Hrvatska kovnica novca izdala je nove kovanice s likom Trsatskog zmaja

294
trsatski zmaj
Foto: Branimir Kralj

Hrvatska kovnica novca s ponosom najavljuje izlazak nove numizmatičke kovanice pod nazivom “Trsatski zmaj”. Ova jedinstvena kovanica ima duboku povijesnu i kulturnu pozadinu, inspiriranu Trsatskim zmajevima, odnosno baziliscima, koji su kao brončane skulpture izrađeni u prvoj polovini 19. stoljeća na zahtjev austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nugenta.

Bazilisci, koji su se kroz riječke narodne predaje uvriježeno počeli nazivati Trsatskim zmajevima, predstavljaju mitska bića s karakteristikama zmije, zmaja i pijetla. Smatraju se čuvarima Trsatske gradine iznad Rijeke.

Novo izdanje Hrvatske kovnice novca u prodaji se pojavljuje u dvije varijante: kao zlatnik „Trsatski zmaj“ od jedne unce (31,103 grama) nominalne vrijednosti 100€ u ograničenoj seriji od 100 komada i kao srebrnjak „Trsatski zmaj“ od 1 unce (31,103 grama) nominalne vrijednosti 4€ u seriji od 5.000 primjeraka.

Motiv Trsatskog zmaja ima širi kulturni značaj, povezujući Hrvatsku i europsku baštinu, prenoseći priču o životu i radu Lavala Nugenta, no zanimljivo je da je također postao simbol mnogih legendi i priča u kojima se slavi hrabrost zmaja.

Iako mitska bića, zmajevi nas i danas intenzivno intrigiraju, a malo te čarolije od sada je pohranjeno i u novoj numizmatičkoj kovanici „Trsatski zmaj“ Hrvatske kovnice novca.

Izdanje „Trsatski zmaj“ možete naručiti od 24.01. u web trgovini Hrvatske kovnice novca. Također je dostupan kod nekih od prodajnih partnera HKN-a te kod ovlaštenih zastupnika u inozemstvu, priopćili su iz Hrvatske kovnice novca.

 

Komentari