Gordana Restović: ‘Želim da Pula postane filmsko središte ovog dijela Europe’

Što Pulski filmski festival predstavlja na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, koja je tajna njegove dugovječnosti, utječe li trenutna politika na njega te još mnogo toga saznajte u ekskluzivnom intervjuu s direktoricom Festivala Gordanom Restović.

483

Ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu došao je kraj. Pula je zaista po 63. put živjela film. Po završetku ove tradicionalne manifestacije mogli ste čuti samo pozitivne komentare posjetitelja koji su ovdje gledali filmove, slušali glazbu, posjećivali izložbe i išli na radionice. “Vidimo se i dogodine!” jedna je od najčešćih izjava 63. Pulskog filmskog festivala.

Za pozitivne promjene, osim Umjetničkog savjeta, zaslužna je i Gordana Restović koja je već tri godine direktorica Festivala. Naime, na 63. Pulu se prijavilo više od 105 hrvatskih filmova te je unatoč smanjenom budžetu Festival prije dvije godine dobio nove filmske programe Dizalicu, Kinoteku, Studentski program, ali i novi program za filmske profesionalce Pula PROfessional. Također je važno napomenuti kako su i ocjenjivački sudovi sada internacionalizirani.

Nakon što su se dojmovi slegli, porazgovarali smo s direktoricom Festivala Gordanom Restović. Što Pulski filmski festival predstavlja na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, koja je tajna njegove dugovječnosti, utječe li trenutna politika na njega te još mnogo toga saznajte u ekskluzivnom intervjuu kojeg vam donosimo.

*****

Koji su Vaši dojmovi nakon završetka 63. Pulskog filmskog festivala?

Bio je to još jedan uspješan festival, sa kišom, burom i bezbroj filmova na petnaest lokacija. Kao organizatoru to nam je velika odgovornost, a Festival je iz godine u godinu sve veći pa zajedno sa suradnicima analiziramo rezultate i vrlo smo zadovoljni.

Što je, prema Vašem mišljenju, bio vrhunac ovogodišnjeg Festivala?

Mislim da je to bila srijeda u Areni, kad je publika pod kišobranima nastavila gledati film Zrinka Ogreste „S one strane“. Bio je to veličanstven trenutak gdje imate projekciju na ogromnom platnu, kišne kapi i ljude koji ne ustaju, samo izvlače kišobrane i ostaju duboko uvučeni u film.

arena1

Ove godine je PFF imao zaista bogat sadržaj. Koliko je važno publici ponuditi dodatni sadržaj izuzev samog prikazivanja filmova?

Sam filmski program je nešto o čemu odlučuje Umjetnički savjet dok popratne programe dogovaramo zajedno trudeći se da boravak gostima u Puli bude što kvalitetniji sa stručnim, ali i zabavnim dijelom. Tako smo imali šest izložbi, četiri okrugla stola, šest predstavljanja knjiga, seminar o crowdfundingu te razna predavanja na ovogodišnju temu profesionalnog dijela festivala, a to je scenarij. Posebno smo imali stručne radionice Baltazar za djecu, RED za mlade te radionicu za kritku mladih filmofila. Uz sve to imali smo i osam glazbenih večeri, razne domjenke…

Što ovaj Festival znači gradu Puli, županiji pa i cijeloj državi?

Puljani su jako vezani uz svoj Festival i s posebnim poštovanjem se odnose prema njemu. Mislim da su oni najbolja publika na svijetu. Magično je vidjeti kako u pola sata prije projekcije poput hodočasnika napune arenu sa pet do šest tisuća ljudi. Festival posjeti u tih tjedan dana više od 70.000 ljudi i te brojke govore same za sebe. Sve su projekcije prevedene na engleski jezik pa su dostupne i turistima. Ministarstvo kulture, Grad Pula i Županija podržavaju ovaj festival poštujući njegovu tradiciju, ali su također svjesni da je on ustvari najljepša pozornica gdje se jednom godišnje predstavi cijela nacionalna produkcija i sretne sav filmski svijet.

2001. godine PFF je postao međunarodni festival (Festival hrvatskog i europskog filma). Koji je Vaš plan za budućnost Pulskog filmskog festivala?

Htjela bih da se Festival što bolje pozicionira i postane filmsko središte ovog dijela Europe, a što Pula polagano i čini. Tijekom festivala otvorila su se pitanja premijera, međunarodnog programa i dokumentarnog filma pa će se o tome morati donijeti neke odluke najesen, ali svakako u želji da se Pula dodatno ojača. Festival se otvorio prema struci i vjerujem da svi prepoznaju mogućnosti koje im on pruža i koje će nadam se sve više koristiti.

Koja je tajna dugovječnosti Pulskog filmskog festivala?

Mislim da je to spoj ljubavi Puljana prema filmu koja se razvija desetljećima i taj poseban doživljaj gledanja filma u areni. Čak i redatelji priznaju strah od trenutka kad im film bude prikazan pred tolikim brojem posjetitelja, ali im je to i izazov, ponos. Imamo Festival koji moramo čuvati i koji je jedino mjesto gdje naši filmski djelatnici kao umjetnici imaju pažnju koju zaslužuju.

arenavatrometpff

Poznati ste po svom radu u kulturi. Što mislite o hrvatskoj kinematografiji?

Svaki je rad u kulturi zahtjevan na svoj način i svaka umjetnost ima svoja pravila. Film kao umjetničko djelo te zbir drugih umjetnosti i više umjetnika, možda ostavlja najsnažniji utisak. Njegova realizacija iziskuje puno više koordinacije i truda. Hrvatska kinematografija ima krasnih ostvarenja, a hrvatski film zadnjih godina polako dolazi do izražaja i na svjetskoj sceni. Stari i mladi redatelji jednako iznenađuju svojom svježinom i temama koje obrađuju posebnom suptilnošću, a imamo i cijeli niz novih respektabilnih glumaca. Velik je to trud i posao te mislim da taj dio umjetnika zaslužuje punu pažnju i veće priznanje.

Utječe li trenutna politika na Festival i filmove u Hrvatskoj?

U moje tri godine koliko sam ovdje, moram reći da je pristup prema Festivalu bio samo stručan i bez ikakva uplitanja politike. Festivalsko vijeće broji trinaest članova i njima predsjedava ministar kulture, tako da je struka zastupljena u većem dijelu, a umjetnički savjet se bira temeljem javnih natječaja i uz preporuke strukovnih udruga. Sam Statut Festivala i druga pravila, kao i rad žirija, vrlo su transparentni i ne daju mogućnosti za manipuliranje. Filmovi svakako obrađuju političke teme jer je to dio naše svakidašnjice, ali mislim da je uvijek pitanje dobrog scenarija.

Kakve Vi filmove volite gledati?

Gledam sve više filmova, učim, istražujem i sve sam više zahtjevna. Moj rad na televiziji upoznao me je sa tehničkim procesima nastajanja pa je sve još teže. Filmove biram prema raspoloženju i društvu, ali film me uvijek mora zaintrigirati i odnijeti u neki drugi svijet.

Vaš najdraži hrvatski film?

Za ovu godinu će to biti Ogrestin film „S one strane“. Sjajna glumačka postava uz redateljevu estetičnost, toplinu kadra i stalnu distancu koja vas u jednom trenutku preokreta povuče i ostavi bez teksta, svakako je moja filmska preporuka.

*****

Dok čekamo 64. Pulski filmski festival, Pula i dalje živi film. Naime, od 21. do 23. srpnja 2016. održavaju se Ljetne filmske večeri na Verudi (Fratarskom otoku) pa svi ručnike u ruke i vidimo se na otoku pod zvjezdanim noćnim nebom!