Enrico Marotti – prvi Hrvat s profesionalnim ugovorom u svijetu windsurfa!

377
enrico-marotti

enrico-marotti

Prvi ste Hrvat koji je potpisao profesionalni ugovor u svijetu windsurfa. Kako je do toga došlo i što to točno znači za Vašu karijeru?
Ove sezone odradio sam tri od četiri regate PWA world toura (Professional windsurfing association).

Na prvoj regati u Španjolskoj od deset plovova pobijedio sam u pet te sam ukupno završio na 23. mjestu, što je bilo dovoljno da zainteresiram neke tvornice. Taj rezultat ovako ne izgleda tko zna što, međutim radi se o tome da na toj regati nastupaju 64 natjecatelja  s pozivnicom i posebnim odobrenjem, a ja sam bio totalna nepoznanica koja je na regatu došla preko ”wildcarda”.

Uslijedio je Alacati gdje nisam toliko dominirao, no ukupno sam bio konstantniji i do zadnjeg dana sam zauzimao 16. mjesto, što je bilo još bolje od Španjolske. Međutim radi nedostatka iskustva, zadnji dan pod velikim pritiskom ipak sam pogriješio i pao na 28. mjesto.

Za moju karijeru to je jedan veliki plus. Sada ću imati priliku trenirati, učit i utrimavat se, što znači “štelati” opremu  s najboljim surferima na svijetu i najboljom opremom na svijetu.

Vratimo se malo na početak. Koliko se dugo bavite ovim sportom i kako je sve počelo?
Svoje prve jedriličarske korake poceo sam raditi u Optimisu 2000. godine.  Zatim sam prešao na laser 4.7.

Svo to vrijeme trenirali smo na tramontani ispred Opatije i Voloskog, gdje sam stalno gledao daske kako lete po moru ogromnom brzinom i prolaze nas kao da stojimo.

Nekako se otvorila prilika, malo sam nagovarao tatu da mi omogući da probam i sve je nekako krenulo u dobrom smjeru. 2007. godine radio sam prve korake na dasci, 2008. godine sam krenuo na prve regate, a već 2009. postao sam najmlađi seniorski prvak Hrvatske.

Osvajali ste brojne nagrade, koje su naijstaknutije?
Bio sam treći na juniorskom Europskom prvenstvu i treći na juniorskom Svjetskom prvenstvu, jedanaesti  na Svjetskom seniorskom prvenstvu, sportaš grada Opatije, međutim najdraže mi je prvo državno prvenstvo 2009. godine.

enrico-marotti

Vozilo se na prelucio, doma u mom dvorištu, što je bila moja velika prednost, no nitko se tome nije nadao ni približno. Sam sebi sam dokazao da mogu, što je tada bilo jako bitno.

Sljedece godine vozit ćete cijeli Svjetski kup. U kojoj kategoriji se natječete i možete li objasniti razliku između surfanja na dasci i windsurfa?
Teško je reći da li ću voziti cijeli Svjetski kup. Ja bi to jako volio, no to sve ovisi o financijskoj situaciji. Regate su na 8 različitih destinacija po svijetu i jako je teško bez pravog sponzora sve izgurati.

Ja se natječem u disciplini slalom, to je najbrža i najatraktivnija disciplina koja je najviše nabijena adrenalinom. Vozi se u grupi od 8 ljudi, koji idu brzinom od oko 35 milja, što je poprilično brzo s obzirom da se radi o vodi, no sve ovisi u vjetru i opremi koja se vozi, neki idu i 40 milja. Od 8 u daljnji krug napreduju prva 4, sve dok se ne dođe do finalista, prvih 8 i malog finala od 9. do 16. mjesta.

Windsurf se razvio iz surfa. Dečki su bili umorni od stalnog veslanja do valova, pa su probali staviti jedro na dasku i funkcioniralo je. Malo po malo, sport se sve više razvijao, pa su tako nastale disciplina freestyle, wave, slalom i formula.

Windsurf je dugi, dugi niz godina držao speed rekord u jedrilicama pogonjenim vjetrom. Trenutni rekord je 52.02 milje.

Ususret tome trenirati ćete 4 mjeseca na Havajima. Kako će izgledati pripreme, imate li već razrađene planove? Putujete li sami?
Na Havaje, točnije otok Maui putujem sam, no tamo ćemo biti smješteni svi iz tima u jednoj kući.

Trenirat ćemo dva puta dnevno, jednom na moru i jednom na suhom. Utrimavat opremu i raditi situacijske treninge. Očekuje nas i testiranje opreme za sljedeću sezonu, kao i snimanja promo materijala za sponzore.

Koliko je windsurf razvijen u Hrvatskoj i koliko su česta natjecanja? Radi li se na povećanju popularnosti?
U Hrvatskoj prosječno na regatama ima oko 40 ljudi, negdje čak i više, pogotovo u sezoni kada nam se priključe i gosti iz drugih država.

Hrvatski kup sadrži neke od regata vrhunske organizacije na vrhunskim mjestima. Kao na primjer Ušće neretve, Bol na Braču, Viganj na Pelješcu. To su vrhunske destinacije koje su atraktivne svima, a to pokazuje i činjenica da je prošle godine u Vignju bilo svjetsko prvenstvo za formulu. Ove godine je tamo Europsko prvenstvo za formulu, a Bol ugošćuje Europsko prvenstvo za slalom u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Sjevernije imamo Premanturu koja je već druge godine zaredom ugostila Europsko prvenstvo za freestyle. Preluka, uvala u kojoj ja treniram, također je vrhunska. Pruža mi da treniram svakodnevno, čim je vrijeme stabilno.

Koje je najbolje mjesto za windsurf u Hrvatskoj, a koje u svijetu? Iz koje zemlje dolaze najbolji windsurferi?
Preluka, Preluka, Francuska.

Koja je cijena opreme za windsurf i je li teško bez sponzora?
Biti u svjetskom vrhu nemoguće je bez sponzora i užasno je teško. Vrhunska oprema jako je skupa i treba je imati puno. Slalom daske koštaju oko 1300€, jedra oko 800€, još imate i jarbole koji su po 700€, pa boomove, ma užasno je skupo i kako kažem svjetski kup ne može se voziti bez sponzora.

enrico-marotti
Za sezonu smijete prijaviti 6 jedara i 3 daske, znači to je minimum koji morate imati, a ja sam valjda bio jedini u 2013.  koji je imao samo to. Taj nivo zahtijeva da imate duple daske i jedra. Jedan komplet za trening, a jedan samo za regatu.

Ja sam za sljedeću godinu od svojih sponzora za opremu JP Australia i NeilPryde, dobio svu opremu duplu. Camping Simuni moj su jedini sponzor a da nije tvornica opreme i na tome sam im iznimno zahvalan.

2014. godina puna je planova. Što sve želite ostvariti ?
Kao što sam već spomenuo imam u planu odraditi cijeli world tour koji će se održavati u Koreji, Venecueli, Španjolskoj (Kanarsko otočje i Costa Brava), Italija (Garda), Turska, Turkmenistan, Njemačka, Nizozemska, Francuska i Europsko prvenstvo na Bolu.

Također bi volio otići na svjetsko prvenstvo u speedu u Namibiju, gdje bi napao brzinu od 50 milja. Sve to samo je plan i moja velika želja koju će biti jako, jako teško ostvariti ukoliko ne pronađem sponzore koji bi u mojoj priči prepoznali svoj interes i skupa sa mnom uživali u novim lijepim rezultatima.

Enricov rad mozete pratiti na njegovoj Facebook stranici

Komentari