Hoće li Božić 2020. konačno biti bez zvuka petardi?

111

Udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od čak pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine. Tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Večernji list.

Sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, iz MUP-a ovaj zahtjev potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredaba te će rješenje biti vidljivo tek sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje.

PU istarska je zamolila građane da imaju na umu da petarde i rakete nisu igračke niti dio blagdanskog ugođaja te da ih ne kupuju svojoj djeci, da ne pucaju iz vatrenog oružja te da ne zlorabe eksplozivne tvari, pirotehniku, streljiva i druga sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

Također su podsjetili građane da je uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljena samo osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Ipak, mnogi se koriste ”rupama u zakonu” kako bi ipak uživali u zabavi od koje, primjerice, brojnim kućnim ljubimcima čak prijeti rizik od srčanog udara zbog straha.

Primjerice, mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma. Pritom ih stastistike o ozljedama iz godine u godinu očito ne zabrinjavaju dovoljno.

Ako nema druge, svakako treba podržati zakonsku zabranu i primjereno kažnjavanje.

Komentari