„Lijepo je dodjeljivati nagrade na kraju života, ali na početku još je važnije”, poručila je rektorica Snježana Prijić-Samaržija

81
Rektorica Sveučlišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija; FOTO: Nina Damjanović

Vrhunac studiranja za studente te ponosa njihovih roditelja zasigurno je uručivanje Rektorove nagrade. Svake godine one najbolje na sveučilištima rektori pohvale za sav trud, a ujedno im daju vjetar u leđa za daljnje uspjehe. Na Sveučilištu u Rijeci ove su godine dodijeljene 22 Rektorove nagrade uz Nagradu za studenta generacije. 

Na Dan Sveučilišta ovogodišnjim je izvrsnim studentima po običaju nagrade osobno uručila rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, koja nas je ugostila u Rektoratu i otkrila što Rektorova nagrada znači za studente, a što za Sveučilište te prenijela poruku za uspjeh.

Kakav značaj za studente ima Rektorova nagrada? 

Ja se nadam da ima onoliki koliki ima i za nas. Naime, uistinu vjerujemo da je jako važno nagrađivati najbolje studente. Ne nagrađujemo ih samo za izvrsnost, već nagrađujemo i one koji pišu i rade najbolje znanstvene projekte, koji su aktivisti, volonteri i sportaši, čime na neki način ističemo one studente koji imaju posebnu energiju, volju i motivaciju. Želimo im zapravo poručiti da ih primjećujemo. Vjerujemo da to i njima puno znači, da primjećuju da im želimo odati priznanje i poručiti: „Mi vas stvarno vidimo.”

Kako im Nagrada može pomoći pri zapošljavanju nakon završetka fakulteta? 

Nemamo neke konkretne pokazatelje, ali kao što je i nama Nagrada važna kad se prijavljuju za posao, vjerojatno je tako važna i drugim poslodavcima. Vjerujemo da je poslodavcu važno kad u životopisu piše da je kandidat dobitnik Rektorove nagrade. Studenti dobivaju različite nagrade, no ovo je najveće moguće priznanje koju student može dobiti na Sveučilištu. Nadamo se da kod poslodavca postoji ta razina svijesti te da prepoznaje da zapošljava vrijednoga mladog čovjeka, koji voli svoj posao i ima posebnu motivaciju. Kao što sam rekla, kada student traži posao na Sveučilištu, činjenica da je dobitnik Rektorove nagrade jako je važan element.

Možete li se sjetiti primjera studenata kojima je Rektorova nagrada koristila u poslovnom svijetu? 

Mnogo je takvih primjera. Mnogi naši asistenti, doktorandi i postdoktorandi dobitnici su Rektorove nagrade. To je sigurno važan element pri prosudbi treba li ih zaposliti. Nagrada je važna, ali isto je tako važan njihov ukupni doprinos. Nagradu dodjeljujemo i studentu generacije, a on u pravilu ostaje raditi na Sveučilištu.

Povezuju li se riječki izvrsni studenti s izvrsnim studentima na drugim sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu? 

Koliko znam, ne postoji nikakva formalna udruga koja ih povezuje. Pokušavamo ih povezati na više načina, putem različitih manifestacija i predavanja. Na primjer, nedavno smo organizirali predavanje pod nazivom „Izvrsni izvrsnima”. Tom prilikom dvoje profesora koji rade u SAD-u, a koji su naši počasni profesori, održalo je predavanje i razgovor sa studentima te su im prenijeli „recepte” kojima se koriste uspješni znanstvenici. U takvim situacijama imaju prilike družiti se, razgovarati, razmjenjivati iskustva i primjere dobre prakse. Organiziramo mali domjenak gdje u opuštenoj atmosferi stvaraju poslovne i osobne kontakte za budućnost, no formalnu udrugu nemamo. Imamo jedino svoje alumnij klubove unutar kojih se sastaju bivši studenti.

intervju 3 sređeno
FOTO: Nina Damjanović

Koji se osjećaji i misli javljaju u Vama kad im uručujete nagrade?

Ako bih morala iz svojeg posla odabrati ono što mi je najdraže, to je zasigurno uručivanje nagrada studentima i općenito rado idem na događanja koja organiziraju studenti. Koliko god to zvučalo kao etiketa, ali kada vidite te mlade ljude, shvatite da kod njih postoji iskreni interes i motivacija. Oni to rade iz vlastite potrebe. Možda zvuči patetično, ali stvarno sam ispunjena velikim poštovanjem kad prilikom dodjele nagrade čitamo što su sve postigli. Osjeti se njihova želja da pridonesu društvu, da budu dobri i korisni. U takvim situacijama ne možete biti ravnodušni. Lijepo je dodjeljivati nagrade na kraju života, odnosno karijera, ali na početku još je važnije.

Koju biste poruku prenijeli studentima za daljnju motivaciju?

Moja je poruka uvijek ista, a to je da ne posustaju. U životu postoji toliko i privatnih i društvenih, a nažalost i institucijskih ograničenja da mladi ljudi često osjećaju da nemaju potporu. Taj osjećaj zaista može demotivirati i frustrirati. Moja je poruka da ne posustaju misleći da ne čine ispravne stvari. Na kraju krajeva, zbog svojih se aktivnosti i sami zbog toga osjećaju bolje. Naravno da je strašno važno da vas društvo i zajednica prepoznaju, stoga je bitno da činite ono što smatrate ispravnim i pokušavate razumjeti sve prepreke. Tek kad ih razumijete, manje ih se bojite i tada ih možete nadići. Iskreno, prepreke su normalne, možda nije normalno kad ih je puno, kad su česte, no potrebno je razumjeti širu sliku jer će se tada one sigurno moći nadići. Moja je dodatna poruka da nikad ne izgube želju za znanjem, i onda jamčim svima, baš svima, da ipak postoji pravda svemira koja postavlja stvari na pravo mjesto. 

Komentari