Fotograf Walter Chandoha udomio je mačku 1949. – Otada je napravio 90,000 fotografija mačaka

188
Walter Chandoha
Izvor: Screenshot FB

Godine 1949. Walter Chandoha udomio je mače lutalicu u New Yorku. Kad je počeo fotografirati svog novog ljubimca, Loca, bio je toliko inspiriran rezultatima da je počeo fotografirati mačiće iz lokalnog skloništa, čime je pokrenuo izvanrednu karijeru koja će trajati sedam desetljeća Walter Chandoha.

Zbog divljih ludorija mačka je dobila ime Loco, a Chandoha, koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio borbeni fotograf, počeo je fotografirati svoju novu temu.

Umjesto da dobije posao u marketingu, Chandoha se okrenuo slobodnoj fotografiji. Mačke je smatrao idealnim subjektima jer su bile “prirodno izražajne”. Njegove slike mačaka pojavljivale su se na reklamama, čestitkama, slagalicama, majicama, posterima, kalendarima i paketima hrane za kućne ljubimce. Čak su se pojavile na ogromnom Kodak Colorama zaslonu na njujorškom Grand Central terminalu.

Njegove fotografije spajaju istinsku ljubav prema životinjama s besprijekornom tehnikom. One se kreću od studijske fotografije u boji do crno-bijele ulične fotografije, fotografija s izložbi starih mačaka i nježnih fotografija njegove djece s mačkama. Objavio je nekoliko knjiga, uključujući knjigu Waltera Chandohe “Book of Kittens and Cats” (1963.) i temeljni tekst “How to Shoot and Sell Animal Photos” (1986.). Prije smrti u siječnju 2019. u dobi od 98 godina, Chandoha je radio na retrospektivnoj knjizi od 300 svojih fotografija mačaka.

Izvor: BBC

Komentari