Gitarista grupe ‘Queen’ Briana Mayja kralj Charles III. proglasio je vitezom u Buckinghamskoj palači

73

Osim što je jedan od osnivača Queena, jednog od najvećih rock bendova u povijesti, Brian May je cijenjeni astrofizičar i poznati aktivist za prava životinja. Sada je svom popisu priznanja dodao još jedno. Britanskog gitarista proglasio je vitezom kralj Charles III u znak priznanja za njegov doprinos “glazbi i dobročinstvu”. Ubuduće, May će biti poznat kao Sir Brian — titula koja definitivno ide uz njegov dugotrajni utjecaj u znanosti i pop kulturi.

Ceremonija proglašenja vitezom održana je u Buckinghamskoj palači 14. ožujka 2023. Nazočio je ceremoniji zajedno sa svojom suprugom Anitom Dobson, glumicom poznatom po svom radu u dugogodišnjoj seriji EastEnders. May je nakon toga viđen kako razgovara s kraljem, a također je pozirao za fotografije s kolegicom glazbenicom YolanDom Brown, koja je nagrađena OBE.

Brian May je hvaljeni glazbenik i tekstopisac, osnivač rock grupe Queen

Godine 2020. Total Guitar Magazine proglasio ga je najboljim gitaristom svih vremena. Queenov nastup na Live Aidu 1985. priznat je kao najbolji live set u povijesti. Brian May je slavno otvorio proslavu Kraljičinog zlatnog jubileja 2002. nastupajući uživo na krovu Buckinghamske palače—a 20 godina kasnije vratio se kako bi otvorio koncert platinastog jubileja na vrhu Victoria Monumenta.

On je također uspješan astrofizičar, osnovao je tvrtku London Stereoscopic Company 2008., bio je suosnivač Dana asteroida 2015. za zaštitu Zemlje od udara asteroida i bio je rektor Sveučilišta John Moore u Liverpoolu od 2008. do 2013. Njegov rad u obrani britanskih divljih životinja doveo ga je do osnivanja Save-Me Trust-a 2009. godine, kampanje za prava lisica i jazavaca.

May je prije toga 2005. dobio titulu zapovjednika Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva kao priznanje za svoju multidisciplinarnu karijeru. Nakon što se proslavio s Queenom 1970-ih, desetljećima je ostavio po strani svoje studije astrofizike. Zatim je doktorirao na Imperial College London 2007. godine. S Queenom je napisao jednu od najpoznatijih rock pjesama svih vremena, “We Will Rock You”. Također je bio ključan u razvoju i snimanju drugih hitova benda, kao što su “We Are the Champions” i “Bohemian Rhapsody”. Potonja je postala najslušanija pjesma iz 20. stoljeća i dobila je dijamantski certifikat u Sjedinjenim Američkim Državama. Gitarist je najavljen kao jedan od 1000 ljudi koji se nalaze na prvom popisu novogodišnjih počasti kralja Charlesa III., koji je predstavljen još u prosincu 2022. May je na počast odgovorio porukom: “Sretan sam i zahvalan što sam primio ovu počast. Viteštvo ću smatrati ne toliko nagradom, već više nalogom – nalogom – da se nastavim boriti za pravdu – da budem glas onih koji nemaju glasa. Nastojat ću biti dostojan – biti taj Vitez u sjajnom oklopu.”

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari