I Britanci kreću na četverodnevni radni tjedan!

40

S ciljem povećanja razine produktivnosti i zadovoljstva svojih radnika, sve veći broj manjih britanskih kompanija odlučilo je dosadašnji model petodnevnog radnog tjedna skratiti za jedan dan, objavio je Guardian.

Nedavna anketa u kojoj je sudjelovalo 3000 zaposlenika iz osam država, među kojima su bile SAD, Velika Britanija i Njemačka, pokazala je da je gotovo polovica sudionika smatrala kako je u stanju bez većih poteškoća svoj posao dovršiti u samo pet sati, ali tako da ih se ne prekida tijekom obavljanja radnih zadataka.

Smanjuje razinu stresa, pruža više slobode

Dodatni dan predviđen za odmor zaposlenicima bi trebao osigurati ravnotežu između poslovnog i privatnog života te smanjiti razinu stresa.
Bilo je to predivnih šest tjedana s produženim vikendom. Dva slobodna dana u tjednu jedva su dovoljna kako bi se čovjek oporavio od stresa na poslu. Dodatni dan za odmor omogućuje vam da radite nešto drugo. Sada imam osjećaj da posao prekida vikend, dok je ranije bilo obratno”, za Guardian je izjavio Neil Knowles, konzultant u Elektri, tvrtki s deset zaposlenika koja je vikend ”produžila” u siječnju.
Kako bi se istražili učinci četverodnevnog radnog tjedna na britansko gospodarstvo, ministar financija u sjeni i član laburističke stranke John McDonnell naručio je studiju isplativosti takve promjene.

Komentari