Kao što postoji nekoliko vrsta različitih tipova horoskopa za koje ste vjerojatno već čuli, tako postoji i cvjetni horoskop.

Osim što ovo prirodno slavlje u svačiji dom uvodi razigranu boju, svježi miris i radost na lica, svakako je odlična stvar pokloniti nekome rođendanski personalizirani buket cvijeća ovisno o mjesecu u kojem je rođen.

Potražite svoj cvijet rođenja i saznajte što predstavlja.

SIJEČANJ – KARANFIL

1

LJUBAV, FASCINACIJA I RAZLIČITOST

Svaka specifična boja karanfila ima svoje posebno značenje – najmoćnije od svih je ružičasta boja koja simbolizira majčinu vječnu ljubav.

VELJAČA – LJUBIČICA

2bPAŽNJA, ODANOST I VJERNOST

Osim pozitivnog simbolizma koji krasi ljubičicu, rečeno je da ako u snu sanjate ovaj cvijet, očekuje vas veliki napredak u životu !

OŽUJAK – NARCIS

3

PONOVNO ROĐENJE I NOVI POČECI

Govori se da dar narcisa leži u tome što donosi dobru sreću, no ako nekome poklonite samo jedan procvali cvijet, donosi nesreću. Zato pazite kada poklanjate narcis.

TRAVANJ – TRATINČICA

4b

NEVINOST, VJERNOST I ČISTOĆA

Tratinčica predstavlja cvijet koji si međusobno daju prijatelji, kao simbol zajedničke tajne koja će zauvijek ostati duboko zakopana.

SVIBANJ – ĐURĐEVAK

5

ČISTOĆA, SLATKOST I PONIZNOST

Možda vas iznenađuje kako je baš đurđevak cvijet ovog mjeseca, s obzirom na to da je znanstveni naziv ovog cvijeta “majalis” čime je logično da pripada “maju” (svibnju).

LIPANJ – RUŽA

6

LJUBAV I STRAST

Sličan karanfilu, svaka obojena latica ruže ima svoje simbolično značenje. Na primer, dok žuta ruža predstavlja prijateljstvo dok ružičasta ruža predstavlja ljubav na prvi pogled.

SRPANJ – KOKOTIĆ

7

LAKOĆA I LEPRŠAVOST

Srpanj je obavijen mirisom ljetnog cvijeća kokotića koji svojom raskošnom ljepotom ispunjava ljetne livade prepoznatljivom boljom i mirisom. Simbolizira radost i čistoću srca.

 

 

KOLOVOZ – GLADIOLA

8

SNAGA, MORALNI INTEGRITET I ZALJUBLJENOST

Ovaj cvijet je ime dobio po gladijatorima. Simbolizira snagu, osobito snagu karaktera, te podsjeća da ona može ići zajedno s ljepotom. Njima se prenosi poruka o ljubavi na prvi pogled.

 

RUJAN – ZVJEZDAN

9

LJUBAV I STRPLJENJE

Zbog svojih mnogobrojnih latica, zvjezdani djeluju raskošno i magično, stoga se ovaj cvijet povezuje s magijom, tajanstvenošću i skrovitošću. U staroj Grčkoj postojalo je vjerovanje kako miris spaljenih latica tjera zle duhove.

 

LISTOPAD – NEVEN

10

TOPLINA I VJEČNA LJUBAV, TUGA I ŽALOST

Idealan odabir je cvijet nevena koji osobama rođenima u ovom mjesecu izražava divljenje i naklonost, ali i radost i skromnost. Unatoč tome što simbolizira sunčevu svjetlost kojoj je naklonjen, česta je pojava ovog cvijeta u obredima pokapanja i na grobovima.

 

STUDENI – KRIZANTEMA

11

PRIJATELJSTVO, OPTIMIZAM, RADOST

Sjaj krizanteme donosi radost i svjetlo u studenome. Krizanteme u jeziku cvijeća simboliziraju suosjećanje, prijateljstvo i tajnu ljubav. Ovaj cvijet simbolizira i sunce, ali i prijateljstvo, dobro raspoloženje. 

 

 

 PROSINAC – BOŽIĆNA ZVIJEZDA

12

DOBRO RASPOLOŽENJE, USPJEH I SLAVLJE

Biljka koja prenosi dobre želje i čistoću, kao što simbolizira uspjeh i slavlje.