Hrvatsku je zahvatio trend studiranja izvan granica lijepe naše. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, građanima je omogućeno ravnopravno i punopravno studiranje u inozemstvu. Jednostavnost prijave, administracije, mogućnost nižih školarina i subvencionirane stipendije olakšavaju cijeli proces odlaska mladih. Također, programom za cjeloživotno učenje ERASMUS studenti imaju priliku za kraći studijski boravak ili stručne prakse. Bitna karakteristika studiranja vani jest naprednije visoko obrazovanje u skladu sa svjetskim trendovima koje studentima nudi mogućnost usavršavanja u vidu stranih jezika, raznih projekata, radionica, izlaganja, kao i putovanja i druženja. Osim stečenog iskustva, znanja i vještina, jedna od prednosti međunarodnog studiranja jest upoznavanje novih kultura, običaja, te stjecanje doživotnih prijateljstava. Za studiranje u inozemstvu danas se odlučuje sve veći broj hrvatskih studenata, a jedna od njih je mlada i ambiciozna riječanka, Laura Fumis koja je maturirala 2013. godine, a sa 19 i pol godina otišla je u svoju prvu inozemnu avanturu. Sada ima 22 godine i trenutno se nalazi u Velikoj Britaniji, a s nama je odlučila podijeliti svoje iskustvo i viđenje inozemnog studiranja.

Što te je navelo da odeš studirati u inozemstvo?

Sistem školstva me naveo na studiranje vani jer mislim da svakoj osobi, mladom čovjeku, treba pružiti jednaku priliku za bilo koji smjer ili fakultet koji želi upisati, a onda njegove ocjene, motivacija, rad, i rezultati trebaju govoriti sami o sebi. Naravno, ništa bez obitelji ne bi bilo ni moguće. Uz veliku potporu svojih roditelja, bake, sestre i brata dobila sam potrebni vjetar u leđa.

Iz kojeg razloga si odabrala baš Dansku za svoj prvi inozemni studij?

Nakon završene prve godine Ekonomskog fakulteta u Rijeci, otišla sam studirati financijski menadžment u Dansku. Dugogodišnja želja mi je bila studiranje u inozemstvu, a između mene i tog koraka stajala je zapravo samo jedna velika prepreka- engleski! Po dolasku na International Business Academy u Danskom gradu Koldingu, engleski je bio blaga katastrofa, ali uz pomoć internacionalnih studenata brzo sam se uklopila i uz njih postala bolja. Danska me privukla jer je bila nova zemlja za nas hrvatske studente, tek godinu dana prije mog odlaska u Dansku,  Hrvatska je ušla u Europsku uniju. I, zašto ne, biti prvi negdje. laura fumis1 Kolding, Danska

Opiši nam u kratkim crtama iskustvo studiranja u Danskoj. Da možeš, bi li što mijenjala? Navedi nam prednosti i nedostatke po tvom mišljenju.

Općenito skandinavski sistem školovanja je drugačiji nego u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji ili SAD-u. Sve je usmjereno na praktične, grupne radove, gotovo i nema teorije. Prednosti su da sam se nakon Danske osjećala dovoljno spremno za odlazak na praksu nakon velikog broja projekata koje smo odrađivali, a koji su se temeljili na stvarnim primjerima. Nedostaci su meni osobno, što fakultet, kao i srednja škola, svaki dan traje oko 7 sati (od 9 do 3) što studentima ne ostavlja puno vremena za rad ili nekakve aktivnosti za vrijeme radnog tjedna. laura fumis2 Kolding, Danska

Kakav je bio plan za daljnji nastavak obrazovanja i koje mogućnosti su ti se otvorile nakon studiranja?

U međuvremenu, moj CV se bogatio raznim projektima na kojima sam sudjelovala, putovanjima na koja sam odlazila u Hrvatsku kako bih promovirala svoj fakultet. Nakon 2 godine u Danskoj plan je bio odlazak u UK jer su UK i SAD države od kojih budući financijski menađeri ili računovođe mogu naučiti puno. Kao Buddy na mom fakultetu, dočekivala sam nove studente i pomagala im u prilagodbi na grad u koji veliki broj studenata dolazi preko Erasmusa. Tada sam upoznala Kaylu, Amerikanku, koja mi je pomogla ostvariti moj dugogodišnji, dječji san. Kako je praksa obavezna na 4. semestru, primljena sam na fakultet iz kojeg je i ona došla- Southeast Missouri State University.

Opiši nam iskustvo studiranja u Americi.

