Lunarna Nova godina: Godina je zeca i svi bismo se trebali usredotočiti na odmor, introspekciju i raditi pametnije, a ne više

296
lunarna nova godina

Proslavite kinesku Novu godinu — ili lunarnu novu godinu — ove nedjelje, dok se opraštamo od nebeskog znaka Tigra i ulazimo u godinu Zeca (tù (兔). Lunarna Nova godina, koju prvenstveno slave kineske dijaspore i druge istočnoazijske kulture, kao i Vijetnamci, počet će u nedjelju, započinjući 15 dana svečanosti i običaja. Lunarni kalendar, koji se koristi u kineskoj i vijetnamskoj kulturi, podijeljen je u 12 segmenata, a svakom je dodijeljen životinjski znak. Proslava kineske Nove godine počinje s mladim Mjesecom prvog dana nove godine i završava punim Mjesecom 15 dana kasnije. Dok se prethodna godina Tigra smatrala snažnim razdobljem akcije i, povremeno, impulsa, očekuje se da znak zeca uvede mekše razdoblje usmjereno na samorefleksiju.

U kineskom zodijaku zečevi se rađaju svakih dvanaest godina — 2011., 1999., 1987., 1975., 1963., 1951. i tako dalje. Godina je zeca i svi bismo se trebali usredotočiti na odmor, introspekciju i raditi pametnije, a ne više.

Kineski zodijaci temelje se na sustavu nebeskih stabljika i grana, koji koordinira s jednim od pet elemenata (metal, voda, drvo, vatra i zemlja). 2023. godina je godina vodenog zeca, koja se prethodno dogodila 1963. godine. Vodeni zec navodno ima sposobnost preokrenuti nesretne događaje. Zec je horoskopski znak povezan s elementom drveta, iako je 2023. godina vodenog zeca.

Postoji 10 nebeskih stabala, predstavljenih s pet elemenata i yin/yang dihotomijom (5 x 2 = 10) koji čine tradicionalnu kinesku astrologiju ciklusa od 60 godina. Dakle, godine se dalje klasificiraju kao jedna od dvije strane simbola yin yang. Ova se godina smatra yinom i, u usporedbi sa svojim laganim, aktivnijim pandamom, naglašava važnost odmora.

Zanimljivosti o znaku zeca…

Razlog zašto je zec četvrti kineski horoskopski znak zvuči dosta poput stare priče o kornjači i zecu. Zec je simbol intelekta i opreza. Prema mitovima, 12 životinja kineskog zodijaka odabrano je putem utrke. Ova utrka ima za cilj stvoriti mjerenje vremena za ljude. Moglo je biti samo 12 pobjednika, a da bi pobijedile, životinje su morale prijeći brzu rijeku i doći do cilja na obali.

Kada je Car od žada pozvao sve životinje u svoju palaču, Zec koji je bio silno ponosan na svoju brzinu, stigao je prvi samo da bi vidio da nema druge životinje. Odrijemavši pokraj ceste, probudio se i otkrio da su Tigar, Vol i Miš stigli prije njega. Iako je bio slab plivač, zec je upotrijebio svoj mozak, odlučivši prijeći riječni dio staze na splavi.

Najpoznatiji vodeni zec modernog doba je Michael Jordan—najveći košarkaš koji je ikada živio. Iako je horoskop za vodenog zeca, i zeca općenito, tih, super-pristojan (muška crta) učenjak koji je nježan, slabe volje i brzo uči, nitko tko je ikada upoznao Michaela Jordana nije ga opisao na ovakav način.

Poznati zečevi općenito su Albert Einstein (Zemlja), Angelina Jolee i bivši supružnik Brad Pitt, David Beckham (Drvo) i Lionel Messi (Vatra).

Jedna stvar u kojoj se horoskopi slažu je da se zečevi, posebno u ovoj godini vodenog zeca, budući da je voda najslabija točka materije, trebaju držati podalje od pijetlova – najmanje kompatibilnog znaka za zečeve.

Sretni brojevi su 3, 6 i 9, a povoljan smjer je jugozapad. Nesretne boje su smeđa, bijela i žuta; sretne boje su u biti sve ostale.

Izvor: Good News Network

L.B.

Komentari