Guinnessova knjiga rekorda proglasila je mačku Flossie najstarijom živućom mačkom!

104

Sve mačke imaju nešto što ih čini simpatičnim i posebnima, ali jedna maca iz Ujedinjenog Kraljevstva ostala je posebna najdulje. Upoznajte Flossie, mačku koja je upravo oborila rekord i zaslužila titulu najstarije mačke na svijetu. Ovu crno-smeđu macu Guinnessova knjiga rekorda proglasila je najstarijom živućom mačkom. Imala je 26 godina i 316 dana – za mačku, to je jednako 120 ljudskih godina – kada je 10. studenog 2022. dobila željnu titulu.

Flossiena priča započela je daleke 1995., rođena kao lutalica u divljoj koloniji u blizini bolnice u Liverpoolu. Potaknuti teškim uvjetima s kojima su se mace morale suočiti, skupina radnika odlučila je posvojiti po jednu mačku. Tako je Flossie završila kod svog prvog vlasnika. Nažalost, vlasnik je umro 10 godina kasnije, ali Flossie je tada preuzela sestra pokojnog vlasnika. S njom je mačka provela 14 godina sve dok i ova vlasnica nije umrla. Nakon toga je njezin sin odlučio preuzeti brigu o Flossie, koja je tada imala 24 godine — što je već bio impresivan broj, s obzirom na to da je prosječni životni vijek kućne mačke oko 12-14 godina, dok ih nekoliko može doživjeti oko 20 godina.

Nakon tri godine zajedničkog druženja, treći je vlasnik shvatio da starija maca zbog svoje dobi ima sve složenije potrebe koje on ne može ispuniti, te ju je povjerio skloništu Cats Protection, najvećoj organizaciji za dobrobit mačaka u Velikoj Britaniji. “To nije bila laka odluka”, rekla je Naomi Rosling iz Cats Protection za Guinnessovu knjigu rekorda. “Tražio je našu pomoć kada je to bilo u Flossienom najboljem interesu. Odgovorno posjedovanje mačke je kada netko razmišlja o potrebama životinje iznad svojih osjećaja.”

No, tada je organizacija shvatila s čime ima posla. “Bili smo zaprepašteni kada smo vidjeli da Flossien veterinarski karton pokazuje da ima 27 godina”, rekla je Rosling.

Iako su se isprva bojali da će Flossie svoje posljednje dane provesti tražeći zauvijek dom, nije dugo trebalo da se ljupka mačka upari sa svojom novom vlasnicom, Vicki Green, koja je imala mnogo iskustva u brizi za starije mačke. Green sa zadovoljstvom kaže da je Flossie dobrog zdravlja, unatoč tome što je slabovidna i gluha. Slatka mačka također voli drijemati na svojoj dragoj žutoj dekici i “nikad ne okreće nos u prilici za dobar obrok”, kaže Green, koji se nada da će ova priča nadahnuti više ljudi da udome starije mačke.

Od početka sam znala da je Flossie posebna mačka, ali nisam zamišljala da ću dijeliti svoj dom sa svjetskim rekorderom”, rekla je Green. “Tako je nježna i razigrana, posebno slatka kad se sjetite koliko ima godina. Neizmjerno sam ponosna što je Cats Protection spojio mene i tako nevjerojatnu mačku.”

Unatoč svojim nevjerojatnim godinama, Flossie je daleko od toga da je najstarija mačka koja je ikada živjela. Ta čast pripada Crème Puffu, mački iz Teksasa koja je doživjela duboku starost od 38 godina i 3 dana, a živjela je od 3. kolovoza 1967. do 6. kolovoza 2005.

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari