Riječki Sajam cvijeća: saznali smo koja je vrsta ovogodišnji hit, kakve su cijene cvijeća i kako se odvija uzgoj

1238

Povratak sunčanog vremena izmamio je Riječane na Sajam cvijeća, koji traje još do nedjelje. Titov trg, poznat i kao Cont, zašarenio se različitim vrstama cvijeća koje dolazi iz cijele Hrvatske. Velik broj prodavača dolazi iz sjeverne Hrvatske, kao i iz okolnih mjesta i županije.

Na Sajmu se nude sadnice kako ukrasnog cvijeća tako i začinskog bilja. Najveći izvor ima pelargonija, a mogli su se naći i suncokreti, hortenzije, petunije, kao i lavanda ili stevija. Cijene sadnica u prosjeku se kreću od 10 do 30 kuna. Najveća je cijena hortenzija i alstromerija, koje stoje 50 kn, dok je najniži iznos koji se mogao pronaći 3 kn.

sajam cvijeća alstromerija

sajam cvijeća stevija

Građani su zadovoljni ponudom. Gospođe, koje su najčešći kupci, istaknule su da su pronašle sadnice koje su namjeravale kupiti, a cijena im je prihvatljiva. Prodavačice i prodavači cijelo su vrijeme zauzeti usluživanjem ljudi, a ne štede ni dati savjet za uzgoj cvijeća i prenijeti svoje dugogodišnje iskustvo.

U gužvi zbog pomame za cvijećem gospodin iz OPG-a Friščić iz Ludbrega ipak nam je uspio otkriti ovogodišnji trend u cvijeću. Mini dalija trajnica je koja je privukla pažnju kupaca pa se najbolje prodaje. Ja znam govoriti da je najezda malih Kineza na Hrvatsku pa budemo onda cijeli Pelješac okitili s ovim mini dalijama. –našalio se prodavač.

Osim mini dalija kao ovogodišnjeg hita, još se dobro prodaju kao i svake godine surfinije i pelargonije. Do prodaje cvijeća na sajmovima uzgajivači prolaze dugotrajan proces. Cijelu zimu se sadi. Ne može se to u jednom danu posaditi. Kako se prodaje, kako idu sajmovi tijekom travnja i svibnja, tako se cvijeće razvija. Znači kad ima cvjetove, spremno je za sajam. –rekao je.

sajam cvijeća rijeka 2

Posljednji Sajam cvijeća ove sezone nakon Rijeke je u Zagrebu. Uspješnost prodaje većinom je ista na svim sajmovima. U prodaji postoji mnogo čimbenika, a polazni je vrijeme,  što su prodavači u Rijeci svakako mogli osjetiti.

Sajam cvijeća rijeka

Komentari