IKEA pokušava iz siromaštva izvući oko 200.000 ljudi!

Održivi projekt izgradnje proizvodnih centara u Jordanu tijekom ovog ljeta dio je dugoročnog IKEA-inog plana da otvori radna mjesta za ugrožene skupine u cijelom svijetu kroz društveno poduzetničke programe.

94

Centri u Jordanu koji bi trebali biti otvoreni do kolovoza ove godine, zapošljavati će „mješavinu“ sirijskih izbjeglica i stanovnika Jordana u proizvodnji pletenih proizvoda poput tepiha, jastuka i pokrivača. IKEA će izgraditi i opremiti proizvodne centre, a u projekt su krenuli u partnerstvu s Jordan River Foundationom, nevladinom organizacijom koju je utemeljila kraljica Jordana, Rania.

Projekt osim ovog koncepta u Jordanu uključuje i druge slične društveno poduzetničke akcije u siromašnim ili ratom pogođenim zajednicama diljem svijeta koje već zapošljavaju oko 2000 ljudi. Inicijative koje su već pokrenute uključuju projekte sa ženama poduzetnicama u Indiji kao i programe za zapošljavanje imigrantica u Švedskoj.

IKEA već sada otkupljuje pređu iz Jordana kao dio društveno poduzetničke inicijative u cilju kreiranja modela zarade za sirijske izbjeglice i lokalno stanovništvo.

“Dvjesto tisuća je naša dugoročna ambicija“, rekao je Jesper Brodin, IKEA-in šef nabave. „Trajati će vjerojatno 10 do 15 godina, a cilj nam je da svi ti ljudi budu naši budući dobavljači“.

IKEA će raditi s društvenim poduzetnicima – organizacijama koje koriste poslovne tehnike kako bi se riješile društvene probleme, što je potpuna suprotnost od pristupa isključivo baziranih na pomoći. Na taj način pružiti će zaposlenje istovremeno osiguravajući standarde za rad i proizvodnju. Osim pomoći ugroženim skupinama ovaj koncept također omogućuje malim proizvođačima da uđu u ogromni sustav IKEA-ine nabave u koju bi samostalno teško ušli.

Prema Brodinovim riječima u paketu nude poslovni model, priliku za učenje, jednostavne vještine oko kojih se može planirati proizvodnja i postaviti sve potrebno za izvoz.
Već idući tjedan IKEA šalje tim dizajnera u Jordan kako bi definirali što će se proizvoditi.

Komentari