Imate problema s komarcima? Ili glavoboljom? Evo rješenja

64

Tijekom zime volimo vrijeme kada ostajemo u krevetu prekriveni udobnim pokrivačem, čitamo ili gledamo omiljene serije. Ipak, čim dođe ljeto, svi želimo svoje slobodno vrijeme provesti u prirodi! Tijekom proljeća i ljeta obitelji često organiziraju izlete do najbliže planine, plaže ili jednostavno uživaju u toplom vremenu u dvorištu. I da .. stvari bi bile savršene da vas ne muče komarci!

Ti insekti tada postaju najgori neprijatelji! Pa, popularna je izreka “upoznajte svog neprijatelja”, a mi smo tu da vam pomognemo! Naime, komarci mrze limunsku travu!

 

Osim što ima umirujuća i opuštajuća svojstva, limunska trava može biti vaše najsnažnije oružje protiv komaraca, a može se uzgajati i kod kuće! Limunska trava najčešće se koristi u tajlandskoj kuhinji. Njezin okus i miris podsećaju na limun, ali ima i ugodnu, jedinstvenu ljutost. Jestivi dio biljke je mali u usporedbi sa zelenim, travnatim plodovima. Mogu narasti samo do metar i pol visine i iako je cvijet, rijetko cvjeta. Limunska trava ima snažna protuupalna, sedativna i anti-gljivična svojstva. Ova blagotvorna biljka sadrži citronelal, terpinolen i mircen. Bogata je antioksidansima pa detoksicira organizam i izvrstan je diuretik. Također, može sniziti razinu kolesterola, a eterično ulje se može koristiti protiv infekcija.

Ako uzgajate limunsku travu u zatvorenom prostoru, na balkonu ili popločanom dijelu dvorišta, njezini listovi dodat će poseban dojam cjelokupnog mjesta. Može se lako uzgajati iz sjemenki. Samo posijajte sjemenke limunske trave u tlo i ostavite ih da klijaju od siječnja do ožujka. Držite zemlju vlažnom, ali ne prevlažnom. Stavite limunsku travu na toplo mjesto, ali ne izravno izloženo suncu. Kad je sjeme proklijalo, posadite ga u čaše dok ne postignu razuman rast i kasnije ih presadite u posude/vaze.

Kada se pojave deblji izdanci, limunska trava je spremna za upotrebu. To bi moglo potrajati nekoliko godina. Obrežite bilo koje nisko rastuće stabljike kako bi biljka bila puna u jesen. Limunska trava može se koristiti na različite načine, a koji god odabrali, sigurno će vas impresionirati! Možete osušiti lišće i pripremiti čaj, dodati nježne žute izbojke za kuhanje ili nanijeti eterična ulja za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima, kao i glavobolje. Štoviše, esencijalno ulje pomoći će vam u liječenju anksioznosti i nižeg stresa. Da biste iskoristili njegove prednosti, započnite dan ujutro šalicom čaja od limunske trave ili dodajte nasjeckanu limunsku travu morskim plodovima, piletini ili ribi. Ukusno!

Izvor: Healthy Food House

Komentari