Grad Beč omogućio besplatno cijepljenje protiv gripe za sve građane i to u tramvaju

36
©PID

Cijepljenje će biti moguće obaviti kod liječnika obiteljske medicine, u centrima za cijepljenje i bolnicama, a u te će svrhe biti prenamijenjen i jedan tramvaj

Cijepljenje protiv gripe ove će sezone biti besplatno za sve stanovnike austrijske prijestolnice. Bečka gradska uprava 1. listopada pokreće akciju besplatnog cijepljenja, a predviđa se da će se dnevno moći cijepiti i do 3.000 osoba.

Uz prethodni dogovor oko termina dolaska cijepljenje protiv gripe moći će se obaviti kod liječnika obiteljske medicine, u centrima za cijepljenje i bolnicama, a u te će svrhe biti prenamijenjen i jedan tramvaj. Osim toga, besplatno cijepljenje bit će dostupno i u domovima za starije kao i u ustanovama za smještaj osoba s invaliditetom. Tamošnja gradska uprava tom akcijom želi potaknuti što više građanki i građana da se zaštite od sezonske gripe. Kako su na konferenciji za medije u ponedjeljak, 14. rujna 2020., istaknuli bečki gradonačelnik Michael Ludwig i član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker, one osobe koje se cijepe protiv ove bolesti neće teže oboljeti od nje, a samim time neće morati biti hospitalizirane. Stoga će u bolnicama ostati više slobodnih mjesta za druge teško oboljele pacijente, prije svega za one koji se zaraze koronavirusom.

Grad Beč još je ovog proljeća osigurao 400.000 doza cjepiva za nadolazeću sezonu gripe, što je trostruko više nego prethodnih godina. Bečki gradonačelnik naglasio je da je besplatno cijepljenje dostupno svim stanovnicima austrijske metropole, no dodao je da se tom akcijom prvenstveno žele obuhvatiti starije osobe i djeca te zdravstveni djelatnici. Osim toga, ono je osobito važno u doba trenutne pandemije jer su simptomi zaraze koronavirusom slični onima gripe, a cijepljenjem kao najboljim načinom za prevenciju bolesti uštedjet će se resursi koji bi se potrošili na hospitalizacije i testiranja.  

Akcija besplatnog cijepljenja protiv gripe trajat će sve do kraja ožujka sljedeće godine. Gradonačelnik Ludwig pozvao je sve stanovnike Beča da iskoriste ovu besplatnu mogućnost i time zaštite sebe i druge.

Komentari