Evo zašto se kućne mačke u Poljskoj sada smatraju ‘invazivnom stranom vrstom’

81
suncokret mačka

Poljski znanstveni institut kategorizirao je domaće mačke kao “invazivnu stranu vrstu”.

Poljska akademija znanosti definirala je kućnu mačku (Felis catus) kao “vanzemaljsku” jer je pripitomljena na Bliskom istoku i smatra mačke “invazivnim” zbog “negativnog utjecaja domaćih mačaka na domaću biološku raznolikost”, objasnili su u izjavi.

Invazivna strana vrsta

Akademija ima dugačak popis životinja koje smatra “invazivnom stranom vrstom”, uključujući rakune, moljce i mandarinske patke.

Navode da takve vrste predstavljaju “nepredvidiv rizik za lokalne divlje životinje”, pozivajući se na studiju koja pokazuje da mačke u Poljskoj godišnje ubiju i pojedu 48,1 i 583,4 milijuna sisavaca te 8,9 i 135,7 milijuna ptica.

Kriterije za uključivanje mačke među strane invazivne vrste “mačka 100 posto ispunjava”, rekao je za AP Wojciech Solarz, biolog s državne Poljske akademije znanosti.

Vlasnici mačaka nezadovoljni

Vlasnici i ljubitelji mačaka izrazili su bijes zbog klasifikacije, zabrinuti da će potaknuti zlostavljanje ili loše postupanje s domaćim mačkama.

Neki mediji izvješćuju da se stvara pogrešan dojam da institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka, izvijestio je AP.

U komentarima na Akademijinoj Facebook stranici korisnici kažu da je klasifikacija institucije “jednostavno glupa i štetna”, a jedan je rekao, “nedostojni ste svog imena”.

Govoreći za AP, Wojciech Solarz, biolog na državnoj Poljskoj akademiji znanosti, rekao je da nije očekivao takav odgovor na dodavanje F. Catusa u bazu podataka, rekavši da niti jedan drugi unos nije izazvao takvu emocionalnu reakciju.

Dorota Suminska, veterinarka, rekla je: “Pitajte je je li čovjek na popisu neinvazivnih stranih vrsta” kada raspravljate o smanjenju bioraznolikosti. Ustvrdila je da je mačkama nepravedno pripisan ovaj epitet.

Ipak, Akademija je samo preporučila vlasnicima mačaka da ograniče boravak svojih ljubimaca na otvorenom tijekom sezone razmnožavanja ptica.

U objavi na Facebooku ranije ovog mjeseca, govoreći o klasifikaciji i kritici koja je uslijedila, Akademija je rekla da se “protivi bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama”. Objasnila je da definiranje domaće kućne mačke kao invazivne strane vrste ne jamči nikakvo zlostavljanje niti opravdava napuštanje mačaka.

Izvor: Business Insider

L.B.

Komentari