Boris Štok: “Glazbu sam uvijek doživljavao kao dobru ili lošu, bitna mi je muzikalnost, a ne kategorije ili stil”

467
Foto: Vanja Tataj Štok

Nova pjesma „Netko poput nas“ je izašla.  Kako je pjesma nastala i koja je priča iza nje?

„Netko poput nas“ započinje priču o novom albumu koji spremam za kraj godine. Većinu materijala već sam snimio, dosta je raznoliko i nešto drugačije od onoga što sam do sada radio. Imao sam tekst, melodiju i predložak glazbe, što je nametnulo aranžman. Moja prepoznatljiva ekspresija vokala s puno melodije obojana je malo „mračnijim“ tonovima.

Spot je radio redatelj Dario Radusin u maniri Twin Peaksa i uistinu je filmski s mnoštvom nadnaravnih elemenata. Volite li Twin Peaks?

Naravno da volim, premda me ova nova sezona nije oduševila. Moguće da sam previše romantizirao o prošlim vremenima haha. Što se tiče spota, mislim da je Dario napravio genijalan video, puno postprodukcije, ali nenametljivo. Video odlično prati audio.

Kakve su reakcije publike na novu pjesmu? Koliko Vam je važan feedback publike?

Reakcije su odlične, pogotovo reakcije radijskih urednika jer mi javljaju da je pjesma ušla među one koje su se naviše ‘vrtjele’ prošlog tjedna na radijima u Hrvatskoj. Naravno da jedva čekam ići svirati i doživjeti energiju publike, pogotovo u klubove.

Tko je sve sudjelovao u kreiranju pjesme i spota?

Glazbu i aranžman sam napisao zajedno sa suradnikom i prijateljem Darkom Terlevićem, s kojim radim već duže vrijeme. Miks je radio Matej Zec, a spot je kompletno bila ideja Dario Radusina, od realizacije do montaže.

Radili ste tekst za pjesmu, dok glazbu potpisujete s Darkom Terlevićem. Kako izgleda taj kreativan proces kod vas? Je li stvaranje pjesme stvar trenutka?

Nema pravila, ponekad krenemo raditi bez ikakvog predloška pa nas ponese zvuk ili neka harma, a ponekad dođem s gotovim tekstom i glazbom pa složimo aranžman. Zadnje vrijeme, s obzirom na to da nema puno slobodnog vremena, efikasniji smo ako imam neki predložak teksta i melodije. U svakom slučaju, Darko i ja se odlično razumijemo i imam sreću da radim s tako kreativnim glazbenikom.

Dobila sam dojam da volite eksperimentirati u kreativnom smislu. Je li to uistinu tako? Koliko ste postali „hrabriji“ u tom smislu nakon Quasarra kao samostalan glazbenik i koliko Vam je bitna estetika onoga što stvarate?

Ma s vremenom dođe do zasićenja nekim zvukom. S Quasarrom sam snimio 3 albuma, puno svirao i nakon određenog vremena poželio sam drugačiji pristup. Kada sam počeo sam raditi bio sam skloniji dati više melodije, drugačiji aranžman i produkciju. Više sam radio s akustikom, elektronikom pa su neke pjesme zvučale i singer/songwriterski, a neke plesnije itd. Do sada imam dva samostalna albuma i EP, a uskoro izlazi i treći album, dosta je to raznoliko pa se na koncertima često moram odlučiti koji ću ugođaj pustiti da prevlada.

boris štok
Foto: Tanja Kanazir

Kako biste opisali svoj glazbeni stil?

Glazbu sam uvijek doživljavao kao dobru ili lošu, bitna mi je muzikalnost, a ne kategorije ili stil. Rekao bih da je ono što radim muzikalno, melodično s raznolikim aranžmanima i produkcijom. Uvijek nastojim da glazba ima puno „layera“, tj. da je slojevita i da se u njoj svakim slušanjem otkrivaju nove stvari, novi detalji. Konačno onda cijelu sliku glasom i interpretacijom dodatno obojim i zaokružim u cjelinu.

Što Vam je najvažnije kad radite glazbu? Postoji li uopće neka hijerarhija?

Bitno je da se ugodno osjećam slušajući i svirajući, da se ne ponavljam i da uvijek imam nove izazove i ideje.

Što Vam kao glazbeniku najteže pada u pandemiji koronavirusa?

Druženje sa prijateljima i bendom, putovanja i klubovi. Studio i onaj kreativni dio imam.

Kada se rodila ljubav prema glazbi kod Vas i tko vas inspirira, motivira? Imate li glazbene uzore ili „furate“ svoj film?

Pjevači poput Bowieja, Eddieja Veddera, Jeffa Buckleya, Cavea, Gahana, Chrisa Cornella ili čak Bono i U2 su me najviše oblikovali, mislim da sam ekspresijom i bojom najbliži njima. Ali slušam jako puno starih soul i jazz pjevača. Trenutno recimo puno slušam London Grammar ili Sam Fendera, War on Drugs.

Imao sam puno utjecaja: puno grungea, darka (Dead can dance, itd), Kate Bush, Fleetwood Mac, David Bowie, Depeche Mode, Moloko, Prodigy, Massive Attack, ma svašta, stvarno slušam sve.

boris štok
Foto: Tanja Kanazir

Postoji li neki najdraži trenutak u Vašoj bogatoj glazbenoj povijesti?

Ima ih puno: izlazak i promocija prvog samostalnog albuma u Tvornici, sve nominacije i svi dobiveni Porini, kazališna predstava sa Quasarrom u HNK pl. Zajc, suradnja i koncerti s Josipom Lisac, svaki trenutak stvaranja u studiju i na pozornici, svaki novi singl i album, a najviše od svega druženje sa prijateljima i pjevanje s publikom.

Može li se danas, u suvremenom svijetu živjeti od glazbe?

Nisam se odlučio na taj korak da mi glazba bude jedini izvor prihoda, jer bi to značilo puno kompromisa i drugačiji pristup. Premda ne živim od glazbe, dajem se 100% u nju i nastojim što više stvarati i snimati. Osjećam veliku odgovornost prema talentu i mislim da sam u najboljim godinama kao autor i izvođač. U zadnje vrijeme to se pokazuje kao dobra odluka, s obzirom na okolnosti.

Kakva je riječka publika kada govorimo o glazbi iz Vaše perspektive?

Riječka publika definitivno ima svoj karakter, možda joj ponekad treba koja minuta da se opusti i preda izvođaču i glazbi, ali je zato odana i jako voli svoje lokalne autore. Rijeka je moj grad i dio mog identiteta, formirala me kao autora, ali i kao slušatelja i obožavatelja u publici. Mi smo jedno tkivo.

Što je u planu u budućnosti što se tiče novih pjesama, glazbenih ideja, koncerata? Možete li nam otkriti pokoji detalj?

Radim pjesme i dovršavam novi album, imam puno lijepih suradnji i gostovanja: Matija Dedić, Ante Gelo, Elvis Stanić itd… Moguće da to bude dvostruki album jer materijala ima. Također, snimio sam još dva video spota za nove singlove koji bi trebali izaći na proljeće i jesen. Dosta je nezahvalno planirati, jer se situacija stalno mijenja. Za sada imam potvrđenih par svirki u svibnju (Future Scope Festival na Jarunu te u Sisku), u planu je Zagreb, Rijeka, Split.. No, vidjet ćemo sa datumima. Sve ću na vrijeme objaviti naravno!

boris štok
Foto: Vanja Tataj Štok

Tekst: Lidija Balog

Komentari