Vjerujem da sam doživjela sve ono sto gledamo na filmovima: pune dvorane studenata, daleko užurbaniji život nego u Hrvatskoj ili Danskoj, beer pong partiji, simpatični profesori i studenti. Praksu sam odrađivala u društvu američkih kolega, ali i kolega iz Danske i Njemačke. Naša se organizacija bavi financijskim i marketinškim savjetovanjem malih poduzetnika. Jako sam puno naučila iz razgovora s klijentima, budućim i sadašnjim poduzetnicima, bankarima… Bila sam jako zadovoljna njima, a i oni sa mnom što će mi nadam se biti od velike pomoći u bliskoj budućnosti. laura fumis3 New York, SAD

U međuvremenu si postala i studentski ambasador za visoku poslovnu školu PAR? Što možeš reći o njihovom Summer School programu?

Nakon semestra u USA, riječka poslovna škola PAR, tj. dekanica Gordana Nikolić, pozvala me da prisustvujem kao studentski ambasador na njihovoj ljetnoj školi Sail and Learn što mi je bilo predivno ljetno iskustvo, kao šećer na kraju predivnog semestra. Želim se ovom prilikom zahvaliti dekanici PAR-a na pozivu, ali i svim ljudima kojima sam bila okružena. Ukratko, tjedan dana dijeljenja kabina sa studentima iz Europe i Amerike, profesora iz različitih dijelova Europe, do predavanja na brodu, putovanja i otkrivanja prekrasnih dijelova lijepe naše. Jedno predivno iskustvo koje bih voljela ponoviti istoga trenutka i nadam se da ću biti dio toga i sljedećeg ljeta. To je jedna odlična prilika za mlade, ambiciozne ljude, da nauče i otkriju nešto novo o sebi, drugima, svijetu businessa, ali i uživaju u ljepotama koje nemaju niti Amerika, Danska niti bilo koja druga zemlja na svijetu. laura fumis4 Summer School, PAR

Na temelju dosadašnjeg iskustva, kako je živjeti u inozemstvu?

U Koldingu (Danskoj) klima je hladnija nego u Hrvatskoj, zimi su kratki dani, a ljeti ekstremno dugi. Danska je savršena zemlja, jako uređena i skupa. Skupa zapravo za Hrvata koji dođe u Dansku na odmor, ali jako jeftina onome koji u Danskoj zarađuje. Vrlo je teško sresti osobu koja ne priča engleski- od male djece do osoba starijih dobi. Vrlo su rijetki oni koji znaju tek osnove. Nema sirotinje na ulici, svi imaju dovoljno, i ne vidi se previše neka kompetitivnost među Dancima kao npr u Americi. Tamo je s druge strane sve uvijek kao jedno veliko natjecanje, puno se stvari vrti oko novca. Od fakulteta, zdravstva, do vjerskih ustanova. Život u Missouriju, blizu St. Louisa nije strašan onoliko koliko se čuje na televiziji. I na sreću, nisam imala nikakvih neugodnih iskustava s ljudima u 6 mjeseci provedenih tamo. Wales, i općenito UK, je zapravo kao neka mala Amerika. Još se ne osjete posljedice odlaska iz Europske Unije iako su Velšani vidljivo razočarani. Zapravo, toliko se činilo nemoguće da će Velika Britanija izaći iz Europske Unije da vrlo veliki broj stanovnika nije izašao na referendum, i ovo je sad rezultat. Sustav im je vrlo dobro uređen koliko sam imala prilike vidjeti i zapravo ne čudi da je velik broj Hrvata odlučio pronaći svoj novi dom na otoku.

Uz aktivni studentski život, jesu li postojale nekakve druge aktivnosti kojima si se bavila van fakulteta?

U Danskoj sam imala posao i bavila sam se rukometom u slobodno vrijeme što sam samo nastavila nakon Hrvatske. Izlazila često s internacionalnim studentima, ali i Balkancima jer se u Koldingu nalazi veliki broj Bosanaca koji su organizirali partije u jednom od klubova u gradu. U USA sam slobodno vrijeme provodila s prijateljicom koju sam znala iz Danske, i s ostalim prijateljima, putovala, i uglavnom uživala u ostvarenju sna. Trenutno u Velikoj Britaniji ne radim jer trebam imati Yellow Cetificate koji trebaju svi hrvatski studenti kao dozvolu za rad, i nakon toga ne bi trebalo biti problema s traženjem posla. A slobodno vrijeme popunjavam pripremajući ispit koji moram položiti za Master u sljedećoj godini i baveći se sportom.

laura fumis5 Rijeka, Hrvatska

Ono što studente najviše zanima jest pristupačnost cijena. Možeš li nam reći nekakav okvirni financijski okvir koliko košta npr. smještaj u studentskom domu, stanu, hrana u menzama, knjige…?

Smještaj u Danskoj košta mjesečno oko 2000 kuna po osobi, kao i u Walesu. Menze ne funkcioniraju kao kod nas, u Danskoj na fakultetu jedan ručak (puno manji od onog za 10 kn u Indeksu) platit cete oko 50 – 60 kn. A u Walesu, npr. jedan hamburger i pomfrit koštati će oko 40-ak kuna.  Stipendiju ne primam, stan i hranu plaćam sama, a tu u Walesu imam mali studentski „loan“.

Znaš li koliko Hrvata trenutno ima vani u tim mjestima i jesu li udruženi? Postoji li nekakva potporu ili se snalaziš sam?

Ne znam koliko se trenutno Hrvata nalazi u Danskoj, ali broj se znatno povećava svake godine i to je jako lijepo za vidjeti. U Walesu, u kojem sam manje od mjesec dana, trenutno ima oko 20-ak Hrvata iz Zagreba, Splita i Rijeke. Okupili smo se prije par dana i čini mi se da je ispred nas puno zajedničkih okupljanja, i izlazaka.

Jesu li sve diplome koje stekneš u inozemstvu pri povratku u Hrvatsku priznate ili se mora još nešto dodatno polagati?

Koliko sam upućena, sa više od 180 ECTS-a nakon završene treće godine, ne bi trebalo biti problema u Hrvatskoj, pogotovo jer su studiji po bolonjskom programu, a i fakulteti su dio Erasmus Networka.

Što bi izdvojila kao najdraži dio inozemnog studiranja?

Razmjena u Americi mi je jedno od najdražih iskustava u životu. Zapravo samo onaj osjećaj kada se osjećaš ispunjeno i sretno jer su se trud, želja i odricanje nekih drugih stvari isplatili. U Missouriju sam odrađivala praksu u „Small Business Administration“ koja je uključivala i nekoliko predmeta u financijama i računovodstvu. U slobodno vrijeme sam putovala, vidjela jako željeni New York i Kip Slobode, skijala na planinama Colorada i Idaha, kupala se na Floridi, uživala u idili Montane, uživala u zelenilu Nashvillea, provela jako puno vremena u zemlji A. Lincolna- Illinois-u… I uz sva putovanja, ostvarila jako puno kontakata i povezala se s ljudima, rodbinom i prijateljima, što je najveće bogatstvo s kojim sam se vratila. laura fumis6 Grand Cannon, SAD

Što sada studiraš i možeš li sa nama podijeliti svoje planove za dalje?

Trenutno sam na zadnjoj godini Finance and Accounting. Nakon ove godine biti ću dio ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), koji dolazi s diplomom, što mi jako povećava šanse za buduće zaposlenje, lijepo izgleda na životopisu, a i ukazuje na razlike između europskog i američkog računovodstva. Imam ambiciozne planove za budućnost, ali bih o tome voljela drugom prilikom kad se neke druge stvari iskristaliziraju.

Što misliš o sadašnjem stanju u Hrvatskoj i masovnom odlasku studenata u inozemstvo?

Hrvatska laganim koracima napreduje i stanje se u zemlji mijenja na pozitivno. Lijepo je vidjeti škole poput PAR-a koje unatoč kriznoj političkoj situaciji u zemlji i dalje ostvaruju lijepe projekte, sklapaju partnerstva sa kvalitetnim sveučilistima u Europi i Americi, šalju studente na razmjene gdje oni stjeću dodatna iskustva, ostvaruju kontakte, šire horizonte… Svakako, preporučila bih svakom studentu odlazak u inozemstvo makar na jedan semestar, ako ne na cijeli studij. Koristite pogodnosti Erasmus programa na vašim sveučilištima, putujte, probajte živjeti sami, upoznajte druge kulture. Takvo iskustvo vas oblikuje kao osobu, promijeni jednom zauvijek vaše poglede na život, očekivanja od vas samih, vaše budućnosti, otvori neka nova vrata. Zapravo, većina nas otkrije onaj drugi svijet, svijet gdje granice ne postoje.

Za kraj, što bi poručila našim čitateljima koji također imaju namjeru studirati u inozemstvu?

„You’ll never be ready, if you keep waiting for the perfect time to come.“ Pravo vrijeme je uvijek sada. Novčana situacija ponekad može biti problem, ali vjerujem da se uz rad i žrtvu, te ako se nešto jako želi, to ne može biti najveća prepreka. U Hrvatskoj je problem da mladi studiraju nešto na „što su bili primljeni“, a ne ono što vole ili žele. Moj je savjet svakome da proba, uvijek se možete vratiti ondje gdje ste stali, ili poletiti za tri stepenice iznad svih ostalih. I na kraju, ono što je isto jako bitno. Jednog dana, vaš će poslodavac jako cijeniti vaše iskustvo prikupljeno negdje izvan domovine, bilo da se radi o studiranju ili praksi. Probajte i nemate što izgubiti. „Ako naciljas mjesec i promašiš, još uvijek češ biti među zvijezdama.“ – C. Ahern laura fumis7 London, Velika Britanija laura fumis Nashwille, SAD