Intervju s Markom Hrgetićem: “Onaj tko sanja o letenju paragliding je nešto što ga definitivno može ispuniti”

128

Na najtežoj svjetskoj avanturističkoj utrci Red Bull X-Alps među natjecateljima je i hrvatski predstavnik, Riječanin Marko Hrgetić. Utrka se održava na relaciji od Salzburga do Monaca u dužini od ukupno 1138 kilometara, a kombinacija je paraglidinga, što zauzima veći dio staze te trčanja, odnosno planinarenja.

Marko se paraglidigom bavi od 2005. godine, a trenutno je instruktor u Paragliding klubu Flumen. Odakle interes baš za taj sport, kako se pripremao za utrku i kako doživljava paragliding otkrio nam je u intervjuu.

Odabran si za utrku Red Bull X-Alps, kako je tekao proces biranja, koje si kriterije morao ispuniti? 

Bitno im je bilo da sam iz zemlje koja još nije nastupila, da imam nekakav background, a ulogu ima i moja ekipa koja će ići samnom kao support. Moram priznati da sam se nadao, uvijek je moguće da odbiju, ali s obzirom na iskustvo koje imam moglo se očekivati da će me odabrati.

marko hrgetić support
Marko Hrgetić i njegov suporter Adrien Colombie sa suprugama

Kako si se pripremao za utrku? 

Počeo sam se pripremati još prije dvije godine. Počeo sam od nule, a utrka se sastoji od letenja i zahtijeva fizičku spremu pa sam na tome dosta radio, dok letenje nisam morao toliko pripremati jer letim već 15 godina. Mislim da mi je fizička sprema slabija točka, ipak sam u utrci s ljudima koji su i maratonci i slično, no ipak, moj je adut letenje.

Osjećaš li da ti je jaka konkurencija, kakve su ti šanse?

Sve ovisi o vremenu i ekipi. Na utrci je 32 natjecatelja. Ako bude dobro vrijeme i letimo, mogao bi se bolje plasirati, a ako bude loše vrijeme, vidjet ćemo tko može koliko izdržati. Nekad treba na nogama prijeći i 70 km na dan i napraviti i do 20 tisuća visinske razlike. Teško je reći, vidjet ćemo.

Od 2005. godine se baviš paraglidingom, kako je počelo, odakle interes?

Oduvijek sam želio letjeti, a kad nisam bio odabran za pilota, tražio sam alternativu pa mi se paragliding učinio prilično zanimljivim.

marko hrgrtić Flying with my son
Marko Hrgetić u paraglidingu sa svojim sinom

Koliki su rizici kod paraglidinga? Koliko je to opasan sport?

Ima rizike kao i sve u životu, no manja je mogućnost od ozljeda nego recimo na biciklu. No nije toliko opasan kao nekad, to se promijenilo. Ne bih svrstao paragliding u ekstremne sportove, već u avanturističke.

Bi li preporučio ljudima da se počnu baviti paraglidingom? 

Naravno, svakoga koga zanima letenje paragliding je najbliži način slobodnom letenju. Onaj tko sanja o letenju paragliding je nešto što ga definitivno može ispuniti.

Marko je već na odredištu, gdje se priprema za nedjeljnu utrku i čeka svojih pet minuta. Mi ćemo navijati iz Rijeke i držati palčeve. Sretno, Marko!

Komentari