FDA odobrila prvi lijek za opasne alergije na hranu

111
alergija

Lijek koji se dugo koristio za liječenje astme može pomoći u zaštiti ljudi od opasnih – čak i smrtonosnih – alergija na hranu, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju u uglednom časopisu New England Journal of Medicine.

Studija, koju je djelomično financirao Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti, testirala je lijek Xolair (kemijski naziv omalizumab) na 118 djece za koju se zna da su alergična na kikiriki i barem još jedan sastojak, poput mlijeka ili jaja.

Istraživanje, provedeno u 10 američkih medicinskih centara, pokazalo je da je nakon tretmana 67 posto djece moglo podnijeti malu količinu proteina kikirikija bez simptoma. Od 59 druge djece koja su dobila placebo, samo 7 posto je to moglo učiniti.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu lijeka za alergije na hranu kod odraslih i djece od jedne godine ranije ovog mjeseca. Odobren je prije više od 20 godina za upotrebu protiv alergijske astme.

Znanstvenici su, međutim, upozorili da lijek ne znači da osobe sklone alergijama mogu potpuno odustati od opreza; i dalje moraju izbjegavati poznate alergene. Ali lijek bi trebao smanjiti opasne reakcije.

Xolair se daje injekcijom svaka dva do četiri tjedna – nije lako za one koji ne vole igle.

Ipak, ljudima koji su morali živjeti u stalnom strahu da bi nesvjesno konzumiranje čak i traga alergena moglo rezultirati hospitalizacijom – ili još gore – liječenje bi moglo “promijeniti život”, rekao je jedan od voditelja studije, dr. Robert Wood s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins.

Ozbiljne alergijske reakcije uzrok su procijenjenih 30 000 posjeta hitnoj službi godišnje.

Xolair prodaju farmaceutske tvrtke Roche i Novartis.

Izvor: Science Alert

Komentari