Glazba liječi

697

Slušanje glazbe velikoj većini nas predstavlja odmor za tijelo i dušu. Bili depresivni ili pak iznervirani glazba je ta koja nam pomaže da se suočimo s osjećajima te da se vratimo u normalu. Osim u ovim slučajevima, dokazano je i puno dublje djelovanje različitih vrsta glazbe.

Najnovija istraživanja otkrivaju veoma zanimljive činjenice. Glazba blagotvorno djeluje na mnoge bolesti, od demencije, autizma, šizofrenije pa sve do moždanog udara i šuma u uhu. Takva se terapija naziva muzikoterapija i poznata je već stoljećima.

Još su se primitivna plemena služila ritmičkim svojstvom bubnjeva kao sredstvom za liječenje. I stari su Egipćani glazbom liječili bolest, pogotovo ako je posrijedi bila neplodnost ili sam porođaj. Grčka je civilizacija također glazbu upotrebljavala u slične svrhe, a njihov je bog Apolon bio zaštitnik poezije, glazbe i medicine. Mnogo kasnije, potkraj 15. i u početku 16. stoljeća, u Italiji se svirala i plesala tarantela, posebna plesna glazba kojom su se liječila stanja praćena agitacijom, nemirom uzrokovanim ubodom pauka tarantule: osnovni je ritam bio relativno brz i veseo. U početku 20. stoljeća bilo je uobičajeno da gudački kvarteti rodiljama za poroda svirkom olakšavaju tegobe i umanjuju bol. No tek kad je tehnologija uznapredovala i omogućila snimanje i reprodukciju glazbenih djela, počinje šira primjena glazbe u medicini. Amerikanci i u tome prednjače: danas vjerojatno većina stomatologa, liječnika koji ponajviše uzrokuju bol kod bolesnika, koristi glazbu za ublažavanje zubobolje, a i pri samom procesu liječenja.

Muzikoterapija djeluje od nerođene djece pa sve do kasne starosti. Svakom uzrastu pristaje određena vrsta glazbe. Tako nerođena djeca dokazano najviše vole slušati klasičnu glazbu jer ih smiruje. Postoje čak i mišljenja da klasična glazba utječe i na razvoj inteligencije. Opuštajuća glazba poput jazza dokazano smiruje i omogućuje vam da lakše zaspite. Dovoljno ju je slušati samo 45 minuta prije spavanja. Ovakva glazba smanjuje broj otkucaja srca te potiče usporenije disanje. Reggae glazba dokazano smiruje vozače. Generalno tijekom vožnje se preporuča slušati polaganiju i ritmičniju glazbu. Naime, istraživanja su pokazala da vozači koji slučaju agresivnu glazbu tijekom vožnje dožive u prosjeku dvostruko više nesreća. Iz svega gore navedenog možemo zaključiti kako u glazbi treba uživati što je više moguće zato slušajmo glazbu najmanje sat vremena dnevno za zdravlje i sretniji život!

Sanja Lakić

Komentari