Devete Riječke stepenice i kako ih nosi Ivana

U subotu, 28. kolovoza u 20:30 sati svi ste pozvani na kultne Riječke stepenice i gala modnu reviju, a najbolja najava je razgovor s Ivanom Delač Đolo, direkoricom projekta.

1843

9.Riječke stepenice očekuju se s nestrpljenjem. Jeste li kao glavni organizator uzbuđeni, imate li onu stvaralačku tremu?

Prvenstveno sam sretna što će se održati deveto izdanje Riječkih stepenica jer je već punih devet godina rada na ovom projektu. Uzbuđena sam jer se veselim novom izdanju, svim sudionicima i dragim gostima, publici.

Koje su novine na ovogodišnjim Riječkim stepenicama?

Osim što ćemo prvi put imati priliku uživati u čak 15 modnih revija, što je prava rijetkost na modnim događanjima, ove godine ćemo poznate osobe ugostiti u prvim redovima. Nekad su Riječke stepenice bile specifične i po tome što su njima šetale i brojne poznate osobe iz društvenog života među kojima su Robert Ferlin, Massimo Savić, Leonora Surian, Uršula Tolj, Sementa Rajhard, grupa E.N.I., Mario Lipovšek, Karin Kuljanić, Danijela Gračan, Barbara Štrbac, Vesna Škare Ožbolt, Belma Džomba, Dražen Mikulić, poznati sportaši među kojima su Ana Jelušić, Samir Barać, Mirna Jukić, Nikola Fraković, Mario Šivolija i mnogi drugi. Ove smo godine odlučili pružiti publici pregršt mode. Kako manifestacija Riječke stepenice spaja modu i umjetnost, pa smo prijašnjih godina imali priliku uživati u izložbama nakita, oslikanih predmeta, slikama povezanima sa modom i showrooma dizajnera, ove ćemo godine nakon revija vidjeti modno-umjetnički performance “Crveno stablo” umjetnice Sandy Uran koji je nastao prema liku iz priče Melite Adany.

Možete li našim čitateljima ukratko predstaviti kreatore i modne dizajnere?

Svoje modne novitete predstaviti će modne kuće i dizaneri iz cijele Hrvatske: Vesna Sposa, Hero4Heroes, Katarina Mamić design, Festamo, boutique Rival, Ivana Jurić design, Biba vjenčanice i večernje haljine, Eni Surijan, Martina Kuzlić, Showroom Antonela, salon Marie, Lurex i Gallotti odijela te Ghetaldus Rijeka, te učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci iz sektora mode, tekstila i kože, jer je ove godine prilika dana i mladima. Za frizure je kao i svake godine zadužen tim stilista Perman Experience, a za make-up Paola Peček i Patrizia Jaklin.

Ivana Delač Đolo

Naravno, ne smijemo pitati koji vam je dizajner najdraži, ali kakvu modu zapravo volite?

Volim biti prvenstveno elegantna. Volim se dobro osjećati u odjeći koju nosim. Pratim modne trendove i uživam gledati nove kolekcije na revijama. Iako posebno volim i nosim dizajn modnog kreatora Ivana Alduka, cijenim rad svih hrvatskih dizajnera koje rado i nosim.

Manekenke doslovno “nose” modnu reviju, one su njena kičma i aura. Možete li predstaviti manekenke koje će nositi modele?

Uvijek nastojim da tu budu apsolutne ljepotice, manekenke koje je divno vidjti u večernjoj haljini. Puno je Riječanki što je super za ovu modnu riječku priču. Ove godine su s nama Ivana Mišura, Nikolina Miletić, Marija Debelić, Mia Mohorić, Manuela Fabac, Lana Gržetić, Elena Jung, Ana Juretić, Paola Tomić, Iva Frankić, Anamarija Šegota, Ivana Ljutić, Iris Vujić, Melani Vukoja, Radovan Stošić koji je ujedno uz Ivanu Mišuru zaštitno lice ovogodišnje kampanje, Robert Batarilo, Stiven Razmilić, Arsen Filipović, Renato Repka, Josip Bilen, te blizanci Arian Ian i Sebastian Alagić.rijecke stepenice

I sami ste nosili modele, bili manekenka pa pretpostavljam da vam to iskustvo pomaže u ovom projektu. Ipak, što je različito u odnosu na tada?

Situacija na hrvatskoj modnoj sceni po pitanju tekstilne industrije se posljednjih godina promijenila. Mnoge velike modne kuće su otišle u stečaj ili u smanjile svoje proizvodne pogone. Što se tiče dizajnera svake godine se pojavljuju već poznata imena, ali i neafirmirani mladi dizajneri koji stvaraju i željni su prikazati ono što rade. Bilo je više posla za modela, honorari su bili veći, modeling je manekenkama bio nekad sjajan džaparac.

Koga sve želite pozvati na 9. Riječke stepenice?

Na Riječkim stepenicama svi su apsolutno dobrodošli, ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Što ćete obući te večeri i kakav stil odabrati?

Iskreno ne znam još, posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radim na projektu i nisam stigla razmišljati što obući. Svakako će biti glamurozna koktel haljina.

Razgovarala: Dunja Pavešić

Autor fotografija: Robin Pretković

Komentari