dvostruke grobne naknade i dodatnog poreznog rasterećenja poduzetnika i industrija koje grad želi privući

Ovaj mandat obilježio je projekt EPK, iako dio neformalne većine, bili ste vrlo kritični prema dijelu projekta i bivšoj direktorici Emini Višnić. Kakva je trenutno situacija i što se od projekta može spasiti u novim okolnostima?

Europska prijestolnica kulture (EPK) najveći je europski kulturni projekt. Izuzetno sam ponosan što je Rijeka ponijela tu titulu i što je Hrvatska prvi puta baš predsjedala Vijećem Europske  Unije. No, oko samoga projekta nadvio se balon napuhanosti, egomnijakalnosti, ali i nestručnosti. Teško je bilo dolaziti do podataka. Niz pitanja, sjednica, razotkrivali su sloj po sloj poslovanje. Direktorica Emina Višnić nije bila kompetentna za komuniciranje projekta.  Svako drugačije razmišljanje shvaćalo se kao napad i proglašavalo nedomoljubljem. U međuvremenu, tvrtku su počeli napuštati ljudi. Uvijek isti pojedinci su dobivali goleme honorare, a druge se zaobilazilo. Na sličan način sam gotovo osam godina ukazivao na pogreške prethodne administracije riječkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta. U studenome 2017. predlagao sam posebnu radnu skupinu Odbora za kulturu koja bi se bavila EPK-om. Nije bilo podrške za takvu ideju. Još u siječnju 2019. prvi sam puta javno predlagao da današnja direktorica preuzme vodstvo ne bi li se iz projekta izvuklo najbolje.

20200619_110326

Korona je samo ubrzala neke stvari i razotkrila ih. Emina Višnić, kao ni pročelnik Šarar, se uopće nisu snašli u kriznom vođenju tvrtke. Višnić je zbrisala u mišju rupu. Dok su svi oni „odbačeni“ pokazivali kako se u krizi stvara umjetnost: Urban, Putokazi, Poneštrica, Spirit, Rijeka Underground…
Danas se bezobzirnost očituje i u potpunoj nebrizi Odjela za kuturu za samozaposlene umjetnike u kulturi. Za one koji, osim kulturno, doprinose i ekonomski jer uplaćuju u proračune poreze. To je inicijativa na kojoj uporno radimo od sredine ožujka i početka koronakrize, a za koje se pokazuje potpuna neosjetljivost. Ta bezdušna obučenost kulture celofanom najveća je opasnost od tzv. smodostatnih kulturnjaka, a zapravo grebatora za vlastite interese. No, to je obrazac koji nije samo karakterističan za kulturu, već za društvo uopće. A koji trebarazotkrivati i u Saboru.

Prethodno razdoblje u Hrvatskoj i svijetu, obilježila je epidemija koronavirusa. Čini se da nam se uoči izbora ponovno vratila. Kako odgovoriti na izazove ove globalne krize?

Koronakriza očigledno razotkriva. One sposobne, ali i one manje sposobne. Očigledno ćemo ovu novu realnost morati uzeti u svim oblicima života i življenja. Prilagoditi se. Na primjeru kulture smo vidjeli kako oni najplaćeniji nisu ujedno i najuspješniji. Nakon korone odjednom su moguće stvari koje su bile nezamislive. Primjerice, dollaziti na specijalistički liječnički pregled u točno zakazani sat. Rješavati administrativne poslove bez šetanja od šaltera do šaltera. Obrazovni sustav je akcelerirao u digitalnome okruženju. Jest da ima stranputica, ali generalno se taj sustav održao upravo digitalnim formama. Oni koji su govorili da nikada neće slati mailove i koristiti pametne telefone sada istražuju ideje u prostorima interneta. Rad od kuće i optimizacija vremena, učinkovitost postaju temelji za neke druge analize. A evo, i izbori su se postavili u sred korone. I djelovanje u politici će se morati mijenjati. U kome pak smjeru, ovisi o svima nama. I onima koji biraju, a naposlijetku i odabranima.

Kakav rezultat parlamentarnih izbora očekujete 5.7.?

Vjerujem da ćemo imati izuzetno fragmentiran sastav parlamenta, sličan aktualnom riječkog Gradskog vijeća i da će se većina teško formirati. Ne isključujem ni nove izbore na jesen. O HDZ-u su dovoljno rekle protekle 4 godine, nisu proveli nijednu jedinu reformu i zaista ne zaslužuju novi mandat. Učinili su sve da datum izbora pomaknu ranije od teške ekonomske krize koja nas čeka na jesen. Nažalost rješenje nije Restart koalicija, njihov premijerski kandidat se nije nametnuo ni kao šef opozicije pa ga ne mogu ni zamisliti na mjestu premijera. Situaciju kompliciraju dvije još desnije opcije od HDZ-a, Škorin proustaški Domovinski pokret i sve slabiji Most koji više počinje ličiti na vjersku sektu nego političku stranku. Tu su i protestne opcije na ljevici i centru koje  biračima kratkoročno mogu biti zanimljive ali dugoročno ne preživljavaju zbog neizgrađene organizacijske strukture. Što se naše političke opcije tiče, bitno nam je da se u sljedećem sazivu Sabora preko našeg zastupnika čuje glas Rijeke, Istre i Kvarnera. Pozivam sve birače Liste za Rijeku da podrže našu koaliciju i na taj način daju doprinos zaštiti riječkih interesa.

 

Komentari