Godišnji odmor – san o ljetu

896

Godišnji odmor. Mozak na pašu. Vrijeme za sebe, možda napokon čitanje već poduže liste knjiga ili gledanje svih onih filmova koje niste stigli pogledati u kinu.

Većina se zaposlenih ljudi veseli ljetu u jednakoj mjeri kao kada su bili u školi (osnovnoj, srednjoj, pa čak i na fakultetu) i čekali ljetne ferije. To je bilo vrijeme bez briga, druženje s prijateljima od jutra do mraka. Izleti, kampiranja, plaža – sve je bilo „lako ćemo“. No problem je u tome što tih dana više nema. Takvo ljeto je samo san, ne stvarnost. Je l’ vam se čini? Ljeto kao da svake godine sve brže i brže prođe, i ne okrenete se, a listopad kuca na vrata. Niste pročitali ni jednu knjigu, niti pogledali film. A onaj ormar koji ste trebali napokon očistiti – znanstvena fantastika.

Stvar je u tome da svatko od nas, bez obzira na godine, treba vrijeme za odmor i opuštanje – „hlađenje“, ako baš želite. David Ogilvy, kralj rane oglašivačke teorije, u svojoj knjizi „Confessions of an Advertising Man“ kaže da kreativnost uvijek ima više poleta kada i umu i tijelu dopustimo i damo vremena da se odmore i obnove.

Znam, znam, život neće samo prestati biti stresan i zahtjevan zato što je ljeto. Posao neće stati, računi neće prestati dolaziti (a baš bi i mogli O). I što je najgore, godišnji odmor zna biti još i gori – mobitel je uvijek uz vas, provjeravate mejlove, netko će sigurno nešto trebati od vas u ta dva tjedna. Niste još ni otišli na godišnji, a već vas je pomalo strah. Što napraviti? Ništa previše, iskreno, takav je danas život. Ali da baš ne bude sve crno, probajte ovog ljeta (a možda čak i cijelu godinu) iskoristiti neki od ovih prijedloga. Bit će lakše i zabavnije!

1. Sanjarite o godišnjem koliko god želite, no u nekom trenutku ipak zagazite u stvarnost i isplanirajte ono najosnovnije. Što više isplanirate, o manje stvari ćete morati brinuti u ta dva blažena tjedna.

2. Sada, zanemarite prvi savjet. Ozbiljno, dio uspjeha svakog dobrog plana jest biti svjestan činjenice da se svaki plan može nekada promijeniti. Dakle, ne se držati plana kao „pijan plota“. Ako ste planirali ići na planinarenje, a vruće je toliko da vam se topi guma na gojzericama, jednostavno ne idite. Ostanite doma, odite na kavu u grad, na plažu. Pogledajte film ili pročitajte onu knjigu. Poanta je godišnjeg odmora odmaknuti se od pravila, propisa i „moranja“. Na godišnjem možete sve, a ne morate ništa!

3. Redovito jedite. Da, da. Kad se opustimo na godišnjem odmoru onda rutine nekako pobjegnu iz našeg vidokruga. Treba ipak zadržati normalan broj dnevnih obroka jer bi se moglo dogoditi da ćete jesti previše ili premalo.

4. Dovoljno spavajte! Ovo je jednako bitno. Možete partijati svaku noć i razgledavati po cijele dane, ali ipak pazite da dobijete dovoljnu dozu sna. Ionako se sve više pokazuje da je nedostatak sna uzrok brojnih problema. A ne želite valjda probleme na godišnjem (ako ništa drugo, spavajte na plaži).

5. Vježbajte barem malo. Pretpostavljam da je ovo izazvalo kolutanje očiju kod mnogih, ali pa dajte, ljeto je. Ne morate trčati maraton ni postati teniski as, ali barem plivajte, šećite, planinarite, vozite biciklu, rolajte… Bitno je pokrenuti cirkulaciju i kisikom nahraniti mišiće i moždane vijuge.

I na kraju, ne zaboravite da su godišnji odmori samo kratke scene filma koji zovemo život. O njima maštamo dulje no što ustvari traju. Probajte zato kroz cijelu godinu ponašati se kao da ste na godišnjem, koliko god je to moguće.

Zabavite se kad god imate priliku, radite kada je potrebno, pročitajte neku knjigu pa makar vam trebalo i dva mjeseca. Kad stvarno zagusti na poslu, tamo negdje na proljeće slobodno se prepustite maštanju o godišnjem, a kada on počne – opustite se i zapamtite da će biti tu i sljedeće godine.

Ugodno ljeto!

Ivana Babić

Komentari