Redateljica koju smo susreli u Hrvatskom paviljonu u Međunarodnom selu koje se uzdizalo uz more, nije skrivala oduševljenje zbog prestižne premijere.

-Pobijedili ste u Veneciji 2015. godine, zahvaljujući također kratkom filmu “Belladonna” i dobili Zlatnog lava na 72. Mostri, pa pokazali ostvarenje i na čuvenom Sundance Film Festivalu. Aktualno ste u programu slavne “15 autora” na najpoznatijem festivalu planetarne sedme umjetnosti. Kako uspijevate ostati neposredni i stvarni nakon ovakvih uspjeha?

-Sve je to dio zanimanja koje sam odabrala. Iako sam završila Akademiju Dramskih Umjetnosti radila sam dva desetljeća kao montažerka. To vas nauči skromnosti, ali i odvažnosti pa stojite čvrsto na zemlji bez bilo kakvih zanošenja ili taštine.

-Kako je započela avantura nazvana “Trešnje”?

-Imate pravo, iako se radi o veoma ozbiljnom poslu, ostvarenje je avantura koju mi je HAVC predložio prije dvije godine, nakon venecijanskog uspjeha. “Trešnje” su dio dugometražnog omnibusa “Duboki rezovi” tri autora. U poduhvatu sudjeluju dva Filipa: Peruzović i Mojzeš koji, trenutno snimaju u Hrvatskoj. Oduševila me je priča koju je pronašla producentica “Kinematografa”, Dijana Mlađenović ,pa je Jelena Paljan napisala scenarij po motivima istoimenog sadržaja pjesnikinje i spisateljice Olje Savičević Ivančević.

Iako je snimiti film najprije pitanje industrije, najvažnije je da me sadržaj opčini i doslovno se nastani u mom biću. Nadahnutu temu sam snimala u Šibeniku i okolici s kvalitetnom, složnom i nadarenom ekipom glumaca. Aktualno 12-godišnjak, dječak Roko Glavina “nosi” cijeli film. Odabrala sam ga među 20 kandidata. Čim smo započeli razgovor razumjela sam da je idealan Jakov, čije bezbrižno djetinjstvo prekida obiteljska tragedija koju nitko nije mogao ni zamisliti. Pobunjuje se protiv odraslih i bori protiv osjećaja osobne krivice na dirljiv način. Izgleda mi kako sam uspjela pokazati njegovo odrastanje na univerzalan način.

-Koji i kakav je osobni osjećaj da Vam se djelo premijerno projecira u Cannesu?

-Zadovoljna sam jer mi je jasno da napredujem. Dobili smo 2800 eura za ostvarenje omnibusa “Duboki rezovi” pa ja moj dio nisam loše investirala! Međunarodni Filmski Festival u Cannesu označava prestiž i uspjeh pa mi je drago biti ovdje.

dubravka turićPosebno zbog sljedeceih ostvarenja koja planiram uraditi. Došla sam u pratnji glumice Lane Barić, producentice Mlađenović, scenaristice… pa se nadamo najboljem. Neće biti loše ako susretnem potencijalnog koproducenta za idući film koji ce biti cjelovečernji, igrani, za koji mi je HAVC već dao dozvolu. Nanovo se radi o obiteljskoj drami seosko-gradskog ugođaja.

Nakon projekcije filma u Teatru de la Croisette, redateljica, koja je dobila gromoglasan pljesak publike je izjavila:

-Gledatelji su reagirali dosta emotivno, što mi je izuzetno vazno jer dokazuje da tema kojom se ovdje bavimo komunicira i s međunarodnom publikom!

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafelić pridružio se ekipi u Cannesu, ističući: -Zasluženi uspjeh “Trešanja” pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. “Trešnje” su dokaz kako je, sada već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići.

U nadahnutom ostvarenju ostale uloge tumače Milivoj Beader, Areta Ćurković, Nikša Butijer, Franko Jakočević i Donat Zeko. Fotografiju potpisuje Radislav Jovanov Gonzo, a montažu redateljica Turić.

Džana Mujadžić