Idealan nedjeljni ručak: Pljeskavica punjena šampinjonima i sirom

19

Sastojci

  •  500g mljevenog mesa (može junetina, svinjetina ili kombinacija)
  •  1dl mineralne/kisele vode
  •  2g soda bikarbone
  •  7,5g soli
  •  2 češnja češnjaka
  •  papar
  •  100g luka
  •  dosta sjeckanih listića peršina
  •  250g šampinjona
  •  malo suncokretovog ulja
  •  50g slanine/ pancete
  •  trokutići sa sirom
  1. Mljeveno meso u ovom receptu može biti svinjetina ili junetina.
  2. SAVJET: Kako ste odmah na početku videa primijetili, mljeveno meso je odmrznuto. Naravno, ne mora biti zamrznuto, ali savjet je da je puno brže kada ga zamrznete na taj način, tanko raspoređeno u vrećici za zamrzavanje. Kada ga stavite u hladnu vodu, odmrzne se za desetak minuta. Ako bi mljeveno meso zamrzavali u kugli / lopti, trebalo bi puno dulje da se odmrzne. Također, odmrzavanje ne bi bilo ravnomjerno.
  3. U lončić sa strane dodati 1,5 % soli.
  4. Dodati odmah i soda bikarbonu te kiselu vodu. Umjesto mineralne / kisele vode možete koristiti i običnu
  5. U meso dodati sjeckani ili protisnuti češnjak i papar, pa izliti prethodnu slanu mješavinu i sve dobro promiješati. Spremiti u hladnjak preko noći
  6. Nakon proteka vremena smjesu promiješati. Luk srednje veličine sitno nasjeckati pa u meso dodati polovicu. Druga polovica luka će vam trebati kasnije
  7. Odmah u meso s lukom dodati i dosta sjeckanih listića peršina. Dobro promiješati te ostaviti na sobnoj temperaturi da tako stoji do upotrebe
  8. Na malo ulja pržiti slaninu par minuta pa dodati onu polovinu luka koju ste sačuvali i nastaviti pirkati još 3-4 minute
  9. Sada dodati gljive i nastaviti još 5-10 minuta dok se ne reducira tekućina koju će šampinjoni pustiti
  10. Maknuti tavu sa strane da se kratko ohladi do upotrebe11. Meso podijeliti na 4 jednaka dijela i oblikovati loptice. Svaku politi s kap ulja pa stanjiti vrlo tanko u krug. Najlakše je da si pomognete vrećicom za zamrzavanje12. Dodati četvrtinu nadjeva s gljivama, a potom trokutiće sa sirom i zaklopiti. Važno: Nemojte sredinu pritiskati s dlanovima odozgora jer će pljeskavica ispasti zbijena i tvrda nakon pečenja. Neće biti sočna i mekana. Dovoljno je da rubove pritisnete prstima na krajevima kao da recimo radite calzone.

    13. Pljeskavica punjena šampinjonima i sirom se peče 10 minuta na roštilj tavi koju ste blago premazali s malo suncokretovog ulja. Okretati nekoliko puta i peći sa svih strana

L.B.

Komentari