Kolovoz će nam obilježiti inspirativan Riječki dečko, Dario Ćoso koji je pobijedio u najtežoj borbi

1131
Foto: Nel Pavletić

Prvi humanitarni kalendar Riječki dečki izdan je davne 1996. godine. Od tada do danas u kalendaru je sudjelovalo preko 300 riječkih dečkiju, a 2021. godine kalendar slavi svoj 25. rođendan. A kako drugačije obilježiti rođendan nego još jednim izdanjem s intrigantnom temom te još jednom humanitarnom akcijom? I ove godine sav prikupljeni prihod od prodaje kalendara Riječki dečki donira se Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC Rijeka.

Kalendar Riječki dečki za 2021. godinu ugostio je mlade dečke različitih interesa, zanimanja, osobnosti i perspektiva, a svi dijele jednu zajedničku karakteristiku. Naime, svi riječki dečki u kalendaru 2021. godine navršit će 25 godina, što bi značilo da su rođeni u godini kada je prvi kalendar izašao. Stoga je logično da je tema kalendara za 2021. godinu 25-godišnjaci.

Mladi i ambiciozni su i oni koji su radili na kalendaru: 25-godišnja casting menadžerica i organizatorica snimanja Ana Rendić, 25-godišnja stilistica Marta Damijani, 26-godišnja šminkerica i snimateljica video sadržaja Afrodita Lekaj i 28-godišnji Dino Kos koji se bavi video montažom, režijom i pisanjem scenarija.  Autor fotografija je istaknuti riječki fotograf mlađe generacije Nel Pavletić, a u ulozi modela našli su se sljedeći 25-godišnjaci: Carlo Bilen, Dorian Tokmadžić, Filip Frančišković, Borna Magaš, Mateo Jurčić, Giuseppe Amura, Diego Devčić, Dario Ćoso, Oskar Amančić, Dario Nedić, Luka Goleš i Roko Gatara.

Kolovoz će nam obilježiti dečko koji je pobijedio najtežu borbu. Riječ je o Dariu Ćosu, koji se duže vrijeme bavio vaterpolom, no onda je saznao da boluje od karcinoma. Ipak, teška vremena su iza našeg Daria, koji sada inspirira i pokreće ljude na pozitivne promjene.

Tko je Dario Ćoso?

Dario je jedna mlada osoba koja se bavi osobnim trenerstvom.

Dario, voliš li kolovoz?

Da, jer je to jedino doba godine kad stvarno odmaram i skupljam energiju za iduću sezonu.

Dario, iza tebe je težak period. Ispričaj nam nešto o vremenu kada si nažalost saznao da boluješ od te bolesti?

Ne volim o tom razdoblju mog života, samo ću reći da ne bih to poželio nikome. Iako crnjak –  možda dobro da su se takve stvari dogodile. Moraš pobijediti bolest. Shvatiš da bolje biti mrtav, nego živjeti u strahu i polovično. Današnja situacija s koronom to najbolje pokazuje.

Ipak, svako zlo za nešto dobro. Okrenuo si život u novom smjeru. U kojem si to novom smjeru krenuo?

Trebao sam postati jači… Trenirao sam godinama i učio o tijelu, čitavom procesu. Fanatizam koji imam za ovo što radim, s time sam se rodio. Danas prenosim tu energiju na ljude koje treniram.

Snimanje, montaža i režija: Afrodita Lekaj i Dino Kos

Kako živjeti zdravi život? Podijeli nekoliko savjeta s nama

Stigma koja prati nas koji živimo na “zdrav” način uglavnom je da smo dosadni kao ličnosti i da jedino što znamo je pričati o hrani i treningu. Ali odgovorit ću na pitanje pro forma: imam ritam spavanja, pijem puno vode, jedem jako puno, treniram jako i to bi bilo to.

Na pitanje jesi li slobodan rekao si nam „Slobodan sam, ali je srce zauzeto“. Što to znači?

To znači da postoji ta jedna žena. Nažalost, u životu često budeš glup, pogotovo kada si mlad. Zvučat će bolno, no uvjeren sam da se jednom istinski voli, sve ostalo su samo partneri kroz život.

Po tvom mišljenju, po čemu si pravi „riječki dečko“?

Pitajte ljude koji me poznaju.

Koje ti je najdraže mjesto u Rijeci?

Trenutno Khala na Srdočima. Iako, u zadnje vrijeme više sam kućni tip.

Gdje se vidiš u budućnosti?

Za pet godina vidim se kao obiteljskog čovjeka s djetetom. Za petnaest godina, negdje daleko od svih sa ženom koju volim i bez briga koje muče prosječnog modernog čovjeka.

Što te pokreće, motivira u životu?

Tip motivacije je definitivno intrinzičan, moji neki osobni, unutarnji faktori. I inat. Reci mi dva puta da nešto ne mogu…

Komentari