Bojan Mušćet: Arsenova glazba kao soundtrack života

Povodom izlaska box seta "50 originalnih pjesama" Arsena Dedića, porazgovarali smo s autorom izdanja Bojanom Mušćetom.

711

Što se sve našlo na ovom trostrukom CD izdanju?

Na ovom izdanju nalaze se ponajbolje pjesme iz Arsenova opusa, od šezdesetih do 2014. godine. Posrijedi je prva i jedina Arsenova kronološka kompilacija, jer svaki CD obuhvaća različito razdoblje. Prvi se odnosi na snimke od 1964. do 1975., drugi na razdoblje od 1976. do 1991. a treći od 1993. do 2014. Moglo bi se reći da prvi disk sadrži ponajviše njegovih uspješnica i evergreena, na drugome nalazimo eklektičnog Arsena, a na trećemu su skladbe iz njegove najzrelije faze. Osim izvanvremenskih klasika, tu su i pjesme na kojima su vokalno surađivali Drago Mlinarec, Gabi Novak, Gino Paoli, Pun kufer te Darko Rundek i Rade Šerbedžija. Kolekcija sadrži i Arsenovu verziju klasika “Ne daj se Ines”, koji je otvorio Šerbedžijinu glazbenu karijeru, a isto tako i obrade pjesma Jaquesa Brela, Gina Paolija, Sergia Endriga i, meni osobito drage pjesme “Hurt” koju originalno izvode Nine Inch Nails, a najpoznatija je iz repertaoara Johnnyja Casha. Ta pjesma “Rana” je ujedno i jedna od posljednjih snimki Arsena Dedića.

Koliko je trajala priprema izdanja i kako se odabralo uvrštene radove iz uistinu bogatog Arsenovog opusa? Uz toliko materijala sigurno nije bilo jednostavno.

Priprema izdanja trajala je oko dva mjeseca. Da, nije bilo jednostavno napraviti ovakvu Best of kolekciju, osobito zato jer Arsen već ima nekoliko vrlo dobrih kompilacija, od kojih osobito ističem box-set “Dobrotvorov dom”. 50 pjesama i tri CD-a za velikog Arsena uistinu je skučen format, gdje sam morao odustati od nekih njegovih rubnih projekata kao što su skladbe na narječju, pjesme za djecu ili glazba za film i kazalište. No, za razliku od drugih kompilacija, ova na kronološki način otkriva svo bogatstvo Arsenova autorskog i izvođačkog izričaja.

Koliko je u samoj pripremi sudjelovao Arsen?

Arsen je odobrio izbor, kao i moju bilješku koja se nalazi na ovitku. Da bi kolekcija izgledala upravo ovako kako sam ju zamislio, Croatia Records morala je kontaktirati šest drugih izdavača koji su dopustili da se koriste pjesme iz njihovog portfelja.

Reakcije nakon vijesti o njegovoj smrti svjedoče kako je svima jasno kakvu smo veličinu izgubili. Pa ipak, jesmo li ga za života dovoljno cijenili? Koliko smo ga uopće poznavali?

Dakako, ne možemo generalizirati, za neke je Arsen bio najveći, nekome je jednostavno bio neprimjetan, jer nije imao hitova za instant uporabu. Neki su bili prilično upoznati s njegovim stvaralaštvom​, jer, kao i meni, Arsenova glazba je soundtrack života, glazba koja nas je pratila i kojoj smo se približavali kad je to trebalo. A Arsena sigurno nismo baš previše poznavali, on nije samo glazbenik, nego i slikar, književnik, svestrani umjetnik koji nas je zadužio svojim radom. Stoga je ova kolekcija, kao što sam i napisao u bilješci, tek mali uvod u velikog Arsena.

Kako ste došli u priliku slagati ovu kolekciju Arsenovih djela?

Glazbom se bavim već 35 godina pišući za različite publikacije. No, rado surađujem i s diskografima, pa sam osim bilješki za različita izdanja dobio i Porina za uređivanje reizdanja nastupnog albuma Laufera. Uredio sam i reizdanja prva dva albuma Leta 3 i sudjelovao u pripremi različitih albuma i singlova. Suradnja s Croatijom Records, za koju redovito pišem bilješke za različita izdanja, nadgrađena je ponudom za kreaciju ove kompilacije. Nakon nje, složio sam i “50 originalnih hitova” Tereze Kesovije, kompilaciju koja izlazi uskoro.

Bojan Muščet

Koji dio njegovog stvaralaštva ili razdoblje je Vama osobno najdraže?

Ja se uz glazbu Arsena Dedića družim od djetinjstva, sjećam se kad su roditelji kupili singl “Vraćam se”. No, Arsena sam upoznao kad je realizirao album “Ministarstvo straha” i uz album “Tihi obrt”, to mi je najdraže razdoblje njegova stvaralaštva. Kako sam svojedobno pričao s Darkom Glavanom, svatko otkriva Arsena u nekom drugom razdoblju svoga života i tada se veže upravo za taj dio toga stvaralaštva. Nažalost, nove generacije bit će lišene toga osjećaja. Možda im upravo ova kompilacija bude početna točka u istraživanju njegova stvaralaštva.

Trenutno ste u Berlinu. Kojim povodom?

Povod je IFA, najveći europski sajam potrošačke elektronike. Izvještavam za tportal, a također imam i kompanijske zadatke vezane za korporativne komunikacije. U slobodnom vremenu odradio sam i izvrstan trening od 15 kilometara trčeći ulicama i parkovima Berlina.

Zadnji put smo Vas “ulovili” na Homo si teć maratonu. Trčite li i inače takve utrke?

Da, trčim aktivno skoro godinu dana i otprilike jedanput na mjesec nastojim otrčati neku utrku. Otrčao sam prošlog mjeseca zahtjevni Hvarski polumaraton, a sad se spremam za B2B Run u zagrebačkom Maksimiru, prvu poslovnu utrku u Hrvatskoj. Uspio sam animirati kolege iz Hrvatskog Telekoma, gdje radim kao viši stručnjak za odnose s javnošću, tako da će nas sudjelovati oko 170 iz kompanije.

B.Ž